Skocz do zawartości
vatt

Komputer nie chce przejść w stan hibernacji

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Miałem zawszę ustawioną stan uśpienia po 20 min. 

Od niedawna zauważyłem, że komputer po prostu nie wyłącza się po upływie tego czasu bezczynności tylko chodzi dalej.
Też zauważyłem, że gdy komputer jest w stanie uśpienia ( ręcznego ) , to potrafi się sam wzbudzić.

Ustawiłem od nowa wszystko w opcji "Zarządzanie energią" lecz i to nic nie dało. 

Ostatnio wymieniłem głośniki i grałem w fifę przez co podłączyłem pada. Nic więcej w komputerze nie było robione.

Czekam na Waszą pomoc forumowicze. 

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakieś narzędzia dyskowe? Może defragmentacja albo skanowanie antyvir chodzi w tle? Albo pad czy myszka dają cały czas sygnały, pad może leży na analogu czy przyciskach i klika cały czas? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NIe no co Wy Panowie, trochę zdrowego rozsądku to mam jeszcze. Pad jest odłączony. 

Głownie ciekawi mnie czemu w ogóle komputer nie chce przejść w stan uśpienia automatycznie po pewnym czasie bezczynności. 

Odłączyłem od komputera wszystko poza kablem zasilania gdy go uśpiłem, po kilku minutach znów sie sam przywrócił do pracy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, więc tak: Po pierwsze edytujesz zaawansowane ustawienia bieżącego planu zasilania:

- Zezwalaj na wznawianie pracy według czasomierza > dajesz na Wyłącz

- Ustawienia multimedialne > Podczas udostępniania multimediów > dajesz na Zezwalaj

Sprawdź efekty.

Jeśli nie pomogło kliknij na Start, znajdź program:

cmd.exe

> uruchom go z prawami administracyjnymi > wpisz 

Powercfg - devicequery wake_armed

> pojawi się lista urządzeń zdolnych do budzenia komputera i podtrzymywania jego aktywności. Z tej listy wybierasz kolejno nazwy urządzeń i wpisujesz je w polu nazwa_urządzenia poniższej komendy

Powercfg - devicedisablewake"nazwa_urządzenia"

W ten sposób zostaną one pozbawione tej funkcjonalności. Czynność powtarzasz do momentu ustalenia winnego tych wybudzeń > Jeżeli zechcesz przywrócić funkcjonalność budzenia danym podzespołem

Powercfg - deviceenablewake"nazwa_urządzenia"

Pamiętaj, że wykluczenie wszystkich podzespołów spowoduje, że komputer po uśpieniu trzeba będzie uruchamiać ponownie włącznikiem.

Jeśli nic z tego nie pomogło, zobacz i napisz jak wygląda w Twoim BIOS zakładka Power Management Setup > ACPI Suspend.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic nie dało, wyłączyłem mysz lecz nadal tak samo. Nie chce przejść w stan uśpienia.

W wierszu poleceń miałem jakieś "Urz" po wpisaniu komendy. Daje screena 

http://i41.tinypic.com/2eg7fqu.jpg

Jesli chodzi o bios to mam w ACPI Suspend zaznaczone S3 STR , lecz po przełączeniu na S1POS też nic nie daje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś poszło nie tak, powinieneś tam otrzymać pełne nazwy podzespołów. Ale ok, wpisz więc to "Urz" w komendę dezaktywującą. To będzie:

Powercfg - devicedisablewake"Urz"

Jeśli również i to nie pomogło, to wykonaj ręcznie punkt przywracania systemu, ponownie uruchom CMD z prawami administracyjnymi i wpisz:

sfc /scannow

Jeśli wyświetli się komunikat o pomyślnej naprawie plików, dajesz restart i sprawdzasz efekty.

Jeśli dalej nic, spróbuj zmienić sterowniki graficzne (po usunięciu obecnych przeczyść rejestr np. CCleaner i dopiero wtedy zainstaluj nowe).

Jeśli i to nic nie da możemy spróbować jeszcze jednej kwestii- spróbuj powyłączać kilka urządzeń z poziomu menażera urządzeń (mmc devmgmt.msc) - z tym że będzie to takie szukanie przysłowiowej igły, ale może trafisz. Główni podejrzani do wyłączenia: myszka, klawiatura (wiadomo, nie obie na raz), kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej, urządzenia do obrazowania, karty sieciowe itp. Zobacz czy wyłączenie którejś coś zmienia.

Jeśli nie pomoże - przykro mi, na chwilę obecną nie mam więcej pomysłów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tego "urz" nie da się wyłaczyc, myszka i klawiatura była kiedyś ale je wyłączyłem wczesniej.

Skan "Sfc /sannow nic nie znalazł i wszystko jest okej.

Dzięki za pomoc, zbierałem się i tak do formatu więc chyba będzie go trochę przyśpieszyć. 

Jeszcze raz dzięki Krzem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi