Wrogi Opublikowano 14 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2013 Czesc. Zastanawiam sie, czy jest mozliwosc skrecenia mnoznika w 4670S do poziomu jak w 4670T (x23 zamiast x31), aby obnizyc jego TDP do poziomu 45W. Sprawdzal ktos wersje zwykle / K / S z watomierzem w reku? Chcialbym zejsc z 65W do 45W. Jesli daloby sie to zrobic z wersja S, to jestem w domu (S bylby wtedy bardziej elastyczny i mial zapas mocy na wszelki wypadek). Jesli sam mnoznik (plyta najprawdopodobniej nie bedzie miala funkcji ustawienia napiecia) nie da za wiele, kupie wersje T. Z gory dzieki za Wasze opinie. Wrogi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 14 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2013 Możliwość jest, na płytach z chipsetem z87 i h87 (nie wiem czy na wszystkich), ale zdaje się mnożnik będzie na sztywno. Przy napięciu na auto płyta poda mniej papu, więc spadnie pobór mocy jak i oddawanie ciepła (mniejsze tdp). Lepsze będzie chyba wyłączenie turbo: T ma 3,3 w turbo, S ma 3,8. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wrogi Opublikowano 14 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2013 (edytowane) Do zamkniecia. Kupilem 4670T - 4 rdzenie, 2.3 vs 3.1 i 2.9 vs 3.4 w turbo na 4 rdzeniach, pobor o 20W mniejszy (65% wersji S), a roznic w wydajnosci na poziomie 15% nie uswiadcze, tym bardziej ze grafika jest identyczna. Biorac pod uwage, ze idzie do htpc i T bedzie grzal sie jeszcze mniej niz S, po prostu nie ma najmniejszego sensu wybierac S i ryzykowac ew. problemow, ze jednak w idle to nie bedzie ultra minimum. No i nie jest to 4570T z obcietymi 2 rdzeniami. pozdrawiam. Edytowane 15 Października 2013 przez Wrogi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 15 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2013 Już ci napisałem, że będzie pobierał mniej, czy tyle samo to raczej nikt ci na to nie odpowie na 100% (teoretycznie tak), trzeba by było zmierzyć, a raczej wątpię by ktoś dysponował obydwoma prockami i to zrobił. Napięcia zmieniać nie trzeba, płyta sama to zrobi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wrogi Opublikowano 15 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2013 Ja tez lubie teoretyzowac. A praktycznie wystarczyloby miec tylko wersje S, podpiac watomierz i sprawdzic przed i po. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 15 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2013 (edytowane) A skąd weźmiesz test wersji T do porównania? To da ci tylko tyle, że będziesz wiedział, że procek bierze mniej prądu, ale czy tyle samo... Takie testy robiłem na swoim procku i zaręczam, że pobór prądu spada, jak i napięcie podawane przez płytę. Edytowane 15 Października 2013 przez Leon166 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...