Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

mam pytanko. co sie dzieje jesli kilka urzadzen jest na tym samym przerwaniu? ja mam na irq 5 grafike, muze, modem i jeszcze jakiej nie znane mi rzeczy od plyty. jesli to zle to jak zmienic przerwanie, bo w menadzerze urzadzen sie nie da

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pytanko. co sie dzieje jesli kilka urzadzen jest na tym samym przerwaniu? ja mam na irq 5 grafike, muze, modem i jeszcze jakiej nie znane mi rzeczy od plyty. jesli to zle to jak zmienic przerwanie, bo w menadzerze urzadzen sie nie da

wszystko dziala, nie ma konfliktow ?

jesli tak to czemu chcesz to zmieniac :P

o ile sie nie myle windows podaje co tam mu sie podoba, faktycznie te podzespoly dzialaja na innych IRQ (zobacz liste pod tabelka przy starcie systemu).

:?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiedzialem, ze mozna tyle rzeczy miec na jednym przerywaniu.

A dlatego Ci wszystko dziala bo sa inne kanaly jeszcze. Lecz czasem kanaly na siebie nachodza i sa konflikty. Ale o tym powiadomi Ci windows.

Przerywania mozna ustawic w biosie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Jak mawiał mój dziadek: "Niektóre sloty PCI dzielą przerwanie z innymi, a niektóre nie".

U mnie slot PCI pod AGP ma przerwanie 11, taki samo jak AGP, i nic tam nie mam, słyszałem że grafa powinna mieć oddzielny IRQ. Jak Ci to wszystko dobrze dizała, muza nie przerywa, wydajnosć nie spada, to nie zmieniaj. 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Jak mawiał mój dziadek: "Niektóre sloty PCI dzielą przerwanie z innymi, a niektóre nie".

U mnie slot PCI pod AGP ma przerwanie 11, taki samo jak AGP, i nic tam nie mam, słyszałem że grafa powinna mieć oddzielny IRQ. Jak Ci to wszystko dobrze dizała, muza nie przerywa, wydajnosć nie spada, to nie zmieniaj. 8)

Karta sieciowa tez. podobno. slot PCI pod AGP warto zostawić pusty także dla lepszego chłodzenia grafy. (np jak ktoś ma CLAPa)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ma konfliktow, a z ta wydajnoscia to nie wiem czy spada, bo zawsze tak mialem. :?

Jaki to system i czy masz wlaczone ACPI ? Jesli jest to normalne, ze winda podaje ze sa na tym samym irq - liczy sie to jakie sa przerwanie po POST - tabelka przy odpalniu kompa - wazne zeby tam nie dzielilo ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ma konfliktow, a z ta wydajnoscia to nie wiem czy spada, bo zawsze tak mialem. :?

Jaki to system i czy masz wlaczone ACPI ? Jesli jest to normalne, ze winda podaje ze sa na tym samym irq - liczy sie to jakie sa przerwanie po POST - tabelka przy odpalniu kompa - wazne zeby tam nie dzielilo ...

noo nie wiem mnie tam pisze że mam USB oraz dźwięk i do tego RAId na jeddnym i wszystko działa w porzo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

noo nie wiem mnie tam pisze że mam USB oraz dźwięk i do tego RAId na jeddnym i wszystko działa w porzo

W tabelce przy odpalaniu kompa ? I do tego masz dyski na tym RAID i korzystasz z USB ? To szczesciarz jestes i tyle :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w tabelce sa zupelnie rozne przerwania, ale i tak grafika i muza maja to samo :evil:

JEsli w tabelce sa rozne, to zanczy ze sa rozne - w windows dziala ACPI i dlatego pokazuje wszystko na jednym. ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8O Wcale tak nie jest. Windows sam przydziela zasoby na podstawie ACPI. Tak wiec różnią się one od tych w BIOSie nie tylko "cyferkami" ale tez mają wpływ na dzialnie systemu.

Ja mam grafe, dzwiek, ide, siec na jednym IRQ mimo ze w BIOSie są dla tych urządzen przypisane rózne oddzielne IRQ.

Efektem tego jest krzaczenie grafiki przy włączonej grze lub krzaczenie dzwieku przy kopiowaniu plikow z CD na HDD. I co ty na to?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...