Zmudzin Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Cześć, Od pewnego czasu spotkałem się z dosyć popularnym i opisywaniem piszczącej płyty głównej. Piski z mojej dochodzą z okolic sekcji zasilania procesora. Najczęściej przy poruszaniu myszką o_0 lub przy włączaniu aplikacji. Problem wyeliminowałem poprzez wyłączenie dwóch funkcji, które mają za zadanie oszczędzać energię elektryczną. Jedna została włączona: EuP 2013 - enabled C1E Support - disabled Intel C-State - disabled Czy ktoś wie jak to wpływa na prace komputera i jego energooszczędność? MSI B75A-G43 + Intel CORE i5-3470 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo Hudinii Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Będzie dużo mniej oszczędniej. C1E to dynamiczna zmiana napięcia. Instel C-stone jest pomocny przy zarządzaniu energią - ogranicza pobór mocy (każdy rdzeń pobiera tyle prądu ile mu potrzeba.EuP 2013 to bajer Msi może być wyłączony. Czy to piszczenie jest tak mocne że Ci dokucza? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zmudzin Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Jest wyraźnie słyszalne. I jeszcze piszczy kiedy poruszam myszką to już w ogóle szlag mnie trafia. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2013 EuP 2013 to bajer Msi może być wyłączony. Żaden bajer. Europejska norma mówiąca o tym, że urządzenie, które jest wyłączone pobiera nie więcej niż 0.5 W. EuP - "Energy using Products". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo Hudinii Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2013 płyta ma gware jeszcze?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zmudzin Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Jasne. Kupiłem ją dwa tygodnie temu. Jak duża różnica w poborze prądu to może być? Zauważę to w rachunku za prąd? :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo Hudinii Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Ja bym płytkę reklamował jeśli faktycznie jest bardzo głośno, a co do rachunku to w skali roku jeśli komp chodzi 8-12 godzin dziennie to napewno zawsze będzie ładnych parę złoty wiecej. Jeśli dodatkowo go podkręcisz to temperatura w spoczynku też będzie dużo większa. Zerknij sobie tu ile twój proc potrzebuje papu : http://www.purepc.pl/procesory/test_procesorow_intel_core_i53470_core_i33225_i_core_i33240?page=0,7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Jeśli dodatkowo go podkręcisz... taa.... Sprawdź płytę na innym zasilaczu. Może się okazać, że to właśnie te dwa elementy się gryzą. Wyślesz na serwis a u nich będzie cisza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Płyta zapewne sprawna. Sprawdź na innym zasilaczu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo Hudinii Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Jaki masz zasilacz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zmudzin Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2013 (edytowane) Zestaw to: MSI B75A-G43 + Gigabyte HD 7850 OC + SilentiumPc Deus G1 500W PS Trochę Jeszcze pomieszałem. Piszczy tylko przy włączonym C1E Support. Edytowane 7 Kwietnia 2013 przez Zmudzin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...