Skocz do zawartości
Marek Czechura

Jaka jest maksymalna tempertatura pracy P4 1.8A

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem P4 1.8A i płytę MSI 6566E na Intelu 834E. Po włączeniu w BIOSIE po 5 minutach mam 50-50 st. Przy maksymalnym obciążeniu w winXP temperatura dochodzi do 65 stopni (Wentylator oryginalny, procek nie kręcony). Co może być nie tak? Pomocy. Aha. Spróbowałem też założyć cooler Thermaltake Volcano 7+ S.478 i lipa, nic nie pomogło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BOX-owe coolerki maja naklejoną cienką taśmę termoprzewodzącą, która skutecznie zastępuje smarowanie pastą. Nie należy jej zrywać, ani smarować procesora pastą, to jedynie pogorszy odprowadzanie ciepła. Ja u siebie na podkręconym procesorze mam temperaturę 50..55 st. C w zależności od obciążenia. Temperatura płyty wynosi 42 st. a w pokoju mam obecnie temp. 27 st. (uff, ciężko to znieść). Sprawdź ręką temperaturę radiatora, powinien być ciepły, ale nie powinien parzyć. Jeśli jest chłody, a odczytywana w FuzzyLogic temperatura jest wysoka to (przyjmując że nie ma strat na styku procesor-radiator) jest możliwe, że płyta (a dokładniej przetwornik a/c) źle rejestruje sygnał z diody termicznej procesora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...