Quake96 Opublikowano 13 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2013 (edytowane) Witam Posiadam laptopa HP Compaq nx6310. Poprzednio na laptopie pracował Windows XP Professional z dodatkiem SP3. Obecnie jednak przesiadłem się na Windows 7 Ultimate 32-bit i mam z nim trzy małe problemy: 1. Gdy zamknę pokrywę laptopa ekran gaśnie, co jest reakcją prawidłową. Jednakże po ponownym jej otwarciu zastaję tylko czarny ekran, a jedyny sposób na odzyskanie obrazu to "twarde" wyłączenie laptopa. W ustawieniach zasilania mam zaznaczone, aby po zamknięciu pokrywy system nie podejmował żadnej akcji (zarówno na baterii jak i zasilaniu stałym). Dodam też, że w przypadku Windows XP Professional, nie miałem tego problemu. 2. Drugi problem tyczy się pracy na baterii. Tzn. Bateria i tak nie nadaje się już do użytku, gdyż wystarcza na zaledwie około 5 minut pracy, lecz nie w tym problem. Problem jest w tym, że gdy odłączę zasilacz na około pół minuty to laptop przechodzi jakby w hibernację, lecz nie do końca. Otóż ekran gaśnie, ale wszystkie podzespoły pracują (tak wynika z odgłosów wydawanych przez nie). Niestety brak tu reakcji na naciskanie klawiszy czy ruszanie touchpadem. Tutaj również jak w poprzednim przypadku, jedynym sposobem na przywrócenie obrazu jest "twarde" wyłączenie laptopa i jego ponowne uruchomienie. Co ciekawe zastaję wtedy opcję "Kontynuuj wznawianie systemu", po której system faktycznie wznawia pracę, a nie ładuje się od nowa. Tutaj również pragnę dodać, iż problem ten nie występował podczas pracy na Windowsie XP. Wspomnę też, że bateria nieprawidłowo wskazuje stan naładowania. O ile dobrze pamietam, to zazwyczaj cały czas pokazywało 100%, bądź też 0% lub coś podobnego... 3. Ostatnim problemem jest konfiguracja zasilania. Otóż podobnie jak w przypadku XP, tak i tutaj odnalazłem ustawienia zasilania. No i problem pojawia się, gdy próbuję ręcznie skonfigurować zaawansowane ustawienia zasilania (Panel sterowaniaSystem i zabezpieczeniaOpcje zasilaniaEdytowanie ustawień planu, opcja "Zmień zaawansowane ustawienia zasilania" .) . W zakładce "Akcja dla krytycznego poziomu energii baterii", nie ma opcji "Nic nie rób" dla zasilania bateryjnego, przez co zmuszony jestem wybrać jedną z trzech opcji (Hibernacja, Uśpij, Zamknij). Nie chcę aby komputer podejmował jakąkolwiek z nich, gdyż jak pisałem, bateria nieprawidłowo wskazuje stan naładowania, przez co zaraz po odłączeniu prawdopodobnie wskazuje 0%. Na dodatek w tych samych ustawieniach, wartość dla "Krytycznego poziomu energii baterii" wynosi 98% i w żadnym wypadku nie daje się zmienić :/ Wartość dla "Niskiego poziomu energii baterii" jak najbardziej daje się zmieniać nawet do 0%. Pozdrawiam Edytowane 13 Listopada 2013 przez Quake96 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2013 W biosie wylacz opcje trybu uspienia,czasem bios potrafi wymusic tryb uspienia, ktorego system operacyjny nie lapie Jak masz duzo ramu i wolny dysk to hibernacja/wstanie z hibernacji zajmuje duzo czasu i moze sie to objawiac czarym ekranem i ze nic sie nie dzieje moze tez byc tak, ze jak odlaczysz zasilanie to system przechodzi na baterie, ktora od razu krzyczy ze zdycha i system sie broni jak najszybszym przejsciem w stan uspienia Ja bym te baterie wyslal w kosmos. Sprawdzales aktualizacjie biosu i sterownikow na stonie producenta oraz producentow podzespolow? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quake96 Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2013 (edytowane) W biosie wylacz opcje trybu uspienia,czasem bios potrafi wymusic tryb uspienia, ktorego system operacyjny nie lapie Jak masz duzo ramu i wolny dysk to hibernacja/wstanie z hibernacji zajmuje duzo czasu i moze sie to objawiac czarym ekranem i ze nic sie nie dzieje moze tez byc tak, ze jak odlaczysz zasilanie to system przechodzi na baterie, ktora od razu krzyczy ze zdycha i system sie broni jak najszybszym przejsciem w stan uspienia Ja bym te baterie wyslal w kosmos. Sprawdzales aktualizacjie biosu i sterownikow na stonie producenta oraz producentow podzespolow? Więc tak... W biosie raczej nie ma takiej opcji o ile dobrze pamiętam. Poza tym pisałem, że w XP nic takiego się nie działo. Ramu mam 1GB jakby co. Baterii nie zamierzam wysyłać w kosmos. Zostaje, bo potrzebna jest mi tylko na tyle, żeby pochodziła ze 2 minuty podczas gdy przenoszę laptopa z miejsca na miejsce. Co ma do tego wszystkiego aktualizacja biosu i sterowników? Powtórzę, że na tym samym laptopie, tylko w przypadku Windowsa XP, nie było absolutnie żadnych problemów. Ot skonfigurowałem, aby po zamknięciu klapy nie było żadnej reakcji i aby przy pracy na baterii nie wyłączał się, ani nie przechodził w hibernację/stan uśpienia. I wszystko było pięknie Dodam jeszcze, że zauważyłem pewną ciekawostkę. Otóż po zamknięciu klapy i otworzeniu jej, owszem ekran pozostaje wyłączony, lecz komputer normalnie pracuje i da się po omacku np. wyłączyć system, czy odświeżyć kartę w przeglądarce. Natomiast co do odłączenia od zasilania to sprawa wygląda tak... Chwilę po odłączeniu, ekran gaśnie i za nic w świecie nie chcę się znów uruchomić. Komputer pracuje jakby normalnie (tzn. slychać np. pracę dysku) około minuty i przechodzi w typowy stan uśpienia (po naciśnięciu włącznika system budzi się i wyświetla się okno logowania). PS: Dodaję screeny dla rozjaśnienia sytuacji :) Edytowane 14 Listopada 2013 przez Quake96 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 15 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2013 (edytowane) Może takie cos: Allow hybrid sleep: Off XP a Windows 7 to naprawde rozne systemy ;) Edytowane 15 Listopada 2013 przez _KaszpiR_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quake96 Opublikowano 15 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2013 (edytowane) Gdzie mogę znaleźć tą opcję? Bo mam polską wersję windowsa, a w google po wpisaniu tego hasła, wyszukuje mi praktycznie same anglojęzyczne fora. Edytowane 15 Listopada 2013 przez Quake96 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 16 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2013 (edytowane) Dokładnie tam gdzie szukałeś w Zaawansowanych opcjach zasilania, trzeba poprzewijać paskiem - nie pamietam jak to sie nazywa po polsku. To chyba było Uśpienie i tam masz opcję Allow Hybrid Sleep, która jeśli domyślnie na on i nie pozwala na hibernację systemu. Edytowane 16 Listopada 2013 przez _KaszpiR_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quake96 Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2013 Znalazłem taką opcję, ale mam domyślnie ustawione na wyłączone i wg. tego co rozumiem, to tak powinno być. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...