bartolus Opublikowano 26 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2003 Chciałem podkręcić AthlonaXP 2400+, a konkretniej zmienić mnożnik na 12,5 lub 13 i magistrale do 166( aktualnie jest 15x133 ) a więc z zegara 2Ghz uzyskać około 2,07 (jako xp 2600+)lub 2,13 (jako 2700+), głównie chodzi mi o tą magistrale ponieważ mam pamięć z zegarem 333 i płyta MSI KT4V ma magistrale 333...W biosie można wszystko modyfikować ,ale zmiana mnożnika z fabrycznej 15 powoduje ,że komp sie nie uruchamia. Łączyłem mostki L1(nie mają przecieć po laserze) za pomocą lakieru przewodzącego prąd na srebrze,ale nie udało mi sie go odblokować...Czy żeby odblokować ten mnożnik "wystarczy" połączyć te mostki , czy można jakoś inaczej odblokować mnożnik,cholernie trudno równo te 5 par połączyć (np. smarowanie L3) to dla Was pewnie jakieś lamerskie pytanie ,ale prosze o rade???? Mój Procek: AJUHB :!: :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartolus Opublikowano 26 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2003 Moderaror RaF kiedyś napisał ,że do odblokowania mnożnika w 2200xp+ wystarczy zamalować ostatni mostek l3 , czy w przypadku 2400+ jest tak samo?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Junior Opublikowano 26 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2003 A czy przez przypadek 2400+ na step. B0 nie ma odblokowanego mnożnika ??? W każdym razie mój ma :-) . POZDRO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartolus Opublikowano 26 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2003 Junior w takim razie pojawia sie pytanie, czy płyta MSI KT4V ma jakieś blokery zmiany mnożnika(zworki?) szukałem w instrukcji ,ale niczego nie znalazłem, może ktoś wie ??? Właściwie to co znaczy "step. BO" :oops: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeonPPC Opublikowano 26 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2003 BO = lepsiejsze podkrecanie hie hie hie. A mozesz zjechac z mnoznikiem w dol ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 26 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2003 Junior w takim razie pojawia sie pytanie, czy płyta MSI KT4V ma jakieś blokery zmiany mnożnika(zworki?) szukałem w instrukcji ,ale niczego nie znalazłem, może ktoś wie ??? Właściwie to co znaczy "step. BO" :oops: plyta MSI nie ma zadnych blokad przed chwila nawet na takiej o/c antka 1700+ poszedl na 2600+ bezproblemowo. Kiedys juz cos bylo z tymi mnoznikami 2400+ ale nie pamietam dokladnie czy byl to podobny problem. Jak mnoznik ustawiasz i jakie fsb. Stepping to po prostu rozne serie prockow/chipsetow zazwyczaj jest tak ze im wyzszy stepping tym lepiej bo cos zostalo zmienione/poprawione na lepsze (zazwyczaj :lol:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartolus Opublikowano 26 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2003 Mój procek ma oznaczenie: AJUHB ,jest to Thundr. B gdy zmniejszam mnożnik obojętne na jaki (domyślnie mam 15) komp sie nieuruchamia trzeba resetować biosa, pytanie czy czasem może trzeba połączyć w xp2400+ ostatni mostek L3 bo w sumie nie mam pewności,magistrale oczywiście można modyfikować ,ale tutaj sobie dużo nie powalcze... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Junior Opublikowano 26 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2003 Możliwe że masz jakiegoś felernego proca . Bo jeżeli mnożnik był by zablokowany to po zmianie wartości np. z 15 do 14 komb by ci wstawał bez problemu. Ty natomiast zmiejszasz mnożnik i komp siada . Zastanawiające ??? POZDRO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 26 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2003 Mój procek ma oznaczenie: AJUHB ,jest to Thundr. B gdy zmniejszam mnożnik obojętne na jaki (domyślnie mam 15) komp sie nieuruchamia trzeba resetować biosa, pytanie czy czasem może trzeba połączyć w xp2400+ ostatni mostek L3 bo w sumie nie mam pewności,magistrale oczywiście można modyfikować ,ale tutaj sobie dużo nie powalcze... moze jestes tym jednym z nielicznych "szczesliwcow" ktorzy trafili na t-breda z zablokowanym mnoznikiem :evil: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartolus Opublikowano 26 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2003 Lagier jeśli jestem tym "szczęślwcem" :( i mnożnik jest zablokowany ,to jak go odblokować??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hajmon3 Opublikowano 26 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2003 a sproboj ustawic mnoznik x16 jesli mozna lub ustaw x8 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartolus Opublikowano 26 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2003 Hajmon3 zmienilem na 8 mnożnik i mam tera 16x133 a więc podkręcił sie ,niezbyt rozumiem o co tu chodzi, no ale dzieki za pomysł... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZIELONY MEGAMEN Opublikowano 26 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2003 Witaj....mam proca jak w opisce przed sekundą zmieniłem mnożnik na 13x165 ale nie widze aż takiego wzrostu wydajnośći ....co można jeszcze zrobić ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZIELONY MEGAMEN Opublikowano 26 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2003 nie kminie juz nic..... co jest bardziej opłacalne 13x165 czy np...17x133 ?? co jest lepiej podciągnąć ? magistrale czy mnożnik ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 26 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2003 nie kminie juz nic..... co jest bardziej opłacalne 13x165 czy np...17x133 ?? co jest lepiej podciągnąć ? magistrale czy mnożnik ? w twoim wypadku korzystniejsze jest 13x166 (nie 165) wtedy pamieci i proc pracuja w trybie synchronicznym co daje maksymalna wydajnosc pamieci na danym fsb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 26 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2003 Hajmon3 zmienilem na 8 mnożnik i mam tera 16x133 a więc podkręcił sie ,niezbyt rozumiem o co tu chodzi, no ale dzieki za pomysł... heh to jest dopiero dziwne mniejsze nie dzialaja ale wieksze owszem sprobuj wystartowac go na defaultowym mnozniku ale fsb 166 moze pojdzie :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 26 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2003 odpowiedz jest prosta jak drut (a nie jak drut mod) przeciez plyta ma mnoznik 4-bit ,a proc to najzwyklejszy w swiecie Athlon z mnoznikiem 15x (fabryczny ,mozna tez paleniem mostkow lub drut modem - jeden <span style="color:red;">[ciach!]</span>) nie dawno w innym watku pisalem ze >2100+ na plycie z 4-bit mnoznikiem maja zmiane mnoznika do 24x o Lagier w tamtym watku dyskutowales ze mna o tym i juz nie pamietasz :P wracajac do tematu: nie uzyskasz mnoznika <15x (przynajmniej nie znane sa mi przypadki) zeby ustawic 13x to musisz siegnac po drut moda Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZIELONY MEGAMEN Opublikowano 27 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2003 lagier....ZAJEBISCIE MI SPRZĘCIK CHASA :D ...a co bys powiedział na 13,5x166 hmm? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aragorn Opublikowano 27 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2003 Na starszych plytach faktycznie nie można zmieniać mnożnikow w XP2400 (mialem tak na Epoxie na KT333) po polaczeniu ostatniego mostka L3 pojawily sie mnozniki do 12,5. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartolus Opublikowano 27 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2003 Udało mi sie raz zmienic mnożnik na 8 i wszszło 16x133, pozniej próbowałem innych ustawien i niestety komp nie wstaje,podobnie jak juz nie chce ponownie ruszyc przy 8... Dlaczego raz na 8 poszło , a teraz już nie... Aragorn moja płyta to MSI KT4V Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POWER BY AMD Opublikowano 27 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2003 nie kminie juz nic..... co jest bardziej opłacalne 13x165 czy np...17x133 ?? co jest lepiej podciągnąć ? magistrale czy mnożnik ? z twoja płytą kożystniej jest ustawic 13x166 a nie 165 bo masz dzielnik 4 i masz pci podkręcone a jaksobie ustawisz 166 to ci sie zzeruje ale kolega tóry ci doradzał wczesniej chyba nie doczytał ze masz płytke na via Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZIELONY MEGAMEN Opublikowano 27 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2003 No nie powiem :) lepiej chasa wszystko :) jejejeje 13x166 wypas :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 27 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2003 No nie powiem :) lepiej chasa wszystko :) jejejeje 13x166 wypas :) probuj wyzej moze 14x166 albo 15x166 :twisted: :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 27 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2003 odpowiedz jest prosta jak drut (a nie jak drut mod) przeciez plyta ma mnoznik 4-bit ,a proc to najzwyklejszy w swiecie Athlon z mnoznikiem 15x (fabryczny ,mozna tez paleniem mostkow lub drut modem - jeden <font color="#FF0000">[ciach!]</font>) nie dawno w innym watku pisalem ze >2100+ na plycie z 4-bit mnoznikiem maja zmiane mnoznika do 24x o Lagier wracajac do tematu: nie uzyskasz mnoznika <15x (przynajmniej nie znane sa mi przypadki) zeby ustawic 13x to musisz siegnac po drut moda KGB doskonale wiem o co ci wtedy chodzilo tylko tym razemn chyba ty mnie nie zrozumiales albo niedokladnie czytales ;) w tamtym watku ja bralem pod uwage tylko, powtarzam tylko i wylacznie proce z NIEodblokowanym fabrycznie mnoznikiem (nawet chyba to zaznaczylem) wiec odp. jest chyba prosta i jednoznaczna zreszta oto cytat mojej wypowiedzi z tamtego watku (cytuje): "male sprostowanie mnozniki powyzej 12.5x wchodza na plytach 5ciobitowych (nie 4o) 4robitowe obsluguja mnozniki tylko do 12.5x no chyba ze proc ma mnoznik odblokowany fabrycznie" (koniec cytatu) pozdrovka Lagier Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZIELONY MEGAMEN Opublikowano 27 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2003 LAGIER....będe testował dopiero jak założe lepsze chłodzonko na proca :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faustus Opublikowano 6 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2003 Mój hula przy ustawieniach 10,5x200 MHz bez podnoszenia napiecia. Seria AIUHB step B0. Synchronicznie z TwinMOS dual kit PC 3200 :D Czyli bezproblemowo idzie jako 2600+ 8O Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miope Opublikowano 6 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2003 Mój hula przy ustawieniach 10,5x200 MHz bez podnoszenia napiecia. Seria AIUHB step B0. Synchronicznie z TwinMOS dual kit PC 3200 :D Czyli bezproblemowo idzie jako 2600+ 8O Radujesz nas wielce, ale naprawdę nie musisz wyciągać topików sprzed kilku miesięcy, żeby nam o tym powiedzieć. :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 6 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2003 Sprubuj ustawić 15x166 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rycek11 Opublikowano 6 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2003 Takie lamerskie pytanko: Czy da sie jakos sprawdzic serie procka bez sciagania coolera ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miope Opublikowano 7 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2003 Takie lamerskie pytanko: Czy da sie jakos sprawdzic serie procka bez sciagania coolera ?? Nie da się. Programami (np. cpu-z) możesz sprawdzić technologię jądra i stepping, ale szczegółowe dane musisz spisać z proca. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...