CamilleNoble Opublikowano 11 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2013 (edytowane) Cześć, składam nowy komputer, bo obecny jest już mocno wiekowy, głównie będzie służył do przeglądania internetu oraz gier. Zależy mi także na tym, aby składał się z bezawaryjnych komponentów, musi służyć bezawaryjnie przez około pięć lat. Wstępnie już wiem, co kupię, jednak mam kilka wątpliwości i mam nadzieję, że doradzicie mi optymalny wybór. Procesor - i5-3350P lub i5-4440 - zastanawiam się, czy aby nie wybrać starszej podstawki, ponieważ oszczędzę nieco na procesorze oraz na płycie głównej, które są wyraźnie tańsze niż nowe rozwiązania. Płyta główna - MSI B75A-G43 GAMING lub ASRock Fatal1ty H87 Performance - procesor nie będzie podkręcany, ale zależy mi na dobrym wykonaniu oraz bezawaryjnej pracy, stara podstawka pozwoli zaoszczędzić mi ponad 100 zł. Pamięć RAM - Good Ram GY1600D364L9/4G Dysk twardy - WD Caviar Blue 1TB WD10EZEX Karta graficzna - MSI GTX650Ti BOOST 1GB - myślę, że to dobry wybór, dobry współczynnik cena/wydajność, powinna poradzić sobie z nowymi tytułami w rozdzielczości 1440x900. Zasilacz - XFX Pro Series 550W - zdaję sobie sprawę, że wystarczyłaby jakaś konstrukcja o mniejszej mocy, ale, tak jak wspominałem, zależy mi na bezawaryjnej pracy, więc przy mniejszym % obciążenia zasilacz powinien dawać lepszej jakości napięcie zasilające. Obudowa - SilentiumPC Brutus M23 lub Zalman Z3 PLUS lub SilentiumPC Gladius M40 - raczej skłaniam się ku pierwszej opcji, jednak zastanawiam się, czy warto dopłacić do wyższego modelu SilentiumPC. Czy ma ktoś może jakieś podpowiedzi/rady? Komputer nie będzie w przyszłości modernizowany, dokupię później jedynie drugą kość RAM. Edytowane 11 Listopada 2013 przez CamilleNoble Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 11 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2013 bierz sprzęt na 1150. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 11 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2013 Zamiast ASrock kup tańszą płytę z 3-letnią gwarancją. Ten zestaw naprawę nie wymaga takiego zasilacza, np. Corsair za ~150zł da sobie radę bez najmniejszego problemu. I zastanów się czy nie dołożyć do lepszej karty, np. 270X. W tej rozdzielczości powinna dosyć długo dawać radę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 11 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2013 (edytowane) Moim zdaniem i5 4440 + MSI B85-G43 + 4GB Ram (dokupenie drugiej kostki w późniejszym terminie) + R9 270X Zasilacz taki starczy: http://www.morele.net/zasilacz-corsair-vs-450w-atx-80-plus-120mm-wentylator-eu-version-cp-9020049-eu-527950/ Karta: http://www.morele.net/karta-graficzna-msi-r9-270x-gaming-2gb-ddr5-pci-e-256bit-2dvi-hdmi-dp-box-r9-270x-gaming-2g-612659/ Płyta i karta graficzną mają gwarancję na 3 lata. Podobnie jak zasilacz. Edytowane 11 Listopada 2013 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lipton Opublikowano 12 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2013 Równie dobrze zamiast B85-G43 możemy włożyć inną "mobaskę" http://www.morele.net/plyta-glowna-asus-h81m-plus-h81-lga1150-pcx-dzw-glan-sata3-usb3-ddr3-matx-h81m-plus-602683/ http://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-ga-h81m-hd3-h81-lga1150-pcx-dzw-glan-sata3-usb3-ddr3-matx-ga-h81m-hd3-606110/ Tak jak w innym temacie pytam, czym one się różnią od MSI? Jakością wykonania? Przy działającym stockowo procesorze i tak nie będzie miało to wpływu na działanie ;) Te płyty są stworzone właśnie po to, żeby obsługiwać takie CPU. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Xivragis Opublikowano 13 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2013 co do brutusa m23 to zakupiłem go niedawno, dość dobra jednak wykonanie leży, teraz dołożył bym do m40, o wiele lepsza. w m 23 tacki na dyski trzeba dodatkowo obrabiać, bo nie pousuwali przynajmniej u mnie bolców po odlewie i musiałem szlifować, bo dyski wejść nie chciały w odpowiednie zatrzaski. Poza tym przedni panel może tylko u mnie trzeszczy na słuchawkach. Poza tym m23 jest dość solidna i przewiewna, co najważniejsze pomieściła mój radiator scythe mugen rev 2 ;] Jednak sparta jest lepsza ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...