Dagot Opublikowano 25 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2013 Witam. Mam zamiar w ciągu najbliższego tygodnia zakupić nowy komputer. Komputer będzie służył przede wszystkim do zabawy, czyli gry + multimedia. Ma to być sprzęt na dobrych kilka lat. Oczywiście będę chciał podkręcić procesor i kartę graficzną. Nie będzie to jakieś hardcore OC, ale procesor do 4GB na pewno będę próbował podnieść. Jeśli chodzi o budżet, to chciałbym się zmieścić max w 6 500zł, ale nie koniecznie zależy mi na przepłacaniu za któreś z podzespołów. Obecnie jestem zainteresowany 2 zestawami, z kategorii zestaw na Lipiec. 1) http://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_zestawy_komputerowe_na_lipiec_2013?page=0,15 2) http://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_zestawy_komputerowe_na_lipiec_2013?page=0,16 Różnicę w cenie robi głownie karta graficzna. Tylko czy porównując wydajność obu kart, w stosunku do ceny, opłaca się wydać ponad 1000zł więcej? Dodatkowo muszę wybrać obudowę. Proponowana obudowa Gladius (w droższym zestawie) wydaje mi się trochę przesadzona w cenie - może jakiś tańszy model? Proszę o wasze opinnie. Jednak jeżeli waszym zdaniem, nie opłaca się dopłacać do droższego zestawu, to prosiłbym również o propozycję 22 - 24" monitora Full HD. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 26 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2013 (edytowane) msi z87g43 419 4670k 915 1x8GB (CT102464BA160B) 225 Seagate 3GB (ST3000DM001) 463 M5 Pro 128GB 469 Macho 172 DVD 60 Gladius M40 199 N770 TF 2GD5/OC 1549 4471. Pamięć taka, a nie inna ponieważ uważam ze obecnie 8GB to absolutne max dla normalnego uzytkownika (sam mam 8GB malo tego - wylaczony swap i lubie zaśmiecać pamięć roznymi rzeczami [matryca laptopa+drugi monitor - czyli jest co robić ] i nie zdarzylo mi sie zeby miec ponad 7GB uzytej pamieci). Uważam ze warto brac 3TB hdd w takiej cenie - polecilbym RAID0 2x1TB ale to w czasach kiedy nie było jeszcze SSD - teraz RAID0 z HDD wydaje mi się niepotrzebny . Co do GPU moim zdaniem lepiej zaoszczedzić 1k PLN i za jakiś czas przeznaczyć to na nowe GPU.Do PC można dołozyć jeszcze dzwiekowke i przyzwoite glosniki ale nie wspominałeś nic to nie proponowałem. Teraz na koniec najwazniejsze jesli chodzi o monitor w Twoim budzecie i złożonym konfigu pokusiłbym się o 2560x1440. Edytowane 26 Lipca 2013 przez Yogi311 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagot Opublikowano 26 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2013 Dziękuję, za szybką odpowiedź. Co do monitora z tunerem, to jest on mi zbędny, z tego powodu, że ja w ogóle nie oglądam TV. Dla tego też wersja bez tunera jest brana przeze mnie bardziej pod uwagę. Dodatkowo jednak chciałbym się trzymać max 24". Taka wielkość czy to do gier czy filmów w zupełności zaspokaja moje zapotrzebowanie. Powiem szczerze, że nie myślałem o 256gb dysku SSD, co nie oznacza że nie jest to dobra propozycja. Dałeś mi jeszcze jeden powód do przemyśleń. Co do grafiki to widzę, ze obydwaj skłaniacie się na zaoszczędzeniu tego tysiaka, aby można było doinwestować coś innego i chyba zdecyduję się na takie rozwiązanie. Mam jeszcze chwile czasu na podjęcie decyzji, dla tego poczekam jeszcze, na kolejną propozycję. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 26 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2013 (edytowane) chyba, że 2x128 ssd w raid0 edit:literowka Edytowane 26 Lipca 2013 przez Yogi311 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...