Jump to content
kaijitsu

M3A770DE brak obrazu 8 beep [Rozwiązany]

Recommended Posts

Witam,
 
Kupiłem do drugiego zestawu zasilacz SPC Deus500 + gtx760. Po złożeniu PC odpalił, poinstalowałem stery, potestowałem grafę i wyłaczyłem kompa. Wieczorem odpalam i pc wydaje z siebie piski (BIOS beep codes) - 8 szybkich pisków. Podłączyłem gtx770 ten sam objaw. Podłączyłem HD3450 (która nie wymaga zasilania dodatkowego) obraz jest. Obie karty tj. gtx760 oraz 770 działają na drugim zestawie. Więc wykluczam awarię karty oraz płyty głównej. Komputer wydaje z siebie identyczne dźwięki w przypadku braku podłączonej karty graficznej. Co tu jest nie tak? Zasilacz nie podaje napięcia na liniach zasilających kartę graficzną? Próbowałem wszystkie możliwe kombinacje podłączenia 6+8pin i nic, robiłem CLEAR CMOS, odpalałem z 1 modułem ram, odpalałem na pająka aby wykluczyć spięcie. Nie mam możliwości przełożenia zasilacza z PC1, nie posiadam miernika. Any idea? Reklamować/Zwrócić zasilacz?
 
edit1. Zasilacz sprawdzony u znajomego. Jego zasilacz z moim PC odpala, mój zasilacz z jego PC nie odpala (nie ma dźwięków ponieważ nie posiada speakera). Na 99,9% zasilacz ma uwaloną linie zasilania PCIe. Czytając różne zagraniczne portale wszystko wskazywało na to, że uwalone jest GPU (a dokładnie VRAM) - 8 piknięć (Display memory error).
Edited by kaijitsu

Share this post


Link to post
Share on other sites

GTX sprawdzany był na moim drugim PC i działa. Pojadę kupić dzisiaj drugi zasilacz o ile będzie coś ciekawego za normalne pieniądze w tym zacofanym technologicznie mieście a tego odeśle. Pytając dzisiaj w 2 sklepach stacjonarnych o to jakie posiadają markowe zasilacze w ofercie usłyszałem: tracer 500W za 50zł, logic 500W za 59zł, TITAN za 80zł. Dołączona grafika

Edited by kaijitsu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nowy zasilacz Corsair VS550 i komputer dalej piszczy. Co dalej ? Na seasonicu 450W odpalił bez problemu.

 

http://www.youtube.com/watch?v=sIHXxC98ZGk

 

Karty:

GTX760 nie działa na tym PC

GTX770 nie działa na tym PC

HD3450 działa na tym PC

 

GTX760 działa na innym PC

GTX770 działa na innym PC

HD3450 działa na innym PC

 

Zasilacze:
Deus 500 nie działa z tym PC

Corsair VS550 nie działa z tym PC

Seasonic 450 kolegi działał z tym PC

 

Deus 500 nie działa z PC kolegi.

 

Już mi ręce opadają....

Edited by kaijitsu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bios 1.8 najnowszy, bios resetowany zworką+baterią. PCI Primary Graphics ustawiony na PCI Express. Na hd3450 pracuje na GTXach nie. Na necie masa problemów z "m3a770de 8 beeps" i zero rozwiązań.

 

Sprawdziłem karty na tym Corsairze i obie nie działają. 

Edited by kaijitsu

Share this post


Link to post
Share on other sites

w czerwonym też pika 2/3 + 8 beep. Na 3450 odpalił od razu. Płyta główna jest walnięta? Nie kompatybilna z nowymi GPU (co było by dziwne).

Jak dobrze zrozumiałem na seasonicu działa z gtx770/760?

A tego Corsaira sprawdzałeś na innym kompie?

Niby mało prawdopodobne, żeby 2 zasilacze nie działały, ale wszystko jest możliwe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Seasonica miałem okazję sprawdzić jedynie na gtx760. Corsaira jeszcze nie sprawdzałem na innym PC. 2 zasilacze z dwóch różnych sklepów, jeszcze jakby to było z jednej palety (jakaś wadliwa seria) to rozumiem. Ale dwa zupełnie różne zasilacze? :/ 

 

Czy jest to możliwe aby mobo uszkadzała w jakiś sposób zasilacz a konkretnie linie 12v? (karty działają). Wydaje mi się to mało prawdopodobne.

 

https://www.google.pl/search?q=m3a770de+8+beep

odnośnie tej płyty i sygnałów dźwiękowych to można znaleźć wiele takich problemów i zero rozwiązań. Czyżby płyta?

Edited by kaijitsu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Już miałem jechać kupić nową płytę główną ale coś mnie tknęło i jeszcze raz uruchomiłem komputer z Corsairem.

  • Po uruchomieniu PC karta weszła na 100% obrotów. Obrazu brak, dźwięków brak.
  • Uruchomiłem znów i karta weszła na 100% obrotów.
  • Uruchomiłem ponownie, karta się uspokoiła ale za to było beepy.
  • Włączam jeszcze raz, karta na 100% obrotów. Wyciągam kabel z monitora z włączonym kompem i karta się uspokoiła.
  • Uruchomiłem PC bez monitora, dysk wystartował, rolka na myszce się zaświeciła, dysk kręci, dźwięk logowania do systemu. Eureka.
  • Podłączam monitor do drugiego PC i ... to samo! Zamieniłem kable DVI w monitorach i problem znów się pojawił ale na drugim PC. Zastąpiłem kabel DVI kablem HDMI i działa.

Wniosek: Obydwa zasilacze działają, odpaliłem Deusa na monitorze z drugim kablem DVI i działa. Czemu nie działał u znajomego? Dzisiaj mi mówi, że jego monitor szwankuje i czasem się nie załącza Dołączona grafika W takim razie Deus pójdzie na sprzedaż.

 

Kto by przypuszczał, że zwykły kabel tyle krwi mi napsuje.

Pozdrawiam

Edited by kaijitsu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


×
×
  • Create New...