Knopper Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Wygralem na aukcji okazyjnie 8GB pamieci RAM (2x4GB), w opisie wynika ze sa to pamieci Kingston HyperX DDR3 1600MHz CL9. Otrzymalem inne pamieci z taktowaniem 1333MHz, roznia sie tez napieciem, wdl sprzedawcy pracuja na napieciu 1.65v a moje 1.5v. Czy jest sens zawracac sobie glowe wymiana pamieci? Czy bede w stanie odczuc roznice uzywajac komputer do przegladania facebooka i sporadycznego grania w Battlefield 3 i lekkiego OC? Moj sprzet to: procesor i5 3470 plyta glowna msi z77a-g43 karta graficzna msi hd 7870 ram Kingston HyperX DDR3 1600MHz CL9 2x4GB dysk WD 320gb zasilacz Corsair TX650W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Wymiana pamięci nie ma za bardzo sensu - pomiędzy 1 333 mhz a 1 600 mhz nie ma żadnej różnicy , obecne procki nawet nie reagują na taktowanie CPU . W sumie dobrze że dostałeś pamiątki pracujące na napięciu 1,5 V , są bezpieczniejsze dla kontrolera pamięci . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2013 (edytowane) Procki nie reaguja na taktowanie cpu? ;-) Jesli nie chce ci sie uzerac ze sprzedawca to sobie zostaw. Jesli czujesz niedosyt to ustaw w biosie recznie 1600mhz. Kazde pamieci 1.5v pojda na takim taktowaniu. Roznicy nie zauwazysz tak czy siak, jest to raczej sztuka dla sztuki :P Sent from my HTC Wildfire S A510e using Tapatalk Edytowane 15 Kwietnia 2013 przez kaijitsu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łopian Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Nie napisałeś jaka to dokładnie jest pamięć ale mam coś podobnego, moje mają profil xmp który należy wczytać i chodzą na 1600 1,65v, można też manualnie ustawić. Zobacz w cpuz czy nie masz tak jak ja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Knopper Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2013 (edytowane) Wielkie dzieki za pomoc, jesli nie widac roznicy zostane jednak przy tych kosciach co mam. Skoro przy napieciu 1,5v pracuja na 1333MHz to do 1600MHz podciagne sobie recznie i problem z glowy Edytowane 15 Kwietnia 2013 przez Knopper Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...