Bielik645 Opublikowano 26 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2013 Robię upgrade komputera i mam parę pytań. To części jakie mam zamiar kupić. Intel i5-4670 MSI Z87-G43 Crucial DDR3 2x4GB 1600MHz CL8 Ballistix Tactical SIlentiumPC Fortis HE1225SilentiumPC Brutus 410 Mam ze starego zestawu (na razie nie zmieniam): Radeon HD4850 Corsair vx450 450W Czy zasilacz wytrzyma? Pamięci szybsze czy te wystarczą? Chłodzenie będzie dużo cichsze? Raczej nie będę podkręcał Proponujecie inną płytę? Za parę miesięcy zmienię kartę i pewnie zasilacz. Kojarzycie stronkę http://www.extreme.outervision.com/psucalculatorlite.jsp. Tam w stopce pisze Electrolytic capacitor aging. When used heavily or over an extended period of time (1+ years) a power supply will slowly lose some of its initial wattage capacity. We recommend you add 10-20% if you plan to keep your PSU for more than 1 year, or 20-30% for 24/7 usage and 1+ years. Myślicie że to ma duże znaczenie? Mój nie był katowany ale ma już chyba 3 lata. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dw10 Opublikowano 26 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2013 wystarczy z palcem wiesz gdzie. Te kalkulatory sa nic nie warte. Patrza sie na to osoby ktore nie maja pojecia o sprzecie i wybieraja prldukty zasilaczopodobne jak tracer, take me czy inne gowna. Markowy zasilacz ma wytrzymac prace 24/7 przy 80% obciazenia minimum 2 lata z przerwami na czyszczenie i monitorujac wentylator czy sie nie zajechal. Przy tym procku musialbys tam wlozyc jakiegos titana albo 7970 czy r9 290X i krecic do bolu zeby zasilacz zaczal sie zblizac do granicy swojej. Dopoki nie bedziesz mial zwiech albo wylaczania sie podczas obciazebnia nie ma sensu wymieniac zasilacza. Tylko czysc go z kurzu raz na rk chociaz. Bo wtedy moze sie szybko skonczyc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bielik645 Opublikowano 27 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2013 Chłodzenie warto jak nie będę kręcił? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dw10 Opublikowano 2 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2013 jak nie masz co z kasa robic mozna. Ja bym zostawil boksa. Radeon i tak go zagluszy a pozniej sam ocenisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mloncur Opublikowano 3 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2013 Intel i5-4670 MSI Z87-G43 jak nie chcesz kręcić to płyta z każdą inna literką niż Z :) np: http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-b85m-g43-intel-b87-lga-1150-matx-2xpcx-vga-dzw-glan-sata3-usb3-raid-ddr3-crossfire-b85m-g43-585576/ chyba że chcesz kręcić to procesor z literką K Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...