hibari Opublikowano 28 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2013 (edytowane) Chciałbym prosić o zweryfikowanie poniższego zestawu. http://www.morele.net/inventory/info/4cevBG/ Zastanawia mnie zwłaszcza karta graficzna - czy nie jest za mocna i czy nie warto by jej kosztem zwiększyć innych komponentów. Jedynie wacham się na ile np. takie OpenCV umie korzystać z GPU w celu odciążenia procesorea (programuje trochę na Kinecta) i czy będzie się dało podpiąć dwa (w marzeniach trzy ) monitory. Bez zamierzeń Overclockingu. Pod biurkiem stoi Xbox, granie na kompie to raczej tylko okazjonalnie Indyki. Mam dysk SSD na którym postawie system. Przesiadka będzie z laptopa 3 letniego, więc moc pewnie i tak się uda poczuć. Ale chciałbym się upewnić że dobrze wydaje pieniądze bo przyznam nie siedze w sprzęcie za bardzo. Programowanie raczej lżejsze technologie (bez 2GB serverów Javy, choć lżejsze pewnie tak) typu Android, JS, Scala, Groovy, oprócz tego trochę Augumented Reality. Byłoby fajnie jakby w miarę płynnie dało się pojedynczy system uruchomić jako VM - jeszcze nie wiem czy miałby to być linux czy raczej wylądowałby tam Windows, choć raczej pierwsza opcja. Będę wdzięczny za pomoc i doradę. Edytowane 28 Października 2013 przez hibari Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 28 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2013 (edytowane) Na pamięciach i zasilaczu możesz trochę oszczędzić. Niewiele drożej możesz kupić i7 4770. Edytowane 28 Października 2013 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nav17 Opublikowano 28 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2013 (edytowane) pod geforce'a 660 spokojnie 2 monitory podepniesz natomiast do tej pory nie rozgryzlem dlaczego przy 2x dvi + hdmi + dp nie da sie podpiac 3 monitorow (chyba ze sie da? zawsze spotykalem sie z opinia ze da sie max 2, z czym to jest zwiazane? i jak to dziala w koncu?) tutaj moja propozycja, nowsza platforma, kase ktora zostala z tanszych ramow i tanszego zasilacza wrzucilem w lepsza obudowe, natomiast wysylke i zlozenie zestawu masz za 1zl dla uzytkownikow purepc (jesli jeszcze ta promocja obowiazuje ): Edytowane 28 Października 2013 przez Nav17 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hibari Opublikowano 29 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2013 Dzięki wielkie za rady :) Poprzerabiałem zestaw w oparciu o Wasze opinie. Mam jeszcze dwa pytania: Jakie są realne zalety procesorów 4770 i 4771 nad 3770? bo z tego co rozmawiałem z kumplem z pracy i patrzyliśmy na specyfikacje to główni widzieliśmy problem wyższych temperatur pracy i boje się że może to wpłynąć na awaryjność. @Nav17 Jakie są zalety tej obudowy Fractal Design :) Bo jest dość droga. I takie boczne pytanie jak jest z kwestią tej witualizacji :) Czy taki zestaw pozwoli na dość sprawne dzialanie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nav17 Opublikowano 29 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2013 1. realna zaleta jest to ze sa nowsze, troche szybsze (~~5%) od 3770 wiec jesli mozna miec sprzet chociazby troche szybszy za praktycznie te same pieniadze to dlaczego nie? :) jesli boisz sie wyzszych temperatur to mozna ew dokupic chlodzenie do procka. 2. zalety obudowy: dobre blachy, przestronna, calkiem niezlej jakosci wentylatory fabrycznie zamontowane, fabrycznie wyciszona (z tego co pamietam to ma maty wygluszajace). 3. procesory bez literki K posiadaja sprzetowe instrukcje wirtualizacji VT-d takze mysle ze bez problemu maszyna wirtualna bedzie smigac :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hibari Opublikowano 29 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2013 Dzięki, tak właśnie słyszałem w sprawie procesorów k :) Może się skusze na tą budę skoro taka dobra :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hibari Opublikowano 6 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2013 Witam, chciałem zapytać czy coś się zmieniło w poradach, bo się przygotowuje do sfinalizowania zakupu. Aktualny zestaw: http://www.morele.net/inventory/info/NqSMIX/ Ew czy dałoby się go czymś ciekawym a wartym pieniędzy rozbudować. Z góry dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 6 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2013 Procesor Intel Core i7-3770 Płyta główna Gigabyte GA-B85M-D3H To razem nie przejdzie. Inny Socket. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hibari Opublikowano 6 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2013 To jaką płytę można użyć zamiast? Dzięki ogromne za czujność! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 6 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2013 (edytowane) Raczej procesor zmień http://www.morele.net/procesor-intel-core-i7-4770-3-4ghz-lga1150-box-haswell-bx80646i74770-546531/ Edytowane 6 Grudnia 2013 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...