Lisek^ Opublikowano 22 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2003 Planuję zakup monitora i nie wiem jaki wybrać. Nie chodzi mi o model ale o to czy LCD 15" czy "zwykły" 19". Cena jest porównywalna ale nie wiem czy w ogóle dobrze pracuje się na tak dużym monitorze jak 19". Proszę doradźcie! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 22 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2003 Baaaaardzo dobrze się pracuje :D Powiedz lepiej jakiej marki i za ile? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PANTHER X Opublikowano 22 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2003 zalezy do czego uzywasz - ja jestem zwoleninikiem monitorow CRT wiec wzialbym 19 - tzn napewno wezme za miesiac - co do bpracy napewno lepiej na 19 niz na 15 ;) to bez dwoch zdan :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lisek^ Opublikowano 22 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2003 Co do modeli tych monitorów to 19" podoba mi sie LG FLATRON F900B a co do LCD to nie podoba mi sie konkretny model. Też wydaje mi się że lepiej jest wziąć 19" ale jak zobaczę jaki ma "tył" (chodzi o wielkość) to mam bardzo mieszane uczucia :D Co do cen to LG kosztuje ok. 1300 zł, w porównywalnej cenie są też monitory LCD 15" tak więc wydatek tego samego rzedu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 22 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2003 19" jest rewelacja osobiscie posiadam Proview 997N pure flat kiedy 2 lata temu przesiadlem sie z 14,5" i 60hz :x czulem sie jakbym siedzial przed TV i do tego patrzyl jak na sciane :D Podaj ile kasy chcesz przeznaczyc na tego monita??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 22 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2003 Ja bym tam kupił jakieś Eizo :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PANTHER X Opublikowano 22 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2003 lagier ty zostaniesz chyba moim forumowym bratem ;) buehehe - ja narazie mam 14" ; ) - i planuje sie przesiacsc za miech na LG 900 ale nie B tylko P zalezy mi na rozdzialce 1600x1200 przy 85 hz :) . Btw zaraz zleci sie stado wielbicieli LCD i zacznie ci mowic ze LCD jest nieszkodliwe itp i masz brac LCd ;) - niesluchaj bo poki co LCD sa na tyle jeszcze drogie ze czesc tych pieniedzy ktore wydasz na LCD beda straconymi ... jak LCD beda w granicach 600-700 zl za 15 to mozna zaczac gadac o tym ze oplaca sie je kupc ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 22 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2003 lagier ty zostaniesz chyba moim forumowym bratem ;) buehehe - ja narazie mam 14" ; ) - i planuje sie przesiacsc za miech na LG 900 ale nie B tylko P zalezy mi na rozdzialce 1600x1200 przy 85 hz :) . Btw zaraz zleci sie stado wielbicieli LCD i zacznie ci mowic ze LCD jest nieszkodliwe itp i masz brac LCd ;) - niesluchaj bo poki co LCD sa na tyle jeszcze drogie ze czesc tych pieniedzy ktore wydasz na LCD beda straconymi ... jak LCD beda w granicach 600-700 zl za 15 to mozna zaczac gadac o tym ze oplaca sie je kupc ;) nom ja niestety w 1600x1200 mam only 75hzale monitor ma juz troche wtedy ceny 19ek rzadko schodzily ponizej 2k zl a ja kupilem duzo taniej :D :D wiec nie wybrzydzalem zbytnio :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lisek^ Opublikowano 22 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2003 Powiedzmy ze na monitor moge przeznaczyć 1500 złotych. Zakochałem się w LG FLATRON od pierwszego wejrzenia ale nie porównywałem parametrów z innymi sprzętami ale wydaje mi się że nie są złe. A może ktoś może doradzić mi inny monitor 19" z bardzo dobrymi parametrami? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 22 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2003 swietne sa monity SONYeya ale za 1500 pln niestety takowego nie dostaniesz LG Flatron hmmm... parametry ma OK ale nie wiem jak te nowe modele bo poprzednicy dzisiejszych flatronow nie nalezaly do najbardziej bezawaryjnych monitorow :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Opublikowano 22 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2003 a może nec fe991sb ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PANTHER X Opublikowano 22 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2003 flatron 900 P jako jedyny ma 85 hz przy 1600x1200 i kosztuje 1330 zl - do 1900 nieznajdziesz innego ktory wydusi takie odswierzanie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lisek^ Opublikowano 22 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2003 No cóż. Utwierdzam się w przekonaniu że jednak 19" i to mój ukochany FLATRON :D Tylko kurcze ta jego wielka d*.* . Ale myślę że komfort pracy zrekompensuje mi tą niedogodność :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PANTHER X Opublikowano 22 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2003 taka wielka dupe bedzie miala kazda 19 poniewaz dzialko elektronowe musi byc w jakies logicznej odleglosci od ekranu - jak masz duze biurko tak jak ja ;) (sam projektowalem ) to ci wisi - postawisz i stoi i stoi i stoi :) a ty grasz i ogladasz i pracujesz i grasz ... :D i jesz ;) i spisz i ggrasz a on stoi i stoi i stoi ;P :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lisek^ Opublikowano 22 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2003 Właśnie o to chodzi że biurko nie jest zbyt wielkie a druga sprawa to w październiku wyjeżdżam na studia i będzie problem z przewiezieniem tego wielkiego cacka :) Ale myślę że zmieście się do samochodu(nie maluch, anie CC :D ) A może pomyśle o zmianie biurka przy okazji zmiany monitora :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Opublikowano 22 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2003 cotam jego wielka d**a, to nie Kobieta. Ważne żeby z przodu się dobrze w to patrzyło i oczka nie cierpiały. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lisek^ Opublikowano 22 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2003 Hehehe. Racja, kobieta powinna z przodu dobrze wyglądać ale d*.* też powinna być nie za duża. Z drugiej strony za mała też zła :) I weź człowieku zrób tak aby dobrze było :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morel123 Opublikowano 22 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2003 Ja bym bral zwykla 17' - nie bierz LCD bo to prawie tylko glupi bajer, a jak sie rozmazuje pieknie ten obraz to sie zygac chce... 19' moim zdaniem za duza, zalezy tylko od tego jaki masz duzy pokoj i jak bedziesz daleko od niego siedzial .. polecam to ... http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=3865 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 22 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2003 Ogladnij tego Neca nie mialem okazji poronac z lg ale moniek sprawuje sie cudnie co do glebokosci - rowniez szukalem pod tym katem - nec jest stosunkowo nie-gleboki 445mm .. jego buda zweza sie ku tylowi wiec jesli moniek jak np u mnie stoi w rogu pokoju... na biurku mam z 10cm wiecej w porownaniu z moja stara 17 ctx 1785GM ! tu link do neca http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=3579 Pozdro :-) jak z hz przy 1600? oj nawet nie wiem ;-) u mnie 1152x864 @ 100hz i kliam sobie ~0,5m od monitora Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lisek^ Opublikowano 22 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2003 Tak sobie przeglądam KOMPUTRONIKA i patrze na AOC. Co o nich sądzicie? Są jakieś bardzo tanie. A jak tanie to pewnie nie najlepsze. Czy ktoś używa lub wie jak się sprawuję te monitorki? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 22 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2003 Tak sobie przeglądam KOMPUTRONIKA i patrze na AOC. Co o nich sądzicie? Są jakieś bardzo tanie. A jak tanie to pewnie nie najlepsze. Czy ktoś używa lub wie jak się sprawuję te monitorki? Syf i tyle. Dupne kineskopy, dupna elektronika. Z daleka od tego, jak już usisz taniochę, to Samtron. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lisek^ Opublikowano 22 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2003 Na mopnit mogę wydać 1500 zeta. Myślę, że ze takie pieniądze można kupić dobry sprzęt. AOC zainteresowałem się tylko ze względu na cenę która wydała mi się dziwnie niska. A wiadomo co tanie to i nie najlepszej jakości więc trzymam się z daleka :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PANTHER X Opublikowano 22 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2003 jezeli niezalezy ci na rozdzialce rzedu 1600x1200 a zwyklemu userowi raczje niepotrzebna to bez zastanowienia bierz lg 900B a reszte kasy odloz na cos innego :) jkolo 300 stow ci zostanie : ) . To jest wedlug mnie najlepszy wybor :D a miesiac sledze juz jakie monitor w przedziale do 1500 zl oplaca sie kupic wiec chyba niejest zle :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czara Opublikowano 23 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2003 Jak masz 1500 zl na monitor to warto rozwazyc kupno LCD . Ja tez do niedawnaa bylem przecienikiem lcd ale tylko do momentu kupna przez rodzicow monitora jak w podpisie czyli Nec 1560NX. Polecam ... No chyba ze zamierzasz uzywac rozdzielczosci wikekszych niz 1280x??? to wtedy lipa ale jak wystarcza ci 1024 w windzie i gora 1280 w gierach to nie zastanawiaj sie i bierz lcdka bo za 1500 zl masz juz monitor z gornej polki.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PANTHER X Opublikowano 23 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2003 przy czym jakos obrazu w wielku szczegolach jest lepsza ale w wielu innych gorsza , lcd maja lepsze barwy niby a wyregulowac na crt da sie lepiej kontrast i ostrosc obrazu ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SeyBee Opublikowano 23 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2003 Wszystko zależy od tego do czego używasz kompa.Jeżeli dużo grasz to polecam Ci monitor cyfrowy LG 700P lub 900P.Obraz jest bardzo wysokiej jakości.A jeżeli używasz kompa do prac biurowych to kupuj monitor LCD np.Belinea 101536. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rezystor Opublikowano 23 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2003 powiem tak, jeśli zamierzasz wykorzystywać kompa do surfowania po neciku to w zupełności wystarczy ci jakaś siedemnastka, ja pracuje głównie w auto cadzie i archicadzie i mam 19 neca muti sync 95 i powiem że jestem średnio zadowolony, pseudo płaski nalany ekran tak krzywi linie zwłaszcza w auto kadzie że ten efekt mnie zdekacza w.k.u.r.w.i.a, przy dużych rysunkach można w pewnym momencie pomylić linię prostą z łukiem :evil: :evil: :evil: , qrde coraz bardziej skłaniam się w stronę kupna panelu LCD, przy moim obecnym monitorze bolą oczy jak cholera przy dłuższym siedzeniu, heh, a wiecie ze okolo 80 procent "komputerowców" ma problem ze wzrokiem? ech ci namiętni gracze :D pozdroffka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jelen Opublikowano 23 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2003 przesiadlem sie z 19' na kineskopie Phillipsa 1024x768@100Hz na Belinee 15.1 LCD 101570 i musze powiedziec ze nie odczułem różnicy w rozmiarze widzialnym (mi to nie gra roli 2h i sie przyzywczajam...) ,komfort pracy na LCD jest owiele lepszy mozna siedzie dwa tygodnie pod rząd i oczy nie bolą :D ,w ogóle jakoś obrazu na LCD jest nieporównywalnie lepsza! tu nie ma czegoś takiego jak różnice plamek ,rozmycia obrazu czy zła gemoteria! co sie bardzo często zdaża na CRT. Obraz na LCD jest krystalicznie czysty czego nie można powiedzieć o żadnym CRT przystosowanym do pracy na codzień bo wiadomo więcej Hz to mniejsza dokładność i mn. przez to nigdy CRT nie będzie miał idealnej do pracy jakości. Poprostu w dzisiejszych czasach Kineskop to przeżytek niszczący wzrok! ,a oczy ma sie jedne ,kineskop bedzie miał ponad 50lat a matryca?? nigdy bym sie na CRT nie przesiadł... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 23 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2003 przesiadlem sie z 19' na kineskopie Phillipsa 1024x768@100Hz na Belinee 15.1 LCD 101570 i musze powiedziec ze nie odczułem różnicy w rozmiarze widzialnym (mi to nie gra roli 2h i sie przyzywczajam...) ,komfort pracy na LCD jest owiele lepszy mozna siedzie dwa tygodnie pod rząd i oczy nie bolą :D ,w ogóle jakoś obrazu na LCD jest nieporównywalnie lepsza! tu nie ma czegoś takiego jak różnice plamek ,rozmycia obrazu czy zła gemoteria! co sie bardzo często zdaża na CRT. Obraz na LCD jest krystalicznie czysty czego nie można powiedzieć o żadnym CRT przystosowanym do pracy na codzień bo wiadomo więcej Hz to mniejsza dokładność i mn. przez to nigdy CRT nie będzie miał idealnej do pracy jakości. Poprostu w dzisiejszych czasach Kineskop to przeżytek niszczący wzrok! ,a oczy ma sie jedne ,kineskop bedzie miał ponad 50lat a matryca?? nigdy bym sie na CRT nie przesiadł... zgadzam sie z toba jesli chodzi o CRT i LCD ale tylkow zastosowaniach typowo domowych/biurowych bo do ludzi wykorzystujacych monitor do pracy typu grafik, architekt itp. monitory LCD nie zdawaja egzaminu bo z kolei nie maja takiej dokladnosci jak CRT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PANTHER X Opublikowano 23 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2003 lagier poraz kolejny sie zgadzam ;) - look na podpis ;D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...