D3n Opublikowano 17 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2013 (edytowane) Witam mam smutny problem, już raz mi życie ratowaliście na tym forum gdy powykrzywiałem ząbki od płyty głównej. Dziś doszedł kurier, nowy procesor wszystko fajnie jestem przekonany że jak zwykle pójdzie coś nie tak - ja się nigdy nie mylę. Wkładam nowy procesor który podałem w temacie ten zaś startuje, wszystko się zapala bez problemu, chlodzenie zaczyna się kręcić i... komputer się resetuje, karta graficzna nie daje obrazu do monitora. Wkładam stary - działa. Co może być nie tak? znajomy zasugeował zresetowanie baterii biosa, ktoś może znać inne powody dla których dzieje się... jak dzieje? oto konfiguracja: Gigabyte GA-H61M-D2-B3 | Intel CORE i5-3470 | 2x Corsair 4GB, 1333MHz DDR3 | Zasilacz Tacens RADIX V 450W | Msi Geforce gtx 660 Edytowane 17 Lipca 2013 przez D3n Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 17 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2013 Strzelam, że masz bios który nie obsługuje ivy bridge. Wersje biosu znajdziesz np: w programie cpu-z zakładka "Mainboard" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D3n Opublikowano 17 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2013 (edytowane) Spróbuje to ogarnąć zaraz, nie mniej jednak niepokoi mnie fakt że mojego procesora na tej liście... nie ma (a byc powinien) http://www.gigabyte.com/support-downloads/cpu-support-popup.aspx?pid=3773 Mam też dostęp do obydwóch procesorów, czy zaaktualizowanie płyty do ivy bridge będzie problemem? Sprawdziłem, wersja biosa jest F4, co według tej rozpiski nie pozwala na odpalanie procesorów pokroju tego którego dziś kupiłem, jest jakiś prosty sposób aktualizacji (mam dostepne dwa procesory stary i nowy). Edytowane 17 Lipca 2013 przez D3n Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 17 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2013 Jeśli wiesz jak to zrobić to nie będzie problemem. Ta płyta ma opcję Q-Flash więc jej możesz użyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D3n Opublikowano 17 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2013 Niestety, gigabyte nie ma sterowników do biosu 64-bitowych albo ja jestem ślepy i ich znaleźć nie mogę... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 17 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2013 (edytowane) Co? Idź z płytą i starym procesorem do kogoś kto się zna i powiedz by wgrał bios do płyty. Sterowników żadnych nie potrzeba. Edytowane 17 Lipca 2013 przez stolara 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D3n Opublikowano 17 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2013 No ale jest możliwośc aktualizacji biosa z poziomu windowsa :) mam te pliki, tylko są one nieprzystosowane do 64-bitowej wersji systemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łopian Opublikowano 17 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2013 Pobierz @bios i zaktualizuj, nie cuduj z jakimiś sterownikami. I nie klikaj na plik bat spod windy bo dostaniesz taki właśnie komunikat jak mówisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D3n Opublikowano 17 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2013 Panowie, działa. Programik który mnie wybawił: http://www.gigabyte.com/MicroSite/121/tech_a_bios.htm . (nalezy kliknac druga opcje nie 78 bit, zrobic kopie obecnego biosu i kliknac update. W kilka sekund 5 godzin kombinowania jak ręką odjął, dzięki za pomoc :) działa wszystko tak jak należy, stolara dobrze mnie naprowadził :P. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...