qhash Opublikowano 16 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2013 Muszę złożyć 2 komputery typowo biurowe, tak żeby zajmowały mało miejsca, jednak nie ITX, bo ITX wychodzi dosyć drogo obudowa. Pomyślałem o czymś takim GigaByte B75M-D2V Intel G2020 4GB RAM 1333MHz WD Caviar Blue 500GB nagrywarka Buda: Zalman ZMT2 Corsair VS450W / Tacens Radix V 450W / Zalman ZM500-GS <- co by ty było najtrwalsze, bo zapas mocy będzie jakieś 300% ;) Może jest jakaś lepsza w tej cenie płyta? może warto dać inny proc? inne HDD? te PSU co napisałem ujdą? Podstawowe parametry - brak rzeźby ze sterownikami, stabilność, żywotność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abes99 Opublikowano 16 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2013 A może G3220 + AsRock H81M-HDS + Seasonic SS-350ET? Zawsze to świeższa platforma... 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qhash Opublikowano 16 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2013 A może G3220 + AsRock H81M-HDS + Seasonic SS-350ET? Zawsze to świeższa platforma... O kurczaczki, nawet nie wiedziałem, że już jest 4th Gen ;) dzięki, cena wychodzi prawie taka sama.... a te chipsety nowe wszystko śmiga? Nie ma problemów jak przy SandyBridge na początku?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abes99 Opublikowano 16 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2013 (edytowane) Jest jedna duperela - mniej więcej chodzi o to, że jak masz podpięty dysk / pena USB 3.0 (i to też ponoć nie wszystkie), otwarty na nim plik i komp przejdzie w tryb uśpienia (chyba tego głębokiego C6/C7 który można wyłączyć w biosie), to potem komp nie widzi tego dysku / pena. Ogólnie bardzo rzadko spotykany błąd, na specyficznych konfiguracjach, nawet nie ma takiej akcji jak przy sandy, że wymieniali płyty na nowszą rewizję. Ma się pojawić nowsza rewizja, ale nie wiem kiedy... Edytowane 16 Września 2013 przez abes99 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qhash Opublikowano 16 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2013 (edytowane) Jest jedna duperela - mniej więcej chodzi o to, że jak masz podpięty dysk / pena USB 3.0 (i to też ponoć nie wszystkie), otwarty na nim plik i komp przejdzie w tryb uśpienia (chyba tego głębokiego C6/C7 który można wyłączyć w biosie), to potem komp nie widzi tego dysku / pena. Ogólnie bardzo rzadko spotykany błąd, na specyficznych konfiguracjach, nawet nie ma takiej akcji jak przy sandy, że wymieniali płyty na nowszą rewizję. Ma się pojawić nowsza rewizja, ale nie wiem kiedy... czyli jak na obudowie są wyjścia USB2.0 i podepnę je na płytę w złącze 2.0, to problemu nie będzie, dobrze myślę? wezmę te zasilacze z seasonica - zawsze miałem w kompie seasonica odkąd nie przesiadłem się na laptopa, myślałem, że nie ma już ich na rynku. a co lepsze do takiego kompa jeśli idzie o HDD. http://www.morele.net/dysk-western-digital-caviar-blue-3-5-500gb-sata-iii-7200rpm-wd5000aakx-353686/ czy http://www.morele.net/dysk-seagate-barracuda-3-5-500gb-sata-iii-7200rpm-16mb-ncq-st500dm002-407545/ czy może http://www.morele.net/dysk-seagate-barracuda-3-5-500gb-sata-300-7200rpm-16mb-cache-st500dm005-538972/ Edytowane 16 Września 2013 przez qhash Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abes99 Opublikowano 16 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2013 Z tego co pamiętam, to problem dotyczy tylko USB 3.0. Jak chcesz wiedzieć więcej to musiałbyś popytać wujka google'a ;) Zaglądałem jakiś czas temu do tego problemu i stanęło na tym, że mam już dwa kompy na Haswellu - czyli raczej nic bardzo poważnego ;). A co do drugiego pytania odpowiem tak: SSD 128GB - trochę drożej, ale zakładam że jeśli komp biurowy to i tak te 500GB będzie w sporej część leżeć odłogiem. A SSD to inna bajka - takiej ergonomii pracy nie da Ci nawet najszybszy procesor, jeśli będzie spowalniany przez HDD... 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...