Skocz do zawartości
EnX

i5 4670 i co dalej? Możliwie tania modernizacja

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 

Postanowiłem zmodernizować mój dotychczasowy PC:

AMD Phenom II x4 955 + Scythe Mugen

Asus M4A89GTD Pro

2x2 GB 1600 Mhz A-Data

Radeon HD 7870

Plextor M5P 128 GB + HDD 640GB

OCZ 600W

Do wymiany idzie procesor, płyta i ramy, oraz niestety chłodzenie, które nie będzie kompatybilne z LGA 1150. Mój wybór padł na procesor Intel Core i5 4670, dlaczego wersja bez "k"? Po pierwsze jest tańsza, a po drugie nie wiem czy kiedykolwiek będę podkręcać. Problemem jest wybór odpowiedniej płyty głównej, nie wiem czy brać coś na Z87 czy H87. Teoretycznie mobas z średniej półki na Z87 powinien być bardziej przyszłościowy, oraz lepiej wyposażony niż ten na czpisecie H87, ale jak to jest w rzeczywistości? Główne zastosowania to gry, oraz praca biurowa, cena tutaj jest problem, mogę wydać 1700/1800 zł, ale jak uda się złożyć coś taniej tym lepiej. 

Po krótkim rozeznaniu, zwróciłem uwagę na:

H87:
Gigabyte GA-H87-HD3
MSI H87-G43
Asus H87-PLUS
Asus H87-PRO
Z87:
MSI Z87-G43
Asus Z87-C
Gigabyte GA-Z87-HD3
Asus Z87-A

Którą z wyżej podanych płyt wybrać? Jakie dopasować do tego pamięci, najlepiej 2x4 GB 1866 Mhz, oraz jakie wydajne i nie za drogie chłodzenie do procka? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tymi zapinkami do mugena jest spory problem, są praktycznie niedostępne u nas, a ściąganie ich za wielkiej wody też niekoniecznie jest opłacalne. Mam jeszcze pytanie odnośnie pamięci, z tego co widziałem H87 i niższe obsługują tylko pamięci do 1600Mhz? 

Oraz druga kwestia dotycząca chłodzenia, mimo że nie będę podkręcać, to lubię ciszę i chłód, dlatego też wolę kupić dobre chłodzenie, ot raz, a porządnie. Mam obudowę http://store.antec.com/Product/enclosure-gear_for_gamers/nine-hundred/0-761345-15900-5.aspx

Nie jest ona zbyt duża, dlatego też chłodzenie takie jak: 

Thermalright HR-02 - Macho

SilentiumPC Fortis HE1225

Zmieszczą się do niej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi