AwAdOn Opublikowano 6 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2013 Obudowa Toshiby Satellite A200. Wczoraj zacząłem kleić obudowę matrycy. I tak wygląda tył - i jednocześnie pokrywa lapka. Widać mosiężną intarsję. A to sklejona frontowa część obejmująca matrycę. Dzisiaj zacząłem wykonywać zdobienia. I tak prezentuje się wstępny szkic. Podfrezowałem kanały i wstępnie pobejcowałem. Trochę szlifowania. Frezowanie osadzenia matrycy i anten wi-fi i można wiercić otwory montażowe do złączenia obu części obudowy matrycy. End of day 2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AwAdOn Opublikowano 7 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2013 (edytowane) Dodałem zawiasy Zająłem się też wykańczaniem pokrywy. End of day 3. Edytowane 7 Marca 2013 przez AwAdOn 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AwAdOn Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2013 Wczoraj nie miałem czasu uzupełnić wpisu. Zająłem się osadzeniem klawiatury: Mała przymiarka do LCD. I wykończona pokrywa. End of day 4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2013 Uwielbiam takie steampunkowe klimaty :D Klawiaturę oczywiście też będziesz przerabiał tak żeby pasowała do reszty kompa ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 10 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2013 To przedłużenie deski na prawo od klawiatury to celowe, np na mysz or sth? Wygląda mi to na stolik do łóżka ;) Wstawiłbym też jakąś szybkę albo zalał przeroczystą żywicą te zębatki z tyłu ekranu - inaczej będzie się kurzyć. Czy będzie jakieś podświetlenie klawiatury albo swiatło z góry na klawiaturę, czy może jednak korzystanie z urządzenia będzie przy świetle i nie będą potrzebne takie wynalazki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AwAdOn Opublikowano 12 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2013 (edytowane) To przedłużenie deski na prawo od klawiatury to celowe, np na mysz or sth? Wygląda mi to na stolik do łóżka Wstawiłbym też jakąś szybkę albo zalał przeroczystą żywicą te zębatki z tyłu ekranu - inaczej będzie się kurzyć. Czy będzie jakieś podświetlenie klawiatury albo swiatło z góry na klawiaturę, czy może jednak korzystanie z urządzenia będzie przy świetle i nie będą potrzebne takie wynalazki? Podświetlania nie będzie. Zębatki prawdopodobnie osłonię. Ale wszystkie wykończenia zacznę robić po ustaleniu położenia elementów. Wczoraj zacząłem robić spód laptopa. Na tą chwilę jest grill wentylatora cpu: I pierwszy panel ze złączami: audio, i wejście kart SD. Ostatni element na dziś to włącznik WI-FI. End of day 6 Edytowane 12 Marca 2013 przez AwAdOn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2013 Zapowiada sie malinka... Podobaja mi sie takie rozwiazania Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AwAdOn Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2013 Dzisiaj zająłem się kolejną stroną obudowy. Drugi grill wentylatora CPU i drugi zestaw gniazd. End of day 7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2013 Czy drewno będzie jeszcze malowane? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AwAdOn Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2013 Na razie spasowuję elementy. Więc nic nie jest jeszcze wykończone. Finalne szlifowanie + bejcowanie + woskowanie jeszcze przede mną. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AwAdOn Opublikowano 14 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2013 Wszystkie elementy na pierwszej przymiarce. Tutaj mam plexi "zatopioną" w drewnie. Pod spodem są diody sygnalizacyjne. I widoki z boku. End of day 7. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AwAdOn Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2013 (edytowane) Kilka zmian. Ale nadal wszystko w stanie "surowym". End of day 9. Edytowane 16 Marca 2013 przez AwAdOn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AwAdOn Opublikowano 18 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2013 Zostały już tylko drobiazgi do wykończenia pokrywy laptopa. A to osłony głośników. End of day 10. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 18 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2013 ten kolor drewna wyszedł ekstra :D Klawiatura też będzie jakos malowana? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AwAdOn Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2013 Wczoraj dzień przerwy, a dzisiaj kolejny etap wykańczania. End of day 11. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2013 Avadon unika odpowiedzi n.t. klawiszy... pewnie szykuje coś fajnego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XarduneK Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2013 Zapewne coś zrobi z klawiaturą bo psuje cały efekt ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4r Opublikowano 21 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2013 Też ciekaw jestem klawiatury. @AwAdOn: Tak się zastanawiałem... Ty masz tyle tych zębatek z jakiegoś demobilu zegarmistrzowskiego, czy wycinasz je na jakimś ploterze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 21 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2013 Dajcie spokój z tą klawiaturą:D Ale czuję w kościach że dorabia klawisze z drewna/mdf :D, albo każdy okleja folia termokurczliwą imitująca drewno:P Zostawić tego tak nie zostawi, zbyt wielką uwagę przykłada do detali w tym projekcie:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AwAdOn Opublikowano 21 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2013 @AwAdOn: Tak się zastanawiałem... Ty masz tyle tych zębatek z jakiegoś demobilu zegarmistrzowskiego, czy wycinasz je na jakimś ploterze? Zębatki uzbierały się przez lata :) Zresztą cały czas mam do nich dostęp. Dzisiaj planowałem zająć się już montażem. Ale po dołożeniu ekranu nieco się zawiodłem. Dlatego jeszcze chwilę powalczę z designem. Dużo ciekawiej po rozłożeniu Trochę dziś poprawiłem. No ale teraz sprawa najważniejsza. Sławetna niepasująca klawa. Brakuje mi pomysłu na wykonanie. Malowanie na mosiądz: Czarne klawisze i malowanie wokół: Albo czarna klawa: Tu nie ma dobrego rozwiązania. Realnie tylko kilka wykonanych projektów klawiatur mi się podobało: I to są naprawdę dzieła sztuki. Tylko klawa laptopa jest nieco trudniejsza w modyfikacjach. Tak wyglądają klawisze po rozbiórce. Dlatego czekam na dobre pomysły. Ten komputer nie idzie na wystawkę. Ma działać i to bez połamania palców. W ostateczności na prawdę zostanę albo przy srebrnej, albo czarnej klawie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KawaiiPantsu Opublikowano 21 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2013 (edytowane) Jeżeli chodzi o klawiatury w stylu steampunk, to motyw maszyny do pisania jest najczęstszy i chyba najlepszy lecz może być trudny do wykonania zwłaszcza w laptopie. Dlatego od biedy możesz tak jak to próbowałeś pomalować na jakiś złotawy kolor w pasującym odcieniu i zmienić nadruki na większą i może ciekawszą czcionką, a wyglądało by to miej więcej tak: Jakieś ciekawe napisy czy znaki też są całkiem całkiem: Metalowa faktura klawiszy byłaby na pewno ogromnym plusem. Ze swojej strony życzę Ci wymyślenia czegoś naprawdę oryginalnego i zakasującego, tak aby nam szczęki opadły Jak wpadnę na coś ciekawego na pewno dam znać, pozdro. @edit: http://www.instructables.com/id/Miss-Betsys-Steampunk-Keyboard/#step1 spoko tutek do przerobienia klawy na styl maszyny do pisania właśnie. Edytowane 21 Marca 2013 przez KawaiiPantsu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 22 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2013 (edytowane) A może skóra? Nakleić na klawisze, ładnie poobcinać, oszlifować po krawędziach. Do naniesienia znaków można użyć numeratorów stalowych po podgrzaniu? Wypalić. Z literami, cyframi, nie problem. Trudniej z pozostałymi znakami. Inna opcja to solidna sklejka z dobrego drewna. Kiedyś miałem ścinek jakiejś sklejki, może 1,5-2mm, twarde jak diabli. Nie wiem na ile dostępna jest sklejka z lepszego drewna. Znaki czy to na skórze czy sklejce można też nanieść grawerem laserowym. http://abc-rc.pl/p/1...strukcyjne.html Modelarze mają taką sklejkę. Edytowane 22 Marca 2013 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 22 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2013 Już to proponowałem. Folia termokurczliwa. Wzory, faktura, pełna dowolność. Nie malowałbym, bo to rozwiązanie niezbyt trwałe. A jeśli już to lakier do zderzaków plastikowy. Czarny, z bardzo ciekawa faktura. Na pewno trwalszy niż standardowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4r Opublikowano 22 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2013 Na klawiaturę widzę prosty sposób (do zrobienia przy dostępie do lasera/plotera): - pcw + folia złoto/srebro + grawerka - dibond* + grawerka Robisz wszystkie klawisze, potem naklejasz na aktualne - zeszlifowane na płasko, albo i nie (trzeba by sprawdzić organoleptycznie, jak to wygląda). Grawerkę można robić i dremelem, ale to by było kilkanaście godzin rzeźby ;] Klawiatura by wyszła chyba podobnie do tej: ...w zależności, jaką powierzchnię by zrobić/zdobyć. W przypadku dibondu najczęściej jest srebrne drapane alu, ale są też inne. *- dibond to taka śmieszna kanapka: blacha alu + wypełnienie z pcw + blacha alu. Grawerka w dibondzie wygląda mniej-więcej tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AwAdOn Opublikowano 22 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2013 Dzisiaj praktycznie wykończyłem wszystkie elementy. Próbowałem też coś zrobić z klawą. Jak Wam pasuje takie krycie. Chodzi tylko o kolor. Bo wykańczałem tylko na test. Wię nierówno pokryłem mikstolem. m4r - zaproponowałeś jeszcze jedno rozwiązanie. - dibond* + grawerka jak w tym rozwiązaniu Kto może zrobić coś takiego ??? Jakie koszty ??? Bo chętnie bym skorzystał z tego rozwiązania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4r Opublikowano 22 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2013 Nie wiem, jakie koszty, bo nigdy niczego takiego nie wyceniałem. Musiałbyś iść do jakiejś agencji, która ma w ofercie kasetony i zapytać. Patrzyłem z ciekawości na allegro i boję się, że ze złotym może być trochę ciężko. Poza tym, z dibondem jest jeden problem, o którym zapomniałem. Po przycięciu krawędzie zawsze wyglądają tak: Ale odchodząc od tematu - Twoje ostatnie rozwiązanie jest całkiem przyjemne. Nawet takie nierówne ma swój urok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AwAdOn Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2013 Montuję podzespoły. Tak wygląda podświetlenie. A teraz projekt klawiatury. Jeżeli ktoś mógłby podać mi koszt wykonania takiego elementu byłbym bardzo wdzięczny. Wymiary 300x122 mm. Preferowana blacha mosiężna - grubość około 1 mm. Litery wycinane lub grawerowane. Każdy klawisz wycięty oddzielnie. Popytajcie wśród znajomych, please :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AwAdOn Opublikowano 31 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2013 Czekam już tylko na klawiaturę. Wyvbrałem laminat i cięcie laserowe. Zobaczymy jak to wyjdzie. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AwAdOn Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Klawiatura w trakcie montażu. Dzisiaj kończę prace. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AwAdOn Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Finalna sesja zdjęciowa. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...