Skocz do zawartości
ble007

Mugen 2 - wentylatory

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Planuję nieco zmodernizować chłodzenie w moim 3-letnim Scythe Mugen 2 rev.B. Jest on zamontowany na procesorze Phenom II x4 965 @ 3,7GHz przy 1,4V.

Zmieniłem ostatnio głośną kartę graficzną i teraz doskwiera mi odgłos wentylatora dodawanego do owego Mugena2: Scythe Slip Stream 120mm (1300RPM, 74.25 CFM, 25,6dBA). Być może ten wentylator się już trochę wysłużył i dlatego pracuje tak głośno - przy rozkręceniu do 1200+RPM jest już dla mnie uciążliwy, stosunkowo cicho jest dopiero przy około 900RPM (ale i tak jest słyszalny).

Wcześniej jako wentylator wtłaczający powietrze był dodatkowo zamontowany Scythe Slip Stream Slim 120mm (1600RMP, 28,89dBA), ale po wymontowaniu głośnej karty graficznej jest on zdecydowanie za głośny.

W tej chwili do utrzymania odpowiedniej temperatury wystarcza mi podstawowy wentylator Scythe Slip Stream 120mm (1300RPM, 74.25 CFM, 25,6dBA) - wyciągający powietrze z radiatora, ale rozkręca się on do około 1200RPM, aby utrzymać temperaturę <60 stopni (jest podłączony do 4pinowego gniazda z regulacją PWM)

Zastanawiam się nad następującymi opcjami:

- dwa wentylatory (jeden wtłaczający powietrze, jeden wyciągający powietrze) o niższym RPM, bez konieczności automatycznej regulacji obrotów

- dwa wentylatory (jeden wtłaczający powietrze, jeden wyciągający powietrze) z automatyczną regulacją obrotów (mam możliwość użycia dwóch gniazd 4pin)

- jeden wentylator (wyciągający powietrze???) o podobnej wydajności do Scythe z automatyczną regulacją obrotów

Wydajność wentylatora, która jest w tej chwili wystarcza. Chcę po prostu zredukować hałas (szczególne pod obciążeniem bo przy braku obciążenia procesora jest ok).

Kwota jaką mogę przeznaczyć to około 60-80zł (ale wiadomo - im taniej tym lepiej)

Jakie wentylatory 120mm spełniające powyższe wymagania są warte polecenia i która opcja wydaje się najlepsza?

Skoro w tej chwili wystarcza mi jeden wentylator wyciągający powietrze to może lepiej zastosować jeden wentylator z regulacją obrotów dobrej firmy? Poza tym wentylator 120mm wtłaczający powietrze musiałby lekko wystawać (radiator mugen2 i pamięci corsair vengeance robią swoje...) - no ale drugi scythe był tak wcześniej zamontowany.

Czy 3 pinowe wentylatory mają regulację obrotów? Często w opisie 3pinowych egzemplarzy jest napisane od ... RPM do ... RPM (a pokrętła do ręcznej regulacji w opisie i na zdjęciach nie widać).

Zastanawiałem się nad:

- 2x SilentiumPC Zephyr 120 mm (1100RPM)

- 1x Enermax UCTB12P TB Silence 120mm (do 1500RPM)

- 1x be quiet - Silent Wings 2 120mm (do 1500RPM) - ten jest jednak trochę drogi

- 1x be quiet - Silent Wings Pure 120mm (do 1350RPM)

- 1x be quiet - Shadow Wings 120mm PWM (do 1500 RPM) - po parametrach wydaje się ciekawą opcją

- 1x Noise Blocker BlackSilent Pro PL1 120mm (900 RPM) - czy wystarczy jeden?

Które wentylatory 120mm (zarówno powyższe jak i inne) szczycą się wysoką kulturą pracy?

Edytowane przez ble007

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli teraz masz wentylator tylko z tyłu radiatora? Spróbował bym zamontować go z przodu żeby tłoczył powietrze na radiator.

Druga sprawa to pasta warto do nie zajrzeć jeśli tego nie robiłeś, ew. wymienić na coś wydajniejszego MX-2 np.

Ważne w tej zabawie też jest jaką masz obudowę.

Ja bym polecił Scythe Gentle Typhoon ale one są bez PWMu, więc z automatyczną regulacją może być problem. Może zastanów się nad szybszymi wentylatorami i kontrolerem obrotów, wtedy sam sobie ustawisz przeciąg w budce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według portalu pcfoster wentylator be quiet - Silent Wings Pure 120mm nie wypadł zbyt dobrze.Natomiast model Shadow Wings 120mm PWM ma możliwość obniżenia napięcia z 12V do 7 i 5V.

Zobacz jeszcze na ten test wentylatorów be quiet osiągają najniższy poziom hałasu http://infobit.pl/kategoria/hardware/wielki-test-120-i-140-milimetrowych-wentylatorow/13

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pastę na procesorze wymieniałem około pół roku temu (zalman stg-2)

Mam obudowę Cooler Master Sileo 500, więc powinna być ok. Wentylator jak pisałem mogę w razie czego przełożyć (ale niestety dociska on wtedy do kości RAM i lekko wystaje - ciężej zamknąć obudowę :))

Tak - wentylator jest z tyłu radiatora i tylko wyciąga z niego powietrze w kierunku tylego wylotu z obudowy. Jest zamontowany ODWROTNIE niż na poniższym rysunku (wentylator wyciągający powietrze z obudowy - tak jak ten zielony - też mam)

http://img529.imageshack.us/img529/5399/desktoppcn.jpg

W tym teście Shadow Wings 120mm wypadł nadzwyczaj dobrze. Jest zdecydowanym faworytem :)

Jednak Arctic Cooling F12 PWM wypada niewiele gorzej, a jest ponad o połowę tańszy.

A nie lepiej będzie zamontować dwa wentylatory np. 900RPM bez PWM?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obudowę masz raczej mizernie wentylowaną, więc taka sobie do zbijania temperatur. Spróbuj przełożyć wentylek na przód radiatora, bo teraz masz dwa wyciągające prawie jeden za drugim, w dodatku jeszcze trzeci wentylator przed nimi w zasilaczu wszystko komplikuje.

Zanim zaczniesz wydawać pieniądze, wypróbował bym kilka opcji ułożenia: zaczął bym od przełożenia wentyla na przód radiatora (powinien być efektywniejszy), Potem można spróbować przekręcić radiator o 90 stopni z wentylatorem na dole tak żeby dmuchał w kierunku zasilacza. Oba ułożenia możesz przetestować z podłączonym i odłączonym wentylatorem na tyle obudowy.

Wentylatory AC możesz sobie odpuścić, są zupełnie nie z tej epoki ;) Strasznie terkoczą im łożyska.

Edytowane przez Qrchak
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem nie warto instalować 2 wentylatorów. Temperatura spadnie najwyżej kilka stopni,a koszt 2 x większy i hałas.

Owszem wentylator Arctic wypada podobnie i jest tańszy,lecz ma również krótszą gwarancję i uboższe wyposażenie.

Jeśli wentylator zawadza o pamięć RAM to przełóż pamięć do innego slotu.

Edytowane przez Niezły Apacz
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie zdecyduję się na jeden wentylator z regulatorem obrotów. Ramu przełożyć nie mogę - nie będzie działał wtedy jako dual channel (a wg testów na tej konfiguracji sprzętowej robi to różnice). Ale wejdzie, tyle że montaż będzie mniej komfortowy.

Zdecyduję się na Shadow Wings 120mm PWM (do 1500 RPM) - 4 pin, nienajgorszy przepływ powietrza, a na maksymalnych obrotach i tak powinien być dużo cichszy niż obecny scythe. Przełożę go na drugą stronę radiatora jak doradzacie. Skoro ma regulację obrotów to najwyżej będzie chodził na trochę niższych - tym lepiej Dołączona grafika.

A dokładniej wezmę ten Dołączona grafika

http://www.bequiet.com/pl/casefans/263

Serdecznie dziękuję za pomoc Dołączona grafika

//Edit

Mam jeszcze jedno małe pytanie.

Czy jeśli jeden wentylator nie będzie mi wystarczał, to czy dobrym pomysłem będzie dokupienie drugiego 92mm, który by się bez problemu zmieścił razem z kościami RAM.

Wentylator 92mm dać wtedy jako ten wdmuchujący powietrze, a Shadow Wings 120mm PWM jako wyciągający.

Edytowane przez ble007

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wentylator scythe przed chwilą już przełożyłem, ale nadal jest trochę za głośno. Sam przepływ powietrza jest lepszy. Wentylator pracuje na niższych obrotach (o około 200RPM), a temperatura i tak spadla o 2 stopnie. Drugiego scythe slim nawet nie montuję. Nie ma on regulacji obrotów, a jest dla mnie dużo dużo za głośny. A więc wymiana i tak jest mi potrzebna.

Teraz kwestia tego czy mogę użyć do mugena2 także wentylatorów 92mm w takiej formie jak napisałem.

Np taki Enermax UCTB9 TB Silence 92mm (13 dBA, 1400RPM, 27CFM)

Edytowane przez ble007

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potestowałem trochę ustawienie wentylatora, najefektywniejsze wydaje się ustawienie go tak aby wentylator wdmuchiwał powietrze do radiatora do tyłu obudowy.

Tak jak na rysunku: http://extreme.pcgam...e_airflow_1.jpg

Jak ustawię go od dołu to dodatkowo powietrze, które wychodzi z zasilacza jest niepokojąco gorące!...

Przy optymalnym ustawieniu wentylator często bardzo redukuje obroty - przy pracy z edytorami tekstowymi nawet do około 0-400RPM. Z tym, że jest wtedy BARDZO głośny. Poniżej 700RPM strasznie terkocze, potem dźwięk jest już dużo przyjemniejszy, choć nadal za głośny.

Wentylator wejdzie obok pamięci ram z tym, że będzie problem z zamontowaniem tego Be quiet Shadow Wings - będzie on lekko wystawał poza radiator i nieszczęsne kołki, na których jest montowany, mogą znaleźć się poza radiatorem albo na jego skraju. Skoro AC lepiej sobie odpuścić to szukam nowego wentylatora...

Za 70zł jest Akasa APACHE 120mm, test poniżej:

http://tech-reviews....0mm-apache-fan/

Miał ktoś z nim do czynienia?

Jako alternatywę widzę jeszcze Enermax UCTB12P TB Silence, ale po wynikach w teście nie jestem do niego przekonany. No ale ludzie go sobie chwalą.

Zastanawiałem się też nad modelami Noctua, ale nie wydają się warte tych pieniędzy...

Szukam oczywiście wentylatora z PWM.

Edytowane przez ble007

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi