pigula630 Opublikowano 14 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2013 (edytowane) Witam, mam problem z "trzymaniem" przez kompa aktualnej godziny. Zanim zacznę pisać dalej od razu powiem, że to nie wina bateryjki. Na biurku leżą 3 nowiutkie i na każdej jest to samo.Mianowicie:1. Godzina zmienia się sama nawet przy uruchomionym komputerze - cofa się o przypadkową wartość (10 min, 30 min, 1 h, 6h), która wraz z biegiem czasu stale się powiększa - czyli im dłużej komp uruchomiony tym godzina staję się bardziej nieaktualna.2. Komputer po wyłączeniu i po uruchomieniu następnego dnia, nie "zeruje" daty i godziny tylko odpala się z zegarem jaki był w momencie wyłączenia komputera.3. Dzieję się tak na 2 rożnych systemach win7 i win8 działających na 2 rożnych dyskach ( zresztą i tak własnie poleciał profilaktyczny format)4. Dochodzi do tego, że z 5 razy dziennie klikam na synchronizację czasu z internetem, a tan i tak sobie po jakimś czasie zmienia po swojemu.komp jak w sygnaturce.Wydaje mi się, że to coś z płytą główną, ale to tylko moje przypuszczenia, dlatego proszę o opinie i pomoc.PS.: Jeśli niewłaściwy dział proszę o przeniesienie. Edytowane 14 Czerwca 2013 przez pigula630 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 14 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2013 Walniety RTC. Miałem podobnie w Epoxie ... ( 00:00 po każdym uruchomienu kompa ) .. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pigula630 Opublikowano 14 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2013 Jeśli dobrze rozumiem, to układ na płycie głównej? Czyli słać na gwarancje? Naprawią bez problemu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 15 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2013 Mialem to samo na Asrock. Wyjmij mobasa, pedzelkiem calego dokladnie odczysc, reset biosu - u mnie jak reka odjal. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pigula630 Opublikowano 23 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2013 Komp ogólnie czyściutki, bo średnio raz na 2 tygodnie powietrzem ze sprężarki go przedmucham. Teraz też go powietrzem poczęstowałem (bez wyjmowania), reset biosu i ........ działa Zobaczymy jak długo Dzięki za pomoc! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...