Gość Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2013 (edytowane) WitamTo mój pierwszy wątek i post na tym forum i z wszystkimi użytkownikami serdecznie się witam. Za niedługo chciałbym zakupić komputer pod gry, obróbkę i oczywiście OC.Standaryzacja: (zaczerpnięta z innego forum)Pytania (kopiujecie i odpowiadacie):- Czy zamierzasz podkręcać? Tak- Czy potrzebne ci USB 3.0 i SATA 3? Tak- Czy potrzebne ci są porty 5.1 dla głośników? Tak- Czy masz coś ze starego komputera (np. obudowa, dysk i nagrywarka, proszę podać interfejs IDE/ATA lub SATA)? Dysk ,nagrywarka (wszystko SATA)- Jaki masz monitor (wielkość i rozdzielczość natywna)? 24 cale, 1920x1080- Do czego wykorzystujesz komputer? Gry, obróbka zdjęć, wideo, oglądanie filmów, Stream, rendering itp.- Czy potrzebna ci nagrywarka (zważywszy na fakt, że system można zainstalować z pendrive)? Posiadam swoją.- Jakie dodatkowe części lub peryferia potrzebujesz? Klawiatura, mysz, podkładka. UWAGA!!! - Nie kupuje karty graficznej w tym samym terminie co komputer, bo czekam na HD8xxx, więc potrzebuję zintegrowaną, najlepiej z procesorem.- Kupuje mocny zasilacz, bo będą dwie wydajne karty graficzne podłączone później oraz po to, aby starczył na dłuuuggoo!Moja propozycja: http://www.morele.net/inventory/info/MmsmVA/ + http://techplanet.pl/przechowalnia/zapisana/?s=74684&s=72628 W dwóch linkach różnych sklepów, bo morele.net nie ma tych produktów co techplanet. Pozdro Edytowane 14 Sierpnia 2013 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2013 To co na morele - jest ok, techplanet ma przerwę. Właściwie nie napisałeś konkretnie o co ci chodzi - napisałeś co potrzebujesz i sam złożyłeś zestaw, którym się pochwaliłeś... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Techplanet nie ma przerwy, a ja tylko podałem swoją propozycję, czy mój zestaw jest dobrze złożony w tej cenie i wgl. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2013 (edytowane) Podaj na co wywalam kase? Podkręcam procek, a później GPU pewnie też. Edytowane 14 Sierpnia 2013 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Mysz dobra, klawa też, podkładka też, to chłodzenie nie schłodzi nawet 4770k (http://www.overclock.pl/articles/show/id/531,11,12,temperatury), zasilacz wystarczy na długo, płyta z dobrą sekcją i elementami dla graczy mi się przyda. Nie wiem o co ci chodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2013 No widzisz to co mówisz, że przepłacam skoro i to jest za słabe???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorest Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2013 1. zasilacz : podstawowy HX650 za 470pln -> oszczednosć +122 2. chlodzenie : nie masz co kombinować* skoro jest Thermalright HR-02 - Macho za 175pln -> oszczedność +177 3. mobo jest generalnie spoko tylko cenowo Z87 stoją nadal wysoko. Może by tak MSI Z87-G45 za 550pln -> oszczedność +147 Co daje ci, generalnie, bez straty na wymaganiach: 122+177+147 = 446 pln. Z tego możesz na przykład wziąć kasę na dorzucenie ramu na x2; w zestawie 2x8 i jeszcze zostanie ponad 2stówki. Dysk SSD jak rozumiem już masz z poprzedniego zestawu i nie trzeba go uwzględniać. Dałbym sobie siana z planami na dwie karty gfx. // podkladki mnie srednio obchodzą. klawiatura jak klawiatura, MS robi jest niezłe. myszek używam od dawna tylko logitecha. obudowa spoko. *nie kombinuj bo np 3570K przy domyślnym OCgenie @4.2, gdzie proc dostaje więcej papu niż potrzeba w/w Macho i to w mniejszej wersji '120' jest lekko ciepły, a skręcony na 5V. Wniosek jest taki jaki @tesel chciał ci przekazać : proc się ugotuje sam w sobie i nic na to nie poradzisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Ale na Macho nie podkręcę do 4.5GHz, a to jest moje minimum. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obijak Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Sposób mocowania IHS procesora powoduje,że zmniejszyły się różnice w wydajności chłodzenia.To znaczy,że dokładając kasę do droższych chłodzeń procesora nie uzyskasz spodziewanych znaczących różnic w temperaturach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Ok, ale i tak wezmę to droższe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Dużo zależy od konkretnej sztuki procesora - na jednej zrobisz 4,5 z macho, a na drugiej nawet z phanteksem tyle nie uzyskasz. Tak trudno zrozumieć, że problem tkwi w samej budowie procesora, a nie chłodzenia? Ciepło wydzielane przez rdzeń nie jest dobrze przekazywane na ihs. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Wiem, ale wole wziąć to lepsze tak na przyszłość. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...