Skocz do zawartości
qhash

Komputer w małej obudowie, biurowy - sugestie do zestawu

Rekomendowane odpowiedzi

Muszę złożyć 2 komputery typowo biurowe, tak żeby zajmowały mało miejsca, jednak nie ITX, bo ITX wychodzi dosyć drogo obudowa. Pomyślałem o czymś takim

GigaByte B75M-D2V

Intel G2020

4GB RAM 1333MHz

WD Caviar Blue 500GB

nagrywarka

Buda: Zalman ZMT2

Corsair VS450W / Tacens Radix V 450W / Zalman ZM500-GS <- co by ty było najtrwalsze, bo zapas mocy będzie jakieś 300% ;)

Może jest jakaś lepsza w tej cenie płyta? może warto dać inny proc? inne HDD? te PSU co napisałem ujdą?

Podstawowe parametry - brak rzeźby ze sterownikami, stabilność, żywotność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może G3220 + AsRock H81M-HDS + Seasonic SS-350ET? Zawsze to świeższa platforma...

O kurczaczki, nawet nie wiedziałem, że już jest 4th Gen ;) dzięki, cena wychodzi prawie taka sama.... a te chipsety nowe wszystko śmiga? Nie ma problemów jak przy SandyBridge na początku??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest jedna duperela - mniej więcej chodzi o to, że jak masz podpięty dysk / pena USB 3.0 (i to też ponoć nie wszystkie), otwarty na nim plik i komp przejdzie w tryb uśpienia (chyba tego głębokiego C6/C7 który można wyłączyć w biosie), to potem komp nie widzi tego dysku / pena. Ogólnie bardzo rzadko spotykany błąd, na specyficznych konfiguracjach, nawet nie ma takiej akcji jak przy sandy, że wymieniali płyty na nowszą rewizję. Ma się pojawić nowsza rewizja, ale nie wiem kiedy...

Edytowane przez abes99
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest jedna duperela - mniej więcej chodzi o to, że jak masz podpięty dysk / pena USB 3.0 (i to też ponoć nie wszystkie), otwarty na nim plik i komp przejdzie w tryb uśpienia (chyba tego głębokiego C6/C7 który można wyłączyć w biosie), to potem komp nie widzi tego dysku / pena. Ogólnie bardzo rzadko spotykany błąd, na specyficznych konfiguracjach, nawet nie ma takiej akcji jak przy sandy, że wymieniali płyty na nowszą rewizję. Ma się pojawić nowsza rewizja, ale nie wiem kiedy...

czyli jak na obudowie są wyjścia USB2.0 i podepnę je na płytę w złącze 2.0, to problemu nie będzie, dobrze myślę?

wezmę te zasilacze z seasonica - zawsze miałem w kompie seasonica odkąd nie przesiadłem się na laptopa, myślałem, że nie ma już ich na rynku.

a co lepsze do takiego kompa jeśli idzie o HDD. 

http://www.morele.net/dysk-western-digital-caviar-blue-3-5-500gb-sata-iii-7200rpm-wd5000aakx-353686/

czy

http://www.morele.net/dysk-seagate-barracuda-3-5-500gb-sata-iii-7200rpm-16mb-ncq-st500dm002-407545/

czy może

http://www.morele.net/dysk-seagate-barracuda-3-5-500gb-sata-300-7200rpm-16mb-cache-st500dm005-538972/

Edytowane przez qhash

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co pamiętam, to problem dotyczy tylko USB 3.0. Jak chcesz wiedzieć więcej to musiałbyś popytać wujka google'a ;) Zaglądałem jakiś czas temu do tego problemu i stanęło na tym, że mam już dwa kompy na Haswellu - czyli raczej nic bardzo poważnego ;).

A co do drugiego pytania odpowiem tak: SSD 128GB - trochę drożej, ale zakładam że jeśli komp biurowy to i tak te 500GB będzie w sporej część leżeć odłogiem. A SSD to inna bajka - takiej ergonomii pracy nie da Ci nawet najszybszy procesor, jeśli będzie spowalniany przez HDD...

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi