adashi Opublikowano 18 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2013 (edytowane) W przyszłym tygodniu za 1900 zł zamierzam zakupić tego budżetowego laptopa. http://www.morele.net/ultrabook-samsung-np-530u3c-a04pl-534943/ Generalnie spełnia on idealnie moje oczekiwania (chcę ten procesor, nie potrzebuję dedykowanej grafiki, akceptuję jeden slot na RAM i fabryczny brak SSD poza cache'm 24 GB, rozmiar i wygląd taki jaki chcę, waga taka jaką chcę, czyli okolice 1,5 kg). Jedynym minusem jest rozdzielczość matrycy - chciałoby się mieć wyższą. Chciałem się upewnić, że nie ma niczego sensownego do czego można by niewiele dopłacić. Mógłbym zrezygnować z matowej matrycy, bardzo chętnie zrezygnowałbym z płatnego Windows 8. Może być od biedy 14 cali o ile waga utrzyma się powiedzmy poniżej 1,75 kg. Nie potrzebuję niczego z ultra w nazwie, może być na APU AMD. Ale chyba mimo to, ciężko znaleźć coś sensownego na zamianę, prawda? Brałem też pod uwagę Fujitsu Lifebook U554, który jest już na Haswellu (brałbym wariant na i3, przebolałbym brak RJ45), ale ten sprzęt wydaje się nie występować w realnym świecie, przynajmniej w polskich sklepach. Choć w nim też rozdzielczość 1366x768, a cena pewnie wyższa. Edytowane 18 Września 2013 przez adashi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maltitolu Opublikowano 21 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2013 Zastanawiam się nad tym samym modelem (a04pl), czy za te pieniądze idzie dostać coś lepszego czy jest to dobry wybór? Znajomy polecał mi też tego lapka jako opcje: http://www.komputronik.pl/product/196328/Komputery/Laptopy_i_netbooki/Samsung_ATIV_Book_2_NP270E4E_K01PL_8GB.html Sorry, że mój post nie wnosi żadnej odpowiedzi ale widzę, że szukamy tego samego i mam nadzieję, że ktoś obeznany się odezwie. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 21 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2013 Wg mnie on w ogóle nie jest konkurencją, jeżeli mobilność jest istotnym parametrem. Pół kilo więcej do noszenia za około stówkę taniej (przy 4 GB RAM). Chyba nawet brak SSD cache (przynajmniej tak wynika z opisu, nie wgłębiałem się, bo u mnie odpada przez ciężar). Na plus jedynie lekko szybszy procesor (choć wyraźnie mniej efektywny we współczynniku wydajność/wat). Chętnie dopłaciłbym dwie stówki do matrycy HD+, albo trzy do FHD, nawet rezygnując z matowej matrycy (bo przy tej cenie rewelacyjna na pewno nie jest i tak), ale jak się wydaje nie ma takiej fajnej opcji. Chyba trza brać tego 530. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...