Skocz do zawartości
enk1du

Czy ten zasilacz na pewno udźwignie ten zestaw?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Zbudowałem sobie własny zestaw, opierając się głównie na zestawie za 2500 zł z zestawów polecanych na purepc.pl Zmodyfikowałem jednak procesor, kartę graficzną oraz RAM, zasilacz zostawiłem ten sam, dlatego zastanawiam się czy udźwignie on ten zestaw:

• Procesor Intel Core i5-3350P 3,10 GHz
  • Karta graficzna MSI GeForce CUDA GTX660 TWINFROZR III 2GB DDR5 192BIT 2DVI/HDMI/DP BOX (N660 TF 2GD5/OC)
  • Pamięć Corsair Vengeance Low Profile 2x4GB 1600MHz, DDR3, CL(9-9-9-24), XMP, Blue (CML8GX3M2A1600C9B)
  • Płyta główna MSI B75A-G43, B75, DualDDR3-1600, SATA3, 5xSATA2, HDMI, DVI, GBLAN, ATX
  • Dysk Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 500GB, SATA III, 7200RPM (WD5000AAKX) OEM
  • Lite-On DVDRW 24xSATA gen. bk (iHAS124-04)
  • Zasilacz SilentiumPC Deus 600W PSU 80Plus Bronze 4xPEG (SPC083)
W jakimś kalkulatorze online wyszło mi 550W a w drugim około 300W poboru mocy, więc troszeczkę zbaraniałem Dołączona grafika Sam zasilacz ma 85% sprawności, więc jak rozumiem daje 510W na czysto...

Need help!

Edytowane przez enk1du

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pomyśłałbym raczej nad tą kartą http://www.morele.ne...-20-20g-547334/

i raczej taki dysk http://www.morele.ne...003-oem-432403/

Dysk montuję ze starego komputera, podobnie dvd, dałem je tylko tutaj, żeby można było zobaczyć pełną moc pobieraną przez wszystkie podzespoły.

Co do karty to myślałem nad HD 7870 XT i analizwowałem testy, po czym doszedłem do wnioski, że skok wydajności wcale nie jest duży, tzn. te kilka fps na grach nie robi na mnie wrażenia. Ważniejsze dla mnie jest to, że NVIDIA wypuszcza normalne sterowniki na Linuksie oraz kod promocyjny związany z tą kartą do World of Tanks.

Ponadto jest tańsza, a ja nie będę zajmował się OC Dołączona grafika

Bo wystarczy jedna kostka.

Hm, ale co to znaczy? Moim zdaniem lepiej jest mieć 2 x 4, bo jak zepsuje się jedna, to komputer będzie funkcjonował na drugiej. Taka redundancja już raz uratowała mi tyłek.

Może pobór prądu jest mniejszy na jednej kości?

Edytowane przez enk1du

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pobór prądu raczej się nie zmieni (a przynajmniej nie o wartość którą warto odnotować), ale dla mnie dwie kostki to o jedną za dużo (zawsze mi się przypominają te śmieszne konfiguracje typu 4x1GB Dołączona grafika). Tak czy siak, możesz zamawiać Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi