Skocz do zawartości
MuDzyns

Komputer ok. 1500 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam planuję zakupić komputer przeznaczony do gier, oglądania filmów itp.

Poniżej przedstawię zestaw który bardzo mnie zainteresował:

Procesor Intel Pentium G2030 BOX

Płyta główna MSI B75MA-E33

Karta graficzna MSI HD 7850

Pamięci RAM 4GB Kingston HyperX 1600 MHz

Dysk twardy Seagate Barracuda 500GB

Zasilacz Aerocool VP-450 450W

Napęd LG GH24NS95

Zestaw bardzo mi się podoba lecz, kilka osób poinformowało mi że wyżej wymieniony procesor bardzo ograniczy tą kartę graficzną i polecili mi zamianę procesora i karty graficznej na i3 3220 + HD7790.

Co wy o tym myślicie, czy ten procesor faktycznie ograniczy kartę graficzną ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam miałem G860 i wymieniłem na i3 3220 kupionego za 300zł. Wszystkie testy w FHD na maks ustawieniach:

1. FC3: na G860 średnio 25-30 fps, min 20, ogólnie niegrywalnie, na i3 średnio prawie 40, min powyżej 30fps i 100%płynnie.

2. Tomb Raider: średnio powyżej 50fps, min 20 a nawet kilkanaście, niby płynnie ale bardzo uciązliwe szarpania, na i3 średnio powyżej 50, min 30+ i bardzo płynnie.

3. SC Conviction: na G860 30fps i spadki na 20, praktycznie niegrywalnie, na i3 40 fps i spadki na 30-35 i znów płynnie.

Różnicę między i3 i Pentiumem można zobaczyć tutaj: http://www.purepc.pl...sorow?page=0,12

Nie wiem jak ktoś może komuś polecić zestaw z G860 i hd7850, dla mnie to beznadzieja, sam wiem bo miałem i nigdy więcej, Po przejściu z 7770 na 7850 nie odczułem prawie żadnego wzrostu wydajności bo ten procesor nie nadaje się do tak mocnej karty. Po przejściu z g860 na i3 bardzo duży wzrost wydajności, gry które klatkowały stały się płynne. Róznica między tymi procesorami to nie jak się mówi 10%, a 30, a w niektórych grach nawet 50% co wynika z testu powyżej. W rzeczywistości i3 jest bliżej wydajnością w grach od i5 niż do Pentiuma, co też wynika z testu powyżej.

Więc reasumując ja z własnego doświadczenia brałbym zestaw z I3 i Hd7790, ewentualnie możesz poszukać używanego i3 na Allegro do 300zł albo i5 do 450-500zł a na pewno warto dołożyć. Chyba że masz zamiar szybko wymienić tego Pentiuma to wtedy możesz brać hd7850.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Ograniczanie" to dość skomplikowany temat. Tam gdzie gra dużo wymaga od CPU, tam i3 + 7790 będzie lepsze. Tam gdzie gra nie wymaga dużej mocy od CPU, wtedy lepiej spisze się Pentium + 7850.  Jednakże w przypadku gdy karta graficzna nie daje rady, można temu efektywnie zapobiec zmniejszając detale. Ta sama czynność gdy CPU nie daje rady z reguły przynosi gorsze skutki. 

IMO bardziej zbalansowany będzie i3 + 7790.

Jak chcesz parę złotych dodatkowo oszczędzić to zmień pamięć na tańszą http://www.morele.net/komputery/podzespoly-komputerowe/pamieci-pc-38/0,0,,,,,,p,0,,7971O367319/1/#product_list

Edytowane przez Damianqwer
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi