Skocz do zawartości
dozm

Komputer do grania przed telewizorem za 2-3k

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

szukam porady w sprawie wyboru komponentów do komputera na którym chcę grać na tv (Steam Big Picture na przykład) oraz ewentualnie używać go do uruchomienia xbmc. Najprawdopobodniej będę go często przewoził, więc chciałbym, żeby był mały i poręczny. Zamierzam na nim grać, ale nie chcę żeby zużywał 2kW i musiał być chłodzony wodą z alpejskich lodowców. Chciałbym, żeby mógł być ciągle włączony i nie zabił mnie rachunkiem za energię elektryczną. Dlatego wolałbym polegać na zintegrowanej grafice. Moją inspiracją jest ten wpis na blogu: http://www.codinghorror.com/blog/2013/09/the-2013-htpc-build.html

Tutaj komponenty, które wybrałem do tej pory: http://www.morele.net/inventory/info/NgaWI5/

Płyta główna to rekomendacja z zestawu na listopad. Widzę, że jest mała i ma wszystko co potrzeba, (HDMI, Sata III, PCI-Express 3.0x16 w razie rozbudowy o kartę graficzną, karta sieciowa 1Gb?), a nawet wejście podczerwieni z którym potem można by się ewentualnie pobawić. Być może będę potrzebował karty wifi, ale to chyba można rozwiązać za pomocą karty usb lub pci.

Procesor zmieniłem na energooszczędny i3. Myślałem jeszcze nad i5-4570t, ale nie jest chyba aż tak dużo lepszy, żeby wydawać na niego prawie 2 razy więcej. Może się mylę?

RAM zmieniłem na GoodRam, bo lubię kiedy moje pieniądze idą do polskiej firmy, a sądzę, że nie ma jakiejś kolosalnej różnicy między nimi a Kingstonem.

Dysk twardy chciałbym mieć SSD, ale to by oznaczało, że potrzebuję minimum 256GB, gdybym miał na nim instalować gry, żeby szybciej działały, co staje się już bardzo drogie. Chciałbym zobaczyć może najpierw jak się sprawuje tradycyjny dysk na Sata III. Muszę jednak powiedzieć, że mam też słabiutkiego nettopa z dyskiem ssd na sata 3 i śmiga szybciej niż laptop z ssd na sata 2 i lepszym procesorze. Może zdecyduję się na jakiś 120GB SSD. Na razie wybrałem 1TB Seagate.

Do minimum brakuje mi jeszcze zasilacz i obudowa. Do wyboru tych dwóch rzeczy przyda się wiedzieć, że do zestawu może będę chciał dołożyć jeszcze:

- kartę wifi

- kartą graficzną, np http://www.morele.net/karta-graficzna-palit-gtx650-ti-boost-1gb-gddr5-2dvi-hdmi-dp-pcie-3-0-ne5x65b01009f-573653/

- Drugi dysk (zapewne ssd)

Co polecacie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co Ty masz z tym prądem chłopie...  Teraz się robi oszczędniejsze podzespoły...

I5 4570 + GTX 650 Ti + 4GB DDR 3 1600 GoodRam np  Dysk SSD do grania niewiele Ci da. Nie będą szybciej działały. Kup sobie zwykły Sata 3 i będzie ok. Seagate'y są w miarę ciche. Jak masz zamiar grać na TV to buda będzie stała obok lub na jakiejś półce, więc za dużo nie usłyszysz. 

http://www.morele.net/inventory/info/3SmYuz/

Całość nie powinna ciągnąć więcej niż 350W. Więc nawet jakbyś go trzymał 24/7 to i tak byś kokosów nie zapłacił.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakładając cenę kWh 0,5 zł to wychodzi 120 złotych za energię co miesiąc. Wiadomo, że nie będzie cały czas ciągnął pełnej mocy, ale spokojnie może być z 50 zł miesięcznie.

Skąd wziąłeś akurat taki zasilacz? Jak mogę sprawdzić jaką maksymalną moc mają poszczególne komponenty? Producenci podają je w manualu czy jak?

Co do SSD to jestem pod wrażeniem jak szybko chodzi win7 na atomie w nettopie. Mój laptop dużo dłużej się uruchamia niż on.

Edytowane przez dozm
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi