Skocz do zawartości
Havoc

Lenovo 3000 n100 upgrade

Rekomendowane odpowiedzi

Borykam się ostatnio z pewną myślą. Mam na sold tytułowe Lenovo. Laptop świetny jak wiadomo. Bateria trzyma całkiem nieźle, ma już SATA, na SSD ze stopki śmiga świetnie. Ale w środku siedzi Celeron i to jego wąskie gardło, filmy hd na YT to dla niego kłopot. Laptopy te wypuszczali z wieloma różnymi prockami Intela, nie wiem tylko czy modyfikacje obejmowały też system chłodzenia.

Pytanie czy jakiś Core2Duo dałby radę pracować bezpiecznie w tym ustrojstwie. Sprawdzę to pewnie sam po świętach ale może ktoś z Was miał do czynienia z takimi "modyfikacjami" tego modelu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sporo można znaleźć na ten temat w googlach. Teraz ode mnie trochę teorii:

chipset 945PM (fsb 533/667) czyli jak dla mnie pod tym kątem szukać proca.

Pozostają nam

T7600 2,33

T7400 2,16

T3400 2,16

jeśli boisz się o temperature po wymianie proca na mocniejszy to pamietaj, że throttlestopem skutecznie można obnizac napięcie przez co uzyskujesz sporo niższe temperatury.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsze słyszę o throttlestop, poczytam, dzięki za drogowskaz Dołączona grafika

Wydajnościowo taki T7xxx to już całkiem całkiem jeśli chodzi o proca do netu i filmów prawda?

Edytowane przez Havoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przed samą wymianą upewnij się że masz włączone we flashu hardware acceleration bo Twoja karta to wspiera, może się okazać, że będzie dało sie płynnie ogladac 1080p. Z drugiej strony c2d na 667 w okolicach 2GHz można dostac za 20zł, a bedzie nieporownywalnie lepiej smigac Dołączona grafika

na szybko dla porownania zrobiłem mały test poglądowy obrazujący wkład cpu/gpu żebyś miał obraz co i jak wygląda:

-flash player 1.6.602.180

CPU 2,53/HW acc wł

CPU 1,6/HW acc wł

CPU 1,6/HW acc wył

CPU 2,53/HW acc wył

Edytowane przez Yogi311

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi