Caleb Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2013 (edytowane) Pomimo iż nastała kalendarzowa wiosna, zima ewidentnie nie zamierza odpuścić, więc zamiast słonecznej pogody mamy zamiecie śnieżne i metrowe zaspy. Jednak prędzej czy później przyjdzie lato, a wraz z nim wysokie temperatury oraz ciężki okres dla sprzętu elektronicznego, który za upałami zdecydowanie nie przepada. Dlatego już dzisiaj warto pomyśleć o problemie, który dotyczy zarówno właścicieli komputerów stacjonarnych, jak i urządzeń mobilnych. Ci ostatni mają jednak trochę łatwiej w walce ze stopniami Celsjusza, bo mogą po prostu zainwestować w tzw.: cooling pada. Właśnie z takim zamysłem przygotowaliśmy wielki test podstawek chłodzących pod laptopy, ściągając do redakcji 28 konstrukcji w przedziale cenowym od 35 do blisko 400 złotych, zatem każdy powinien znaleźć dla siebie coś odpowiedniego. Wśród modeli uwzględniliśmy rozwiązania firm Cooler Master, Zalman, Chieftec, SilentiumPC, Enermax, Revoltec, Xilence, AAB Cooling, Logitech, Tracer i Thermaltake, więc zebraliśmy praktycznie całą śmietankę. Podkładki ocenimy pod względem budowy, kompatybilności oraz jakości wykonania, ale najważniejszym punktem programu będą oczywiście obiektywne pomiary wydajności. Nie omieszkaliśmy również uwzględnić testów głośności, gdyż nie po to kupujemy podkładkę chłodzącą, żeby skutecznie zagłuszała naszego laptopa, prawda? Przejdźmy zatem do sedna sprawy i sprawdźmy, co przygotowali dla nas producenci... Test podkładek chłodzących do laptopów - Porównanie 28 modeli W rolach głównych występują: AAB Cooling NC40 AAB Cooling NC41 AAB Cooling NC45 AAB Cooling YL338/NC15 Chieftec CPD-1500A Chieftec CPD-1525HD Cooler Master NotePal A100 Cooler Master NotePal LapAir Cooler Master NotePal U Stand Cooler Master NotePal U3 Cooler Master NotePal X3 Cooler Master NotePal X-Slim Cooler Master Storm SF-19 Enermax Aeolus Premium Logitech Cooling Pad N100 Revoltec RNC-2100 SilentiumPC Hiberna NC300 SilentiumPC Glacier NC400 Thermaltake LifeCool Thermaltake Massive23 LX Tracer Windfast Xilence M620 Xilence T800 Xilence Duropad Zalman ZM-NC2000NT Zalman ZM-NC11 Zalman ZM-NC3 Zalman ZM-NC3500 Plus Edytowane 7 Kwietnia 2013 przez Caleb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ostryb Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Bardzo fajny teścik. Ja używam Cooler Master NotePal U3 pod mojego Ali-enka M18X. Dodam tylko że najlepsze chłodzenie jest jak wentylatorki ustawiam na 50% zakresu obrotów. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XPX_pl Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Ja z kolei używam od dłuższego czasu SilentiumPC Hiberna NC300 i jestem z niej bardzo zadowolony,jakość względem ceny jest na wysokim poziomie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...