Havoc Opublikowano 27 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2013 Borykam się ostatnio z pewną myślą. Mam na sold tytułowe Lenovo. Laptop świetny jak wiadomo. Bateria trzyma całkiem nieźle, ma już SATA, na SSD ze stopki śmiga świetnie. Ale w środku siedzi Celeron i to jego wąskie gardło, filmy hd na YT to dla niego kłopot. Laptopy te wypuszczali z wieloma różnymi prockami Intela, nie wiem tylko czy modyfikacje obejmowały też system chłodzenia. Pytanie czy jakiś Core2Duo dałby radę pracować bezpiecznie w tym ustrojstwie. Sprawdzę to pewnie sam po świętach ale może ktoś z Was miał do czynienia z takimi "modyfikacjami" tego modelu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 27 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2013 sporo można znaleźć na ten temat w googlach. Teraz ode mnie trochę teorii: chipset 945PM (fsb 533/667) czyli jak dla mnie pod tym kątem szukać proca. Pozostają nam T7600 2,33 T7400 2,16 T3400 2,16 jeśli boisz się o temperature po wymianie proca na mocniejszy to pamietaj, że throttlestopem skutecznie można obnizac napięcie przez co uzyskujesz sporo niższe temperatury. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 28 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2013 (edytowane) Pierwsze słyszę o throttlestop, poczytam, dzięki za drogowskaz Wydajnościowo taki T7xxx to już całkiem całkiem jeśli chodzi o proca do netu i filmów prawda? Edytowane 28 Marca 2013 przez Havoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 28 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2013 (edytowane) przed samą wymianą upewnij się że masz włączone we flashu hardware acceleration bo Twoja karta to wspiera, może się okazać, że będzie dało sie płynnie ogladac 1080p. Z drugiej strony c2d na 667 w okolicach 2GHz można dostac za 20zł, a bedzie nieporownywalnie lepiej smigac na szybko dla porownania zrobiłem mały test poglądowy obrazujący wkład cpu/gpu żebyś miał obraz co i jak wygląda: -flash player 1.6.602.180 CPU 2,53/HW acc wł CPU 1,6/HW acc wł CPU 1,6/HW acc wył CPU 2,53/HW acc wył Edytowane 28 Marca 2013 przez Yogi311 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 29 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2013 Dzięki wielkie, to pomogło. A filmik nawiasem mówiąc, świetny! :D Pobawię się po świętach, może rzeczywiście hwacc wystarczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...