ikranti Opublikowano 24 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2013 jestem tutaj gdyż kolega powiedział, że będziecie wstanie mi pomóc, mam taką nadzieję :-) Otóż problem wygląda następująco: Zakupiłem ostatnio sprzęt: MOBO: MSI z77 g43 Procek: I5 3570K RAM: 2x4Gb 2133mhz Zasilacz: Deus M1 650W Dysk: Kingston SSD hyperX Pełen entuzjazmu złożyłem wszystko do kupy. Przy próbie i uruchomienia komputer nie zaraagował, dopiero po ok. 1,5 godz od podłączenia do gniazdka się włączył, Czy to normalne? (1 pytanie) 2. Ponoć płyta obsługuje UEFI, przy bootowaniu wciskam delete, ale okno pokazuje się na ułamek sekundy a potem znika i bootowanie rozpoczyna się od nowa. Co zrobić w tym wypadku? (Być może moje pytania są banalne, ale naprawdę nw co robić :- ) 3. Podczas bootowania, wcisnąłem dla odmiany f11, tam zobaczyłem napisy co ma być uruchamiane jako pierwsze i enter setup. Kliknąłem oczywiście na enter setup i dostałem się do biosu (kolejne pytanie: jakim cudem do biosu a nie uefi?) pogrzebałem trochę i okazało się, że RAM chodzi na 1600 zamiast na 2133, przestawiłem na 2133. Potem save changes i rebooting. Po tej operacji komputer włącza się na 5 sekund i gaśnie, potem to samo, aż nie wyłączę zasilania. Spróbowałem wyjąć jedną kość i komp startuje, ale z połową ramu. Temu pytam się was - magików - jak to zrobić żeby grało? Łącznie są 4 pytania z mojej strony, jeżeli zechcielibyście pomóc byłbym naprawdę wdzięczny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 24 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2013 Ad. 1 - raczej nie, powinien ruszyć od razu. Ten zasilacz to co to za wynalazek? Ad. 2 - głupie pytanie, ale jesteś pewien, że właśnie Delete jest klawiszem, którego potrzebujesz? Ad. 3 - to, do czego się dostałeś poprzez "enter setup", to właśnie UEFI. Co do taktowania pamięci - pewnie musiałbyś też poustawiać inne parametry, bo widać, że w dualu pracować nie chcą. Generalnie nie masz się co przejmować, szybkość RAM ma znaczenie marginalne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ikranti Opublikowano 24 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2013 (edytowane) hmm, no ok. co do dwójki - tak na 100%, przy bootowaniu, napisane jest "to enter setup - del" ogólnie uefi na tej płycie powinno wyglądać tak:też tak wygląda w okno pokazuje się na ułamek sekundy a potem znika i bootowanie rozpoczyna się od nowa. a przez F11 dostałem się do okienka koloru kremowego (taki tam szczegół ;p) bez możliwości obsługi myszą. (czyżby płyta miała uefi i bios O.o), które wyglądało w 100% na bios. pod żadnym wzgl. nie przypominało uefi. Może trzeba go zupdateować? Edytowane 24 Października 2013 przez ikranti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 24 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2013 Zrób clear cmos na początek. Pamięci - włącz profil XMP. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...