laik83 Opublikowano 5 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2013 Witam, komputer będzie wykorzystywany jako komputer domowy, czyli filmy, internet raz na jakiś czas gierka. Nie musi posiadać żadnych fajerwerków tudzież wodotryskow . Na full detalach mi nie zależy pownieważ posiadam monitor starego typu. Obecny komputer to athlon 2200+ (1.7GHz) ,1 GB ram, grafika GeForce 5200 FX, dysk 160 GB. Niestety na tym sprzęcie już nawet filmiki na YT się zacinają. Byłoby dobrze gdyby nowy komp posłużył tak dlugo jak obecny . Złożyłem coś takiego: http://www.morele.net/inventory/info/Bv5J5K/ Zastanawiam się nad: - proceserem pomiedzy FX6350 a FX8320, - kartą graficzną pomidzy GIGABYTE Radeon GV-R777OC-1GD (rev. 2.0) a Asus Radeon HD 7790 (HD7790-DC2OC-1GD5). Nie chciałbym już wiecej doplacać do tego zestawu. Prosze o sugestie nt. podmiany podzespołów (grafiki, procesora i nie tylko). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Youki235 Opublikowano 5 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2013 Można coś ogólnie wydajniejszego złożyć opartego o procesor Intela z serii I5, który ponadto będzie pobierał dość mniejsze ilości prądu, co myśle, jest równie ważnym czynnikiem przy zakupie nowego PC. Systemu operacyjnego nie potrzebujesz ?Pod jaki monitor ma być zestaw ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 5 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2013 (edytowane) Daj sobie spokój z AMD. Ja proponuję: Procesor: http://www.morele.net/procesor-intel-core-i5-4440-6m-cache-do-3-30-ghz-box-bx80646i54440-603033/ Płyta Główna: http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-b85-g43-sc-lga1150-intel-b85-4xddr3-vga-gblan-atx-haswell-581506/ Karta Graficzna: http://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-geforce-gtx-650ti-boost-2048mb-ddr5-192bit-dvi-hdmi-dp-pci-e-1098-6008-wer-oc-overclock-gv-n65tboc-2gd-570127/ Pamięć: http://www.morele.net/pamiec-good-ram-ddr3-8192mb-pc1333-dual-2-x-4096-cl9-gr1333d364l9-8gdc-312401/ Dysk: http://www.morele.net/dysk-seagate-dysk-seagate-1tb-sataiii-7200rpm-64mb-cache-st1000dm003-432403/ Zasilacz: http://www.morele.net/zasilacz-corsair-vs-450w-atx-80-plus-120mm-wentylator-eu-version-cp-9020049-eu-527950/ DVD: http://www.morele.net/samsung-dvd-r-rw-24x-sh-224db-black-sata-bulk-bez-softu-ba-sh-224db-bebe-574386/ Razem ok 2300 zł i sprzęt wystarczy na długo. Ew. poczekaj na nowe Radeony i kupisz coś wydajniejszego od tego Geforce'a 650ti Boost. Jak masz CRT monitor to i tak warto zacząć odkładać na nowy. Za 400-500 zł można znaleźć już coś sensownego na matrycy TN. Edytowane 5 Października 2013 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laik83 Opublikowano 5 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2013 Na zużyciu prądu aż tak bardzo mi nie zależy bo przy użytkowaniu komputera średnio 6h dziennie, miesięczna różnica w rachunku będzie wynosiła kilka zł. Monitor to PHILIPS 109E5 i na chwile obecną mi wystarcza więc wymiana odpada. Na system mam osobne fundusze. O kurcze, widzę, że nic z moich części nie zostało w nowej konfiguracji. Niestety zestaw będzie za drogi bo trzeba do niego doliczyć ok. 160 zł na obudowę co da razem prawie 2500zł. Obecnie posiadam AMD i do chwili obecnej nie miałem z nim żadnych problemów. Dodam, że OC mnie nie interesuje. To ten mój zestaw jest nie wytrzyma zwykłej eksploatacji? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 5 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2013 (edytowane) Możesz kupić 4GB RAM i kolejne dołożyć w przyszłości. Potrzebujesz napędu DVD? To i RAM najłatwiej dorzucić do zestawu w przyszłości. Z prockiem raczej nie ma co schodzić niżej. Inna wersję 650Ti Boost od Gigabyte masz za 550zł. Edytowane 5 Października 2013 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Youki235 Opublikowano 5 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2013 Wytrzyma, tylko po co kupować coś co będzie ogólnie słabsze w podobnej cenie ? Pamieci weż te http://www.morele.net/pamiec-patriot-4gb-1333mhz-ddr3-cl9-psd34g133381-534869/ Na ten czas i tak wystarczy Ci 4 GB pamięci operacyjnej RAM, a w przyszłości dokupisz sobie drugą kostkę. Płyte możesz wziać tą http://www.morele.net/plyta-glowna-asus-h81m-plus-h81-lga1150-pcx-dzw-glan-sata3-usb3-ddr3-matx-h81m-plus-602683/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 5 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2013 (edytowane) Do tych zastosowań wystarczy nawet 4 GB na tą chwilę. Obudowe możesz wykorzystać ze starego kompa na razie o ile ją dalej posiadasz. p.s Andrew widzę że wróciłeś. Zmień łaskawie ten avatar bo troszkę kompromitujesz się Edytowane 5 Października 2013 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 5 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2013 (edytowane) Nie za bardzo mam pomysł na nowy avatar. a starty zdjadło przy sprawdzaniu nowego... Edytowane 5 Października 2013 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 5 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2013 Ok nvm. Do autora. Monitor prędzej czy później Ci padnie jak większość CRT. Nie mówiąc już o palecie barw i ogólnej jakości obrazu. Fakt CRT ma tą zaletę że można grać na niższych rozdzielczościach przy zachowaniu ostrości obrazu. Ale na tym zestawie pograsz w większość gier w FullHD. W niektórych oczywiście trzeba będzie przyciąć detale. Jeśli jednak Ci zależy na oszczędzaniu i chcesz zostać na CRT to ok. Ten mój zestaw cenowo przecież wychodzi tylko 100 zł więcej. Po odjęciu ramu różnica to zaledwie 30-40 zł. Więc nie wiem w czym problem. Zestaw, który złożyłeś jest kiepski i to bardzo. Ogólnie AMD ssie jeśli chodzi o procesory. Nie wiem skąd to przywiązanie do AMD sie bierze, ale ok. Co innego karty graficzne. Za niedługo AMD ma wypuścić nowe Radeony, więc cenowo powinno być ciekawie. AMD ma zamiar powalczyć również na rynku z średniej półki czyli odpowiedniki GTX 660/ W niższej cenie możesz kupić coś podobnego lub lepszego nawet. Liczę że za ok 600 zł dostanie się coś w miarę wydajnego pomiędzy GTX 650Ti Boost, a 660. Czas pokaże. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 5 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2013 (edytowane) Ten mój zestaw cenowo przecież wychodzi tylko 100 zł więcej Jeśli doliczy się cenę obudowy, której nie podałeś to różnica w cenie wychodzi około 250zł, a nie 100. Co nie zmienia faktu, że nie warto brać zestawu z 1 postu. Edytowane 5 Października 2013 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laik83 Opublikowano 7 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2013 Dziękuję za pomoc, najprawdopodobniej wybiorę zestaw zaproponowany przez Devil'a. Chciałbym się jeszcze dowiedzieć kiedy mają wyjść te nowe radeony bo jeszcze do konca roku bym wytrzymał ze starym kompem (może starsze modele chociaż troche spadłyby cenowo). Ewentualnie kupie 4GB ramu zamiast 8 i cena będzie zbliżona do tego co zakładałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 7 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2013 (edytowane) Premiera R9 280x 270X i R7 260X ma nastąpić na dniach z tego co mi wiadomo, a już napewno w tym miesiącu. Także jak R9 270X pojawi się w cenie 700 zł to będzie się nad czym zastanwiać. Może ceny kart Nvidi pójdą w dół. Ma to niby być szybsze od Radeona 7870, więc cenowo jakby był na poziomie tych 700 zł to czemu nie. Cena producenta to 199$ Edytowane 7 Października 2013 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laik83 Opublikowano 12 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2013 Mam jeszcze pytako dotyczące płyty głownej. Czy będzie możliwość podłączenia na przednim panelu obudowy 1x USB 2.0 i 1x USB 3.0? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 12 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2013 Mam jeszcze pytako dotyczące płyty głownej. o jaką płytę pytasz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laik83 Opublikowano 13 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2013 o jaką płytę pytasz? Pytam o płytę zaproponowaną przez Devil'a bo zakupię zaproponowany przez niego zestaw. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 13 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2013 Rozumiem, ze jesteś zbyt leniwy by podać model płyty, jak też by sprawdzić na stronie producenta płyty. Mam jeszcze pytako dotyczące płyty głownej. Czy będzie możliwość podłączenia na przednim panelu obudowy 1x USB 2.0 i 1x USB 3.0? Do MSI B85-G43 będzie można podłączyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laik83 Opublikowano 14 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2013 Klaus dziękuję za pomoc. Pytałem bo na komputerach się nie znam a nie chcę kupić czegoś co nie będzie działało tak jak powinno. Temat można zamknąć, zestaw zamówiony dzisiaj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...