sharky90 Opublikowano 28 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2013 Witam, potrzebuję peceta do domowego użytku oraz 'zabawy' z obróbką foto/video i projektowaniem w 2d i 3d. Obecny komputer jest mocno leciwy :D ~ 10 lat bez modyfikacji, dlatego sprzęt będzie składany od nowa (z wyłączeniem monitora myszki i klawy). Zestaw musi zawierać dysk SSD. Zastanawiam się czy mocno przepłacę kupując kompa przed świętami, będzie duża różnica w cenach jeśli kupowałbym w styczniu? Podkręcać procka raczej nie będę, dlatego myślę o intel i5 4570. Nie wiem jak wygląda sytuacja z kartą graficzną, przy projektowaniu w 3d potrzebuję karty z górnej półki czy jakiś średniak pokroju 650 ti boost pociągnie też przyzwoicie ? (na grach średnio mi zależy). Jeżeli chodzi o resztę to na pewno 8 gb ramu, dysk ssd plextor 128 gb, dysk hdd 1 tb. Nie obraziłbym się jakby zestaw był w miarę cichy w trakcie pracy :) Do wydania mam 3 tysiące, ale im mniej tym lepiej.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mloncur Opublikowano 28 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2013 650 ti boost to już chyba lepiej gtx 760 jakiegoś, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sharky90 Opublikowano 28 Listopada 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2013 Dzięki Tesel! Będzie jakaś znacząca różnica w cenie sprzętu po świętach ? Opłaca się dołożyć do tej obudowy ? http://www.morele.net/obudowa-silentiumpc-gladius-m40-pure-black-atx-usb3-0-ssd-ready-3x120mm-bez-zasilacza-spc077-529266/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sharky90 Opublikowano 9 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2013 Witam, kupiłem ten zestaw od tesela, dzis go odebralem. Mam problem, otoz po wlaczeniu komputera mijaja 2-3 sekundy i monitor przechodzi w tryb czuwania. Nie moge przez to zainstalowac systemu.. O co moze chodzic ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 9 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2013 Sam składałeś, czy komp przyszedł poskładany? Masz dostęp do środka (brak plomb)? Zrób clear cmos, sprawdź czy karta graficzna dobrze siedzi w slocie. Rozumiem, że monitor podłączyłeś pod GTX'a, nie pod integrę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sharky90 Opublikowano 9 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2013 Komp zlozony przez morele, mam dostep do srodka. Podlaczylem pod integre, poniewaz nie mam przejsciowki kupionej z dvi-i. A mam w tej chwili tylko przewod d-sub. Czy to moze byc powodem ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 9 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2013 (edytowane) Może być. Wyjmij karte ze slotu i jedź na razie na integrze. Po wyjęciu karty zrób Clear CMOS tak na wszelki wypadek. Dobrze by było jakbyś sobie załatwił tą przejściówkę. Co za monitor posiadasz ? Edytowane 9 Grudnia 2013 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sharky90 Opublikowano 9 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2013 Rano skocze do sklepu po ta przejsciowke, wiec moge sie wstrzymac z instalacja systemu do jutra. Monitor to LG Flatron 194WT, dzieki za odpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 9 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2013 Ten monitor nie posiada przypadkiem złącza DVI? Jak tak to poszukaj/kup kable dvi<=>dvi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sharky90 Opublikowano 9 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2013 Ano posiada :) to lepiej kupic przewod dvi i nie bawic sie w przejsciowki ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 9 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2013 Oczywiście, po co używać do przesyłu sygnału analogowego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sharky90 Opublikowano 9 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2013 Racja! :) jutro napisze czy pomoglo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sharky90 Opublikowano 10 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2013 ok, monitor ju dziala, ale walczymy dalej. Instaluje winde 7 z mdsn dla studentow. Wyskoczyl mi komunikat : " Windows has encountered a problem communicating with a device connected to your computer. ... Info : An unexpected I/O error has occurred. " Wszystkie wtyki wygladaja na dobrze docisniete. Dysk moze byc walniety? Jakies rady ? Sry ze pisze w tym temacie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pierwszy Opublikowano 10 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2013 wejdź do biosu peripherals>>SATA Configuration>> SATA Mode Selection i wybierz IDE. Jeśli chcesz by hdd pracował w trybie ahci musisz przed/w trakcie instalacją windy podać sterowniki ahci - reszte w googlach znajdziesz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sharky90 Opublikowano 10 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2013 (edytowane) Tryb ahci przydaje sie tylko do wyjmowania dyskow przy wlaczonym systemie czy sa jeszcze inne zalety ? edit: zmienilem na IDE, jednak dalej wyskakuje ten sam komunikat ;/ Edytowane 10 Grudnia 2013 przez sharky90 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sharky90 Opublikowano 10 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2013 zbootowalem winde na pendrive'a i z niego udalo mi sie zainstalowac system, problem solved :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...