Skocz do zawartości
Grimus23

Sieć domowa - zakupy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Serdecznie.

Mieszkam w domu jednorodzinnym i w najbliższym czasie miałem zamiar dokonać restrukturyzacji sieci internetowej. W tym celu chciałbym zmienić operatora internetowego (obecnie Orange) na kogoś, kto nie będzie leciał ze mną w kulki. Problemem jest niestety miejsce mojego zamieszkania (Szczawnica). Wiem, że UPC nie jest w stanie zapewnić mi jakiejkolwiek oferty, Z tego co mi wiadomo to Netia ma coś wspólnego z byłym TP, więc może oni będą mogli coś "puścić". W związku z tym mam prośbę o pomoc w sugestii co do operatora (jakiegoś ogólnopolskiego, raczej nie mobilne rozwiązania). Proszę także o propozycje jakichś 2 routerów, z których jeden służyłby do puszczenia głównego sygnału WiFi (najpewniej z ADSL), a drugi za za wzmacnianie sygnału w dalsze zakątki domostwa. Nie chcę tutaj pakowania się w kwestie PLC z  powodu wysokich kosztów tych urządzeń. Co do routerów - nie potrzebuję dzielenia sieci, bóg wie czego, gdyż po prostu się na tym nie znam. Dla mnie priorytetem jest moc i zasięg WiFi, które będzie zapewnione odpowiednią prędkością łącza. Nie uważam, żeby routery wyniosły ponad 500 złotych.

Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obecnie jakie łącze posiadasz? Mobile, czy stacjonarne (ADSL)?
Jeżeli stacjonarne to pamiętaj że Netia też działa na liniach TP (obecnie Orange), i zmiana operatora nie koniecznie musi przynieś zadowalający efekt. Opisz dokładnie na czym polega "lecenie w kulki", pomoże nam to stwierdzić czy zmiana operatora ma jakiś sens.
Gdy TP (obecnie Orange), stwierdzi że nie ma możliwości technicznych aby uruchomić u ciebie połączenia Internetowego, to żaden inny operator nie będzie w stanie uruchomić u ciebie neta działającego na liniach TP- tak na 90%. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie abyś się zapytał bezpośrednio w Netii, czy będzie taka możliwość, a nóż może się uda.

Jaka prędkość Internetu będzie cię interesowała bo oferty powyżej 20Mb/s świadczone są usługi w innej technologii nie ADSL a VDSL. 
Maksymalna prędkość łącza Internetowego uzależniona jest od odległości od centrali. Może się okazać że nie będzie możliwości technicznej aby zastosować u ciebie technologię VDSL.

Możesz podać także jaki obecnie masz router, często wystarczy zmiana tylko anteny na mocniejszą, aby zasięg był zadowalający.
W przypadku Netii to o ile nic się nie zmieniło to otrzymujesz od nich na własność router za 1 zł. To pozostaje Ci tylko zakup drugiego urządzenia z opcją repeatera, lub wymiana anteny (o ile jest odkręcana).
Przydało by się także, abyś podał na jak dużą odległość chciałbyś mieć dostęp bezprzewodowy do neta.

Co masz na myśli pisząc że interesuje cię odpowiednia prędkość łącza w przypadku WiFi?:

Dla mnie priorytetem jest moc i zasięg WiFi, które będzie zapewnione odpowiednią prędkością łącza.

Obecnie routery oferują różne prędkości przesyłania danych za pomocą WiFi, prędkości wahają się od 150Mb/s (standard 802.11n) do 1,75Gb/s (802.11ac) - działający w 2 pasmach 2.4 oraz 5Ghz.
Pytanie tylko do czego chcesz wykorzystać WiFi i jakie urządzenia będą pod nie podpięte.
 Jeżeli tylko do łączenia się z Internetem, to 150Mb/s będzie wartością wystarczającą.

Edytowane przez KoVol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obecnie posiadam właśnie ADSL-a. Chodzi o to, że Orange zaczęło dopisywać mi do rachunku 20 złotych tylko za to, że nie miałem telefonu stacjonarnego i koszt ten był za opłatę konserwacyjną na kabel telefoniczny, którym to leciał internet. Pomoc techniczna powiedziała, że nie da się pociągnąć więcej niż 2mb. Celuję w Netie, ponieważ właśnie tak jak napisałeś może u nich jestem w stanie ugrać coś więcej. Wiem, że do ADSL jest właśnie do 20mb, ale szanse na taką prędkość są bardzo nikłe. Router to cisco wag54g2 (tragedia, WiFi działa w obrębie 3-4 metrów), na dniach zostanie wymieniony na
TP-LINK TD-W8970, co powinno diametralnie zwiększyć zasięg.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Routery Asusa mają też zadowalający zasięg.Dodatkowo mają możliwość tworzenia ala podsieci gdzie wydzielasz pozostałym domownika dostęp do sieci.Przydatne przy grach jak nie chcesz żeby ktoś wyssał łącze  

Edytowane przez Meganka1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi