Skocz do zawartości
kojeczny

Płyta, proc, ram, zasilacz, buda. Jak najtaniej

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,
W sumie cała treść pytania, jakie chcę zadać, mieści się w temacie. Niemniej, precyzując, zależy mi na możliwie wysokiej wydajności przy bardzo niskim budżecie. Generalnie większość zestawu mam gdzieś w głowie i dość często się on tutaj powtarza. Tak więc:

Pentium g3420 , Asrock H81M-HDS , 4GB DDR3.

Co do zasilacza - szukam czegoś możliwe taniego, co nie będzie niebezpieczne dla części, natomiast obudowa - Zalman T1 (?). Kolejne pytanie - czy warto dopłacać do jakiejś innej płyty.

Zastosowania? Przede wszystkim praca biurowa, internety. Od święta jakaś gra.

Jestem otwarty na propozycje - jeśli ma być coś zupełnie innego, używki - wszystko wchodzi w grę.

Pytanie dodatkowe - jakiś sensowny monitor, używkę, do 200 - coś godnego polecenia? 

Edytowane przez kojeczny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem obudowę dobrze kupić używaną. Najpewniej nie straciła nic poza walorami wizualnymi, a jeśli kupisz dobrą obudowę, to będzie tak samo przewiewna i pojemna jak nowa konstrukcja. Do 100zł widuję np nieraz Antec Three Hundred. Bardzo porządna, szeroka i przewiewna obudowa, warto poszukać. Płytę proc i ram dobrze wybrałeś.

Jeśli chodzi o zasilacz, to takim najczęściej polecanym, o odpowiedniej mocy i stosunku cena/ jakość jest corsair:

http://www.pcprojekt.pl/index.php?/p__katalog_produktow/id_gl__11/id_produktu__5516/__Zasilacze_Corsair_VS_450W_120mm/

Przyda się jeśli będziesz chciał kiedyś wrzucić jakąś kartę graficzną. A jesli dodatkowej karty na pewno nie będziesz kupował, to wystarczy jakiś fortron 350W.

Co do monitora - czasem warto odwiedzić jakiś sklep/serwis z używanymi częściami. Porządny, łatwy w naprawie i rzadko psujący się sprzęt to synonim firmy Dell. Może nie grzeszą te rzeczy wyglądem, ale są solidne i zwykle w dobrej cenie. W każdym większym mieście powinieneś znaleźć taki serwis. Podłączą Ci monitor, pokażą jak działa i jeszcze dostaniesz gwarancję na jakiś czas.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do budy - zależy żeby za duża nie była, stąd MiniATX. 

Zasilacz natomiast - przewiduję grafikę, niemniej, niezbyt szybko. Tutaj kolejne pytanie - czy warto inwestować w i3? na myśli mam iGPU. 

Edit:

A właśnie - jaki fortron najlepszy?

Edytowane przez kojeczny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi