Skocz do zawartości
pho

Zmiany, zmiany. (proc, mobo, grafa i moze zasilacz)

Rekomendowane odpowiedzi

Część, tak sobie myślę, że wreszcie przydałoby się zmienić nieco swój konfig, który dostępny jest w sygnaturce.

Myślę nad:

i5 3350P bo nie wiem czy jest sens dopłacać do wersji "K"

Płyta główna tutaj mam największy problem bo sam nie wiem co kupić :| MSI z77-g45 z polecanych zestawów a może coś gigabyte.

Grafa tutaj na 99% zdecydowałem się na GF GTX660 OC

W sumie mój obecny zasilacz ma już 3 lata i tez mam zamiar go zmienić, myślałem nad XFX'em 550w.

do czego kompa wykorzystuje, gry, photoshop, wywoływanie raw'ów, czasem jakieś visualstudio i matlab, ale to już raczej bardzo rzadko. Więc w 60% do gier.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do i5-3350P nie ma sensu brać płyty z chipsetem Z77, bo ma stosunkowo niski mnożnik turbo - 3,3Ghz. Dla porównania i5-3470 ma 3,6Ghz.

Do tego procka polecam MSI B75A-G43

Do i5-3470 można się już pokusić o MSI Z77A-G43

A MSI Z77A-G45 to najlepszy wybór pod i5-3570K

Grafa i zasilacz ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A powiedz mi czy warto dopłacić do i5-3470 i MSI z77a-g43? Bo chce kupić coś co mi posłuży z 2-3 lata znowu, więc wole wydać troszkę więcej i być zadowolonym niż mniej i sobie pluć w brodę albo za kilka miesięcy znowu coś zmieniać,

Edytowane przez pho

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem warto, bo i5-3350P na B75 będzie miało maksymalne turbo 3,3Ghz, z kolei i5-3470 na płycie Z77 będzie miało turbo do 4Ghz, czyli de facto 20% wydajniej. Poza tym i5-3470 ma zintegrowaną grafikę, co jest dobrą opcją, w razie jakby z dedykowaną były jakieś problemy i musiałbyś ją odesłać na gwarancję, albo postanowiłbyś sprzedać itd. - możesz nadal bez problemu korzystać z komputera.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi