Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od dłuższego czasu mam problem z monitorem lub kartą graficzną, sam już nie wiem. 

W ruchu obiekty tracą na ostrości i nie można skupić wzroku przykładowo leci tekst po ekranie, rozmazuje się - człowiek chce skupić wzrok na rozmazanym tekście i niestety nie może, oczy się męczą a wzrok psuje. Czego to może być wina? Karty graficznej czy monitora? (karta: Gainward 9800GT 512mb, monitor: IIyama ProLite E2002WS)

Przesyłam też zdjęcia:

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

A tutaj nagrane w 240kl/s
Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troche to wygląda na tym gifie jak by karta generowała szybciej klatki a monitor to później odbierał, co dziwne monitor ma matrycę TN, a na takiej matrycy smużenie nie powinno występować.

ps. w grach widze ustawienia hz 59 i 60, a w driverze przy natywnej roździelczości jest tylko 60

próbowałem zmienić roździelczość na niższą, pojawiło się w driverze 75hz ale nadal było smużenie

Edytowane przez shogun1337

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem tak od początku, a na gifie ma tak być, pokazuje jak obraz jest generowany że jest jakby najpierw "duch" czegoś a później sie pojawia całkowity z pełnym nasyceniem obrazu i kolorów. Zresztą jak 240fps ma nakręcić 60fps? jedna klatka z 60fps będzie po 3 klatkach w 240fps dlatego widać to całe 3fps

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Monitor na pewno nie powinien mieć takiego smużenia a to, że jest 59Hz zamiast 60 można olać.

Jakim przewodem masz ten monitor podłączony, DVI czy VGA?

Jeżeli VGA, zmień na DVI bo to może być przyczyna.

Edytowane przez borsuczy_król

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest pod DVI, podłącze go jutro pod lapka (jeżeli znajde przejściówke vga, laptop ma wyjście vga) może się zdarzy cud i nie będę musiał kupywać nowego monitora tylko samą kartę

Edit: właśnie dostałem za darmo ekran crt, podłącze sobie oba monitory - na crt będę gierzył a na lcd inne rzeczy. Jeszcze musze podłączyć i sprawdzić ten ekran lcd ale jak narazie nie mam jak.
Jak go już podłącze podziele się tu wrażeniami czy się coś zmieniło czy nie.
Edit2: to wina ekranu, pod nową kartą to samo

Edytowane przez shogun1337

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi