Skocz do zawartości
Introverder

Serdeczna prośba o weryfikację poprawności zestawu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, planuję na dniach a właściwie już kupno komputera. Potrzebuję FACHOWYCH porad odnośnie tego, czy mój zestaw jest dobrze złożony, będzie razem dobrze z sobą działał i był wzajemnie kompatybilny oraz że dobrane przeze mnie podzespoły są  dobre, sprawdzone i bezawaryjne.

Chcę mieć po prostu pewność, że mogę zamawiać taki zestaw i że będzie on chodził dobrze.

W razie jakichś błędów lub pewności, że inny porównywalny- żbliżony cenowo podzespół działa lepiej, proszę o informację (jak ktoś woli w załączniku zawarłem to samo w wersji Wordowskiej)

pł. główna: MSI Z87 MPOWER,

procesor: Intel CORE i5-4670K (BX80646I54670K),

Chłodzenie CPU: Thermalright HR-02 Macho Black White,

pamięć: 2 x 8GB Crucial Ballistix 1600MHz (BLS2CP8G3D1609DS1S00CEU),
karta graficzna: Gigabyte GeForce GTX 770 WindForce 3X (wersja 2GB),

karta dźwiękowa: Asus Xonar DX/XD PCI-E 7.1 24 bity,
dysk twardy: Western Digital Red 1TB (WD10EFRX),
dysk SSD: Plextor M5S 256 GB (PX-256M5S),
napędy: 1. Lite-On iHAS122-18 Super AllWrite DVD+/-R 22x, SATA czarny,
2. ASUS DRW-24B5ST SATA CZARNY (DRW-24B5ST/BLK/G/AS),

zasilacz:  Be Quiet! Dark Power Pro 10 650W (BN 201),

obudowa: Fractal Design Define R4 USB 3.0 Black Pearl – (FD-CA-DEF-R4-BL),

klawiatura: Logitech K350,

mysz: Roccat Kone XTD,

podkładka pod mysz: Roccat Alumic (Roccat ROC-13-400),

słuchawki: Ultrasone HFI 580,

pendrive (USB 3.0): SanDisk Cruzer Extreme 32 GB USB 3.0

głośniki: Edifier R2600 (zestaw 2.0 – w. z bass-reflexem z tyłu (6923520263714)

MONITOR:  EIZO Foris FS2333 (23 cale),

System: Windows 7 Home Premium PL 32/64-bit BOX (GFC-00170),

Ochrona: Symantec Norton 360 PL (3 st. / 1 rok)

Programy użytkowe: Microsoft Office 2010 Dla Użytkowników Domowych i Uczniów (PKC) (79G-02036)

„Dodatki”:

kabel HDMI: kabel Impuls-PC HDMI-HDMI v 1.4 1.8m PREMIUM Blister (Model – 5001 BM-G)

Uwagi:

1) zasilacz chcę, żeby spokojnie pociągnął ten zestaw, jak i też miał rezerwę na OC procka i ew. OC GPU a także na ew. rozbudowę komputera (ale raczej nie o drugą kartę graficzną, a np. o tuner TV czy kartę typu "capture card"), zależy mi na jego bezwaryjności, stabilności i cichości, po prostu żeby był dobry, cichy i niezawodny,

2) Karta sieciowa Wi-Fi zawarta w płycie głównej spokojnie wystarczy do pełnego odbioru z 6-7 metrów (2 ścianki działowe) sygnału z routera od UPC (model Thomson TWG870UG)?

3) Jakie macie opinię o wskazanej przeze mnie płycie głównej? Zależy mi by była solidna, funkcjonalna, dobra do OC. Rozumiem, że mocna sekcja zasilania wpływa w znaczącej mierze na jej żywotność?

4) Wybrany przeze mnie dysk HDD: WD Red 1 TB (WD10EFRX) jest wystarczająco szybkim dyskiem? Wybrałem ten bo zależy mi na jego bezwaryjności a także cichości.

5) Dysk SSD: polecacie ten wybrany przeze mnie?

Mój zestaw.doc

Edytowane przez Introverder

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A te pamięci RAM wybrane przeze mnie będą kompatybilne i dobrze pracować z procesorem i płytą główną czy też muszę szukać takich z profilem XMP?

Rozumiem, że jeśli jest napisane że jakieś pamięci są "Low Profile" to zmieszczą się pod każdym radiatorem od CPU??..

A tak w ogóle to nie ma informacji że wybrane przeze mnie Crucial Ballistix 1600 MHz (BLS2CP8G3D1609DS1S00CEU) mają ten profil, więc jak to będzie z nimi?

Będę wdzięczny za propozycje, rozumiem, że wystarczą spokojnie takie z opóźnieniem CL9 oraz częstotliwością pracy 1600 MHz??

Ale mam nadzieję i może wybrane przeze mnie RAM-y będą jak najbardziej ok do mojego zestawu (mam taką nadzieję..).

Niezależnie od wybranych pamięci RAM, nie ograniczą one możliwości podkręcania CPU i GPU?

Liczę też na odpowiedzi w sprawie zasilacza.

Powiedz czemu zalecasz Plextora M5 Pro nad M5S, ten pierwszy jest dużo lepszy?

Rozumiem, że jak sprawa pamięci i coolera CPU zostanie wybrana, to w moim zestawie nic już nie będzie miało prawa ze sobą nie pasować hm(??) Tak pytam, bo już chciałbym zamawiać i mieć już pewność że ok i finalizować sprawy związane z zakupem, bo dosyć długo już mi to zajęło. Tak piszę, bo nie chcę się już za długo zastanawiać też.. Tak naprawdę b. długo to już trwa, bo sam wszystko składam pierwszego kompa tak (w sensie kompletowania, bo montować sam raczej nie będę)  i nie orientuję się za bardzo w tych sprawach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do oc i5 wystarczyłaby spokojnie płyta pokroju MSI Z87-G45 Gaming, kartę wifi oddzielna wtedy. Ale mpower też jest spoko.

Ram, który wybrałeś jest ok. Nie jest low profil, ale zmieści się pod chłodzeniem (nie ma wysokich radiatorów), poza tym macho jest asymetryczny i na ogół nie zasłania slotów ramu. Te Cruciale mają profile xmp. Ramy nie ograniczają oc cpu ani gpu.

Co do Plextorów to pro jest lepszy, ale nie jest to specjalnie "odczuwalne" w codziennym użytkowaniu.

Zasilacz spokojnie starczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wielkie Leon166, czyli rozumiem, że mogę już spokojnie zamawiać taki zestaw (ten wskazany przeze mnie) nie martwiąc się o to że coś nie będzie pasować?

Z Be Quiet! zasilaczem ktoś mi mówił (w jednym takim osiedlowym sklepie), że padają jak muchy (pokazywałem mu Be Quieta! z serii Straight Power E9-CM-680W (BN199), którego pierwotnie chciałem kupić), ale to może tyczy się nie wiem, jakiejś jednej serii co taka była hm.. Poza tym w sieci nie znalazłem potwierdzenia na takie słowa, seria Dark Power Pro P10 jest najwyższą serią, topową jeśli idzie o Be Quiet!, a Straight Power jednak niższą. Wyszedłem tu z założenia, że i wydaje mi się, że te zasilacze (a przynajmniej te z serii Dark Power Pro 10) przynajmniej z tego co czytałem, że są drogie, ale warte swojej ceny i B. STABILNE(?) oraz ciche i po prostu pewne, z dużą ilością różnych złączy i że w Pro 10 długość kabli jak gdzieś czytałem, że jest odpowiednio długa do każdej obudowy praktycznie(?)

A powiedz jeśli idzie o pamięci RAM - lepiej brać Kingstona czy nie ma sensu zmieniać z Crucial Ballistix 1600 MHz (BLS2CP8G3D1609DS1S00CEU),

a jeśli warto brać np. Kingstona lepiej, to proszę o wskazanie stosownych pamięci - poproszę mimo wszystko o zaproponowanie jakichś Kingstonów, które na pewno będą pasować do mojego zestawu (rozumiem, że tej firmy można w ciemno brać), na wypadek jakby Cruciale były gdzieś niedostępne - by nie czekać dodatkowy tydzień np. na same pamięci), które byś(cie) mi polecili: jak rozumiem  1600 MHz, z opóźnieniem CL9 i obsługą XMP(?), które będą pasować do mojego zestawu, bo widzę, że jest tego trochę.

Co do płyty głównej to MSI Z87 MPOWER ma 16-fazową sekcję zasilania a tamten model MSI Z87-G45 Gaming tylko 8 faz. Jak rozumiem ma to spore znaczenie dla nagrzewania się i żywotności płyty (?). W sumie mam wrażenie, że po prostu MSI Z87 MPOWER -a przynajmniej na papierze - jest b. funkcjonalna jak za swoją cenę i ma b. silną sekcję zasilania, no i że wobec tego jak rozumiem sie nie przegrzeje..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też słyszałem o padających BQ. Jak chcesz dobry zasilacz to jedne z najlepszych to seasonic. Na twoje potrzeby 550-600W spokojnie wystarczy ze sporym zapasem.

Ram wystarczy, że będzie 1600MHz cl9 z niskim radiatorem (żeby nie wystawał ponad laminat). Cruciale są bardzo dobre, sam mam i sobie je chwalę. Ale mogą być też kingstony, patrioty, goodramy, geile, corsair czy nawet g. skill.

Nowe procki nie mają wielkiego "apetytu" na waty. Do tego haswelle (z racji swojej budowy/słabej pasty między rdzeniem a ihs) mocno się grzeją więc oc będzie ograniczone - 4,5GHz to najczęściej max i to z odrobiną szczęścia. 8-fazowa sekcja da sobie spokojnie radę, 16 faz będzie się po prostu "nudzić", ale mpower jest zacną płytką, więc jeśli taką chcesz to będziesz zadowolony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli Be Quiet! mój może być awaryjny (czy w ogóle marka zasilaczy Be Quiet!) - chętnie usłyszę dodatkowe głosy - to poproszę o zaproponowanie zasilacza innej marki - też 650W (chcę mieć trochę rezerwy na wszelki wypadek), który jest bezawaryjny, cichy, DOBRY i ma odpowiednią ilość złączy oraz ich długość do mojego zestawu i obudowy.

Bo nie chcę mieć tego rodzaju historii:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1566975.html.

Myslałem, że w tak drogich zasilaczach to się nie zdarza :/:/.

P.S. Czytałem, że Seasonici b. nieprzyjemnie piszczą czy wydają jakieś b. upierdliwe dźwięki.

Chcę mieć po prostu pewność, że będzie wszystko ok.

Wiem i rozumiem, że zasilacz to NEWRALGICZNY element kompa, dlatego wolę go starannie i przemyslanie dobrać, bo co jeśli sprzęt będzie dobry, jeśli np. zasilacz pójdzie w diabły, a wraz z nim i poszczególne częsci komputera.

A może jednak zostać przy Be Quiet!, już sam nie wiem. Jednak czytałem trochę opinii o padających BQ, także w opiniach nabywców.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi