Skocz do zawartości
qwerty2

Modernizacja komputera do programowania

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 

zamierzam zmodernizować swój sprzęt do programowania. Do wymiany idzie CPU, MoBo i RAM.

Aktualnie posiadam:

CPU: Intel Q6600

MoBo: Asus P5K Premium

RAM: 2x2GB DDR2 OCZ reaper

Programuje w .NET(C#, ASP.NET MVC).

Generalnie nie narzekam na małą wydajność zestawu, a wręcz przeciwnie, jak na swoje lata sprzęt działa bez zarzutu, jednak ma swoje ograniczenia. Zaczynam zabawe z load-balancingiem i potrzebuje sprzętu wspierającego wirtualizację.

Potrzebuje procka z obsługą wirtualizacji, posiadającego ponad 4 wątki(wydajność nie jest głównym priorytetem- główne testy będę przeprowadzał na sieci złożonej z 10 kompów z i7 2700- w domu potrzebuje mieć sprzęt na którym kompilacja nie będzie się wlekła(aktualna wydajność w pełni mi wystarcza)- guzik mnie obchodzi czy firefox na danym procku kompiluje się tylko 24,5 czy aż 25 minut- nie będe go kompilował u siebie..., wirtualizacja 3x Windows 2008 server ma umożliwiać płynną pracę i tyle co do wymagań

8GB ramu na początek później dokupie jeszcze 8GB

i płytka która to dźwignie, w przypadku intela myśle że MSI z chipsetem B75/B85 będzie odpowiednia.

Myślałem o Xeonie e3 1230v2 lub e3 1220v2 i ramie GoodRam. 

Budżet < 1500 pln

Możecie powiedzieć co o tym zestawie myślicie lub co byście zmienili?

Z góry dzięki.

Edytowane przez qwerty2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobacz czy Ci odpowiada. http://www.morele.net/inventory/info/HswcPA/ 

Na procesor i płytę 3 lata gwarancji, ram wieczysta. Możesz wymienić płytę jak czegoś konkretnie potrzebujesz.(np potrzebujesz więcej sata 3 to, albo asrock b75 pro3(niestety zewnętrzny kontroler), albo inny chipset). Zobacz czy Xeon ma pewno (konkretną) wirtualizację, którą potrzebujesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybacz kompletnie zapomniałem o tym problemie chipsetu b75. Co do fx, na pewno będzie cieplej, większy pobór i mniejsza wydajność, ale kusi nie przebieranie w podstawkach amd.  Wybór należy do ciebie. Jak Xeon to płyta z77 gigabyte'a, asusa albo msi(3 letnia gwarancja), jeśli amd to 8320, porządna płyta i koniecznie chłodzenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co byś powiedział nt. zestawu:

CPU: fx-8320

Mobo: asus m5a99fx pro r2.0

Cooler: SilentiumPC Fortis

RAM: na początek 2x4GB GoodRam Play CL10 1600MHz

Chyba że istnieje sposób na zamontowanie scythe mugena(ver. 1), który aktualnie chłodzi mojego Q6600 i czy będzie on wystarczający dla fx'a? Kręcić go nie mam zamiaru bo stabilność jest mi bardziej potrzebna niż kilka procent wydajności. 

Czytałem też, że fxy sobie lepiej radzą z wirtualizacją od i7 i "konsumenckich" Xeonów(e3). 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To znalazłem, ale nie jestem pewien co do jego wydajności, z podkręconym q6600 raczej sobie radzi, na 3,4GHz temperatury w normie ~54*C w stresie, jednak FXy mają wyższe zapotrzebowanie na prąd, mniej więcej takie jak Q6600 podczas podkręcenia ze zwiększonym napięciem o 0,1V(wg kalkulatora) tak więc nie wiem czy jest sens pakowania > 30pln w mocowania chłodzenia, które może sobie z fxem nie poradzić. Co o tym myślisz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi