Skocz do zawartości
desmoRR

Podłączenie karty graficznej do zasilacza

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Czy jest różnica w podłączeniu grafiki do zasilacza jednym kablem z dwoma końcówkami 6pin? Czy lepiej podłączyć dwoma kablami? Zasilacz ma przynajmniej dwie linie 12V. I czy to może być przyczyna wyłączania się komputera pod obciążeniem, bez żadnych blue screen, tak jakby odcięło zasilanie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) Podpinasz wszystkie wejścia - bez tego nawet by nie startowało.

2) Zgon pod obciążeniem może być kwestią temperatur a bez konkretów to można wpatrywać się w szklaną kulę.

3) W ostateczności problemem może być coś z zasilaniem. Słabo włożona wtyczka, zwarcie itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temperatury ok spoczynek/stres 30/55 C. Zasilacz lekko ciepły, czyli normalnie pracuje.
Po wymianie zasilacza tak się dzieje. W sumie to dwa razy. Raz przy testowaniu OCCT i drugi raz podczas grania. Jutro podłącze dwoma kablami. Możliwe, że procesor i karta graficzna jadą z jednej linii i dlatego tak się dzieje. Cały dzień komputer był włączony i nic, normalnie pracuje. To samo podczas testowania OCCT. Procesor ok, procesor + pamięć ok, grafika ok. Dopiero przy procesorze, grafice i pamięci wyłączył się. Póżniej testowałem jeszcze dwa razy i przez godzinę nic się nie działo. Jeszcze wyłączył się i włączył podczas grania, czyli jak był cały sprzęt obciążony. Podłącze dwoma kablami, żeby równomiernie rozłożyć moc. To jest normalne, że w takim zasilaczu jedna linia nie wytrzymuje? Wcześniej na innym zasilaczu Corsairs HX520 nic się nie działo, ale tam był podłączony dwoma kablami, a nie jednym z dwoma końcówkami. Albo podepnę ten jeden kabel do drugiego złącza, może będzie pobierał moc z innej linii niż procesor. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komputer wyłącza się pod obciążeniem GPU, ale przed zmianą zasilacza nie było problemów. Jest jeszcze taka opcja. Kupiłem dysk zewnętrzny i zauważyłem, że jak się wyłącza komputer to wtedy mam podłączony dysk pod USB 3.0. Jak nie jest podłączony to na razie jest ok. Czy to może mieć związek z tym błędem USB 3.0 pod chipset Z87X? Tylko, że ja nie używam żadnych stanów uśpienia. Jak nie gram, a dysk mam podłączony do USB to jest ok. Komputer działa cały dzień i nic się nie resetuje, zawiesza, wyłącza itd. Dopiero przy wysokim użyciu karty graficznej.

Edytowane przez desmoRR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi