saint_78 Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Witam, jak wielu przede mną zastanawiam się co mogę wymienić w kompie aby przygotować się do BF4. Jesli wystarczy wymienić GPU - wstrzymam się z decyzją do listopada. Jeśli jednak warto pokusic się o podmiankę czegoś jeszcze - muszę to zaplanować już teraz. Aktualnie: I5 2400 box na asrock p67 8 Gb RAM Gigabyte gtx 560 OCZ ZS550 Dla formalności dodam, że zależy mi właściwie tylko na multi w BF4. W inne gry praktycznie nie gram a do pozostałych zastosowań wystarcza mi laptop. Chciałbym grać w FHD z możliwie dobrą grafiką zapewniającą płynne wyświetlanie obrazu (stabilne 40 fps) Do wydania mam około 1000 zł (plus kasa ze sprzedaży podzespołów które wymienię). Jeśli jednak uważacie, że nie warto bawić się wielki upgrade - z przyjemnością zadowole się podmianką GPU na trochę szybsze w zależności od tego jak się będzie grało na aktualnym zestawie. Będe wdzięczny za wszystkie sugestie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeathTomahawk Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2013 1. Nigdy nie kupuj sprzetu pod grę przed jej premierą. Możesz się bardzo zdziwić po premierze... 2. Stabilne 40FPSów to na pewno nie jest płynna rozgrywka - szczególnie w przypadku dynamicznego FPS-a 3. Najpewniej wymiana grafy powinna wystarczyć jeżeli byłyby jakieś problemy - ale nawet na tej na średnich detalach powinno ładnie chodzić Ogólnie BF3 na średnich detalach wyglądał dobrze i trzymał przez zdecydowaną większość czasu powyżej 60 klatek/s na Radku HD 5850. Nawet jeżeli podbiją wymagania to imho 560 GTX powinien ogarnąć. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzl Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Battlefield 4 powinien mieć wymagnia zbliżone do poprzednika, więc do pogrania na średnich-wysokich na FullHD powinieneś pograć. Jeśli już chesz cos wymieniać do zdecydowanie GPU. Za kwotę rzędu 1000zł w morelach dostaniesz GTX'a 760 od Gigabyte, który powinien dać radę pograć na maksymalnych ustawieniach. http://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-geforce-gtx-760-oc-2gb-ddr5-256-bit-hdmi-dp-dvi-box-rev-2-0-gv-n760oc-2gd-546589/ Na twoim miejscu poczekałbym do premiery nowych radeonów, raz: będziesz miał większy wybór, dwa: ceny GTX'ów pewnie trochę spadną. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saint_78 Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Dzięki za sugestie. Rozumiem, że nawet na aktualnej konfiguracji z dużą dozą prawdopodobieństwa można stwierdzić, że uda się odpalić tę grę w miarę płynnie ale nawet teraz, grając w BF3, czasami mam ochotę zwiększyć grafikę kosztem fps aby nacieszyć się samymi widoczkami. W tej sytuacji pogodziłem się z wymianą gpu na kartę w granicach 1000 zł. Pozostaje jednak pytanie czy jest sens bawić się w podmiankę procka plus ewentualne oc. Nie znalazłem nigdzie testów wydajności w MULTI a wiele opinii wskazuje, że własnie ta zmiana może coś wnieść. A może dorzucić SSD? Ja się na tym nie znam więc grzecznie pytam. Kiedy będą te nowe radki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzl Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Nie ma za bardzo co wymieniać, procesor bez problemu uciągnie Batllefield 3, "czwórkę" też powinien. Ja probonuję ze wszelkim upgradem komputera, do premiery gry. Wtedy będziesz miał rozeznanie jak gra chodzi na danej kofiguracji, a na PurePc pewnie znajdą się też jakieś testy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeathTomahawk Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2013 A może dorzucić SSD?SSD jest zawsze dobrym pomysłem Z tym, że nie wpłynie on na ilośc FPSów. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saint_78 Opublikowano 24 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2013 up... sprzęt niekupiony. poczytałem trochę. Czy jakiś tani 280x albo 7970 będzie dobrym pomysłem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeathTomahawk Opublikowano 25 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2013 Nie zgadniesz - dalej nie było premiery więc nie wiemy. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saint_78 Opublikowano 3 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2013 :) premiera za nami :) po lekturze testów na pclabie wychodzi że najlepiej dogadują się intele z geforce'ami więc wstępny plan to 760/770. Jednak jak pisałem wcześniej bf4 to dla mnie TYLKO multi więc po raz kolejny dzielę się z Wami swoimi rozterkami dot. ewentualnej wymiany cpu :| Czy jest sens wymianiać 2400 na jakiegoś 2500k? Jaki najmocniejszy procek mogę włożyć do tej płytki. Od dawna nie bawiłem się w OC ale może to jest ten moment że warto dokupić lepszy cooler i zacząć zabawę w testowanie stabilnych napięć? Będę wdzięczny za opinie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saint_78 Opublikowano 10 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2013 gtx760 plus wymiana i5 2400 na i5 2500k plus cooler? czy od razu przesiadka na Haswell? aktualnego 2400 raczej nie podkręcę a do multi brakuje mi wydajności cpu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...