shogun1337 Opublikowano 6 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2013 Witam, od dłuższego czasu mam problem z monitorem lub kartą graficzną, sam już nie wiem. W ruchu obiekty tracą na ostrości i nie można skupić wzroku przykładowo leci tekst po ekranie, rozmazuje się - człowiek chce skupić wzrok na rozmazanym tekście i niestety nie może, oczy się męczą a wzrok psuje. Czego to może być wina? Karty graficznej czy monitora? (karta: Gainward 9800GT 512mb, monitor: IIyama ProLite E2002WS) Przesyłam też zdjęcia: A tutaj nagrane w 240kl/s Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinq123 Opublikowano 6 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2013 Najprościej podłączyć monitor pod inną karte. Jeśli będzie ok, to wina albo karty albo sterowniki. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shogun1337 Opublikowano 6 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2013 (edytowane) Troche to wygląda na tym gifie jak by karta generowała szybciej klatki a monitor to później odbierał, co dziwne monitor ma matrycę TN, a na takiej matrycy smużenie nie powinno występować. ps. w grach widze ustawienia hz 59 i 60, a w driverze przy natywnej roździelczości jest tylko 60 próbowałem zmienić roździelczość na niższą, pojawiło się w driverze 75hz ale nadal było smużenie Edytowane 6 Czerwca 2013 przez shogun1337 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 6 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2013 Niby czemu na TNce nie powinno byc smuzenia? Większość tanich TN smuży tak, że sie nie da na to patrzeć. Miałeś tak od początku z tym monitorem? Ja na tym gifie widzę ok 3fps. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shogun1337 Opublikowano 6 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2013 Miałem tak od początku, a na gifie ma tak być, pokazuje jak obraz jest generowany że jest jakby najpierw "duch" czegoś a później sie pojawia całkowity z pełnym nasyceniem obrazu i kolorów. Zresztą jak 240fps ma nakręcić 60fps? jedna klatka z 60fps będzie po 3 klatkach w 240fps dlatego widać to całe 3fps Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuczy_król Opublikowano 6 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2013 (edytowane) Monitor na pewno nie powinien mieć takiego smużenia a to, że jest 59Hz zamiast 60 można olać. Jakim przewodem masz ten monitor podłączony, DVI czy VGA? Jeżeli VGA, zmień na DVI bo to może być przyczyna. Edytowane 6 Czerwca 2013 przez borsuczy_król Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shogun1337 Opublikowano 6 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2013 (edytowane) jest pod DVI, podłącze go jutro pod lapka (jeżeli znajde przejściówke vga, laptop ma wyjście vga) może się zdarzy cud i nie będę musiał kupywać nowego monitora tylko samą kartę Edit: właśnie dostałem za darmo ekran crt, podłącze sobie oba monitory - na crt będę gierzył a na lcd inne rzeczy. Jeszcze musze podłączyć i sprawdzić ten ekran lcd ale jak narazie nie mam jak.Jak go już podłącze podziele się tu wrażeniami czy się coś zmieniło czy nie.Edit2: to wina ekranu, pod nową kartą to samo Edytowane 11 Czerwca 2013 przez shogun1337 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...