Skocz do zawartości
Croatan

Komputer do firmy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Was Forumowiczów bardzo serdecznie, trochę mnie nie było i standardowo problem.

Poczytałem trochę wątków na forum jednak nie znalazłem zadowalającego mnie zestawu.

Otwieram firmę i poszukuję zestawu do jej obsługi.

Najważniejsze aby komputer był energooszczędny gdyż będzie chodził ok 20 godzin dziennie, a może i całymi dniami. System Windows 8 może być 7, zapewne wersja OEM (na firmę to chyba wersja Professional, chyba że można Home Premium - tańsza i na pewno 32 bity - dużo tańszy niż 64) - tu niech się wypowiedzą znawcy tematu czy dla firmy musi być professional?

Zestawik najlepiej aby zamknąć się w ok 1500 tyś( +/- 100 - na jakiś najtańszy zestaw klawiatura+mysz). sama skrzynia z systemem bez karty graficznej (mam nadzieję, że integra pociągnie na 1920x1080), bez monitora gdyż taki posiadam (iiyama 24" ProLite E2407HDS - FullHD).

Na komputerze WF-MAG i drukarka fiskalna (to zapewne nie ma znaczenia, ale podaję)

Czy coś jeszcze? aha fajnie by można to upchnąć w małą budę typu HTPC już mam upatrzoną Lian Li: http://www.morele.ne...pc-q07a-505070/

Chociaż nie wykluczam innej np Fractal'a.

Który Chipset na płycie będzie lepszym wyborem B75 czy H61 (energooszczędność)

Czy dysk SSD będzie dobrym wyborem, czy raczej talerzowy WD Blure 320 GB?

Komputer składam zaraz po świętach (3 kwietnia)

Czekam na zestawy (aha będę brał w morele.net)

Pozdrawiam

Croatan

Edytowane przez Croatan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czlowieku, chcesz tani komputer i wybierasz obudowe Lian-Li.

Powiem tylko tyle - jesli to ma byc biurowiec, czyli tylko tyle co napisales, to w zupelnosci starczy zintegorwana karta graficzna w procesorach firmy Intel.

Jesli interesuja cie male rozmary to zobacz temat HTPC - http://forum.purepc.pl/topic/270197-htpc/ - ostatnie 5 podstron.

Dysk SSD to koszt jakichs 300zł, ale będą trochę ciasne, na ssytem Windows 7 + Office 2010 + Acrobat i pare innych zabawek typu .net trzeba miec jakies 20GB dysku, wiec 64GB SSD to totalne minimum, ale ja bym kierowal sie jakos w 120GB.

Edytowane przez _KaszpiR_
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czlowieku, chcesz tani komputer i wybierasz obudowe Lian-Li.

Powiem tylko tyle - jesli to ma byc biurowiec, czyli tylko tyle co napisales, to w zupelnosci starczy zintegorwana karta graficzna w procesorach firmy Intel.

Jesli interesuja cie male rozmary to zobacz temat HTPC - http://forum.purepc....ic/270197-htpc/ - ostatnie 5 podstron.

Dysk SSD to koszt jakichs 300zł, ale będą trochę ciasne, na ssytem Windows 7 + Office 2010 + Acrobat i pare innych zabawek typu .net trzeba miec jakies 20GB dysku, wiec 64GB SSD to totalne minimum, ale ja bym kierowal sie jakos w 120GB.

Na wstępie, dzięki że odpisałeś.

Tak wybrałem Lian-Li jest tania i można na nią sobie pozwolić tym bardziej jak będzie stała na widoku (gdyż firmę prowadzę w mieszkaniu), odnośnie integry to wiem o tym, dlatego nawet nie myślałem o dodatkowej karcie (pytanie czy obsłuży 1920x1080) Czytałem ten post i mam kilka wątpliwości: między innymi czy b75 czy h61, G1610 czy G2020 w sumie to tylko tyle zestawik, o którym myślałem to

Dołączona grafika

I ewentualnie zamienić dysk na jakiś ssd 120 (chyba programy typu WF-Mag go nie zarżną?) i system np. na Win 7 HP x86? Co o tym myślicie?

Edytowane przez Croatan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardziej od obrazków denerwują mnie nieklikalne linki w obrazkach ;)

Co do samego programu, musisz sprawdzic w specyfikajci jakie sa wymagania co do dysku, ew czy on sie laczy z serwerem do jakiejs bazy danych.

Zasilacz 300W starczy

Pamieci - kup 1 kosc 4GB.

Kup Windows 7 32bit Home Premium, wersje 64bit raczej Ci niepotrzebne.

Zzapomniales o jakims innym chlodzeniu na procesora, bo na domyslnym wentylatorze intela moze byc glosno.

Zobacz SilentiumPC Spartan albo Fortis, tylko patrz na wysokosc obudowy, bo one troche duze.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardziej od obrazków denerwują mnie nieklikalne linki w obrazkach Dołączona grafika

Co do samego programu, musisz sprawdzic w specyfikajci jakie sa wymagania co do dysku, ew czy on sie laczy z serwerem do jakiejs bazy danych.

Zasilacz 300W starczy

Pamieci - kup 1 kosc 4GB.

Kup Windows 7 32bit Home Premium, wersje 64bit raczej Ci niepotrzebne.

O widzisz bardzo cenne rady Dołączona grafika

Programik instaluje Bazę SQL na dysku i z nią się łączy - program magazynowo-sprzedażowy (czy jakoś tak)

Co do pamięci słusznie, tylko czy jak padnie pamięć i będę musiał odesłać to zostanę bez, więc może 2 paczki ramu po 2GB? Fajnie, to trochę kasy już na samym windowsie zaoszczędzę jakieś 150 zł Dołączona grafika można przeznaczyć np na dysk ssd Dołączona grafika

Edytowane przez Croatan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chipset B75 jest minimalnie lepszy/nowszy i tworzony z mysla o Ivy Brigde, a H61 jest starszy pod Sandy Bridge, aczkolwiek jest zgodny z Ivy, jednakze moze wymagac aktualizacji BIOSU/UEFI. Szczerze? Nie pakuj sie w H61, to juz archaizm.

Kosci pamieci az tak czesto nie padaja, w pracy na 150 komputerow padly moze 2 kosci w ciagu 3 lat.

Ile bedziesz mial takich komputerow?

Bo zrobisz sobie jeden, zainstalujesz wszystkie softy, ale bez wpisywania kluczy licencyjnych.

Pote programem CloneZilla zrobisz obraz na np przenosny dysk, i skolnujesz na reszte.

Potem tylko wpiszesz numery seryjne unikalne do kazdego komputera i koniec.

Opcjonalnie jak juz masz aktywowane klucze, to mozna zawsze je deaktywowac i zrobic obraz.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różnią się tylko zegarem i wielkoscia pamieci cache, G1610 jest 2.6GHz, a G2020 jest 2.9GHz.

http://ark.intel.com/compare/71070,71072

Podejrzewam, ze ten slabszy wystarczy.

Aczkolwiek po jakims czasie silniejszy zegar i wiekszy cache moga sie lepiej sprawdzic w bazach danych, ale to dopiero pewnie po roku, zalezy od ilosci rekordow. Tylko wtedy raczej zmigrujesz do serwera, na ktkorym bedziesz to wszystko mial ;)

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak tylko napisałem, bezsensu Dołączona grafika ok zostawiam G2020 - nawet limitu nie osiągnąłem (więc cacy - pomyślę o tym dysku ssd, ale szczerze wątpię aby miało to sens - no chyba, że ssd i talerzowy, ale wtedy już przekroczę swój limit. Coś pomyślę cieszę sie tylko, że to co wybrałem mniej więcej pasuje i nie powinno być problemów. Jeszcze raz Wielkie DZIĘKUJĘ

Wiesz przez jakiś czas to ja interes będę rozkręcał, wiec wszystko w swoim czasie i na spokojnie :D

Edytowane przez Croatan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zastanawiałeś się nad dell'em z gwarancją NBD lub HP? Ten sprzęt ma pracować 20/24h i zarabiać na siebie więc warto zastanowić się nad dobrą gwarancją kosztem podzespołów. Kiedyś też sceptycznie podchodziłem do della tym bardziej, że za te same pieniądze można mieć wydajniejsze jednostki. Jednak gdy "składak" zaczął fiksować to nie można było pracować bo normalna wymiana gwarancja to ok miesiąc oczekiwania (ew. zakup nowej części, która też wiąże się z oczekiwaniem). Teraz w firmie mamy same dell'e i jeśli coś "umiera" to na następny dzień jest wymieniane na nowe.

Edytowane przez kaijitsu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za Dellem przemawia jedynie gwarancja next business day, ale realnie cena wychodzi taka, ze on moglby za to kupic dodaktowego kompa jako backup.

HP.... niestety ale ostatnio robia mega badziewnie plyty glowne do desktopow typu Office Use.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm... w sumie to się nad tym nie zastanawiałem, przyjrzę się tym dell'om komputer będę zamawiał 3 kwietnia, więc trochę czasu przez święta mam, chociaż bardzo korci mnie składak.

Cena 1799 zł + dodatkowa gwarancja na serwis u klienta na 3 lata 610 zł... to jak na dzień dobry dla firmy zabójstwo Dołączona grafika muszę liczyć się z kosztami gdyż jeszcze drukarka fiskalna która kosztuje ok 1500 minimum, program do sprzedaży 350, to za duże koszty.

Poza tym PC stoi obok, zawsze na nim będzie backup więc jak coś się zwali to na chwilę przejdę na starocia ze podpisu ;P

Edytowane przez Croatan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi