Heat Opublikowano 9 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2013 Chodzi mi po głowie pewna opcja i zastanawiam się czy to się sprawdzi. Chłodnica 3x120, na spodzie chłodnicy zamontowane 3x Gentle Typhoony "pchające". Chłodnica zamontowana na topie obudowy. W związku z tym, że ciężko znaleźć Gentle Typhoony 1450 a taka opcja byłaby najlepsza do konfiguracji push/pull muszę wymyślić coś co je zastąpi... Na topie mam miejsce na wentylatory 3x140mm. Myślałem nad tym żeby od razu tam wrzucić max możliwy rozmiar i dać NB PK2 lub Phobya Nano G-14, pytanie na ile taki system push/pull się sprawdzi ? GT pracują przeważnie na 5v i chciałbym żeby tak zostało, w przypadku 140'tki Phobya dochodzi możliwość sterowania PWM czyli mógłbym ustawić tak że prędkość będzie wzrastać i w pewnym momencie Phobya będzie zdecydowanie mocniej zasysać niż GT pchać Moim zdaniem nie powinno to mieć wpływu na wydajność, gorzej gdyby pchający wentylator miał wyższą prędkość a wyciągający mniejszą - jaka jest wasza opinia na ten temat, czy ktoś może stosował taki "hybrydowy" system push/pull ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 9 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2013 Dobry materiał na ten temat: http://www.overclock.net/t/518786/huge-radiators-roundup/0_100#post6389202 tl;dr: nie warto Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 9 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2013 To czy wentyle mocniejpchaja czy zasysaja raczje bedzie mialo marginalny wplyw, bo wydajnosc raczej zbytnio sie nie zwiekszy. Wiekszego kopa chyba bys dostal stosujac shroud 25mm miedz wnetylami a chlodnica. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ivanov Opublikowano 6 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2013 Z tego co mi się zdaje, jak masz na chłodnicy wentylatory o różnych parametrach (inne pchające, a inne ciągnące), to nie jest to przesadnie optymalne rozwiązanie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...