kojeczny Opublikowano 26 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2013 (edytowane) Cześć,W sumie cała treść pytania, jakie chcę zadać, mieści się w temacie. Niemniej, precyzując, zależy mi na możliwie wysokiej wydajności przy bardzo niskim budżecie. Generalnie większość zestawu mam gdzieś w głowie i dość często się on tutaj powtarza. Tak więc: Pentium g3420 , Asrock H81M-HDS , 4GB DDR3. Co do zasilacza - szukam czegoś możliwe taniego, co nie będzie niebezpieczne dla części, natomiast obudowa - Zalman T1 (?). Kolejne pytanie - czy warto dopłacać do jakiejś innej płyty.Zastosowania? Przede wszystkim praca biurowa, internety. Od święta jakaś gra. Jestem otwarty na propozycje - jeśli ma być coś zupełnie innego, używki - wszystko wchodzi w grę. Pytanie dodatkowe - jakiś sensowny monitor, używkę, do 200 - coś godnego polecenia? Edytowane 26 Grudnia 2013 przez kojeczny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KapitanZ Opublikowano 26 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2013 Moim zdaniem obudowę dobrze kupić używaną. Najpewniej nie straciła nic poza walorami wizualnymi, a jeśli kupisz dobrą obudowę, to będzie tak samo przewiewna i pojemna jak nowa konstrukcja. Do 100zł widuję np nieraz Antec Three Hundred. Bardzo porządna, szeroka i przewiewna obudowa, warto poszukać. Płytę proc i ram dobrze wybrałeś. Jeśli chodzi o zasilacz, to takim najczęściej polecanym, o odpowiedniej mocy i stosunku cena/ jakość jest corsair: http://www.pcprojekt.pl/index.php?/p__katalog_produktow/id_gl__11/id_produktu__5516/__Zasilacze_Corsair_VS_450W_120mm/ Przyda się jeśli będziesz chciał kiedyś wrzucić jakąś kartę graficzną. A jesli dodatkowej karty na pewno nie będziesz kupował, to wystarczy jakiś fortron 350W. Co do monitora - czasem warto odwiedzić jakiś sklep/serwis z używanymi częściami. Porządny, łatwy w naprawie i rzadko psujący się sprzęt to synonim firmy Dell. Może nie grzeszą te rzeczy wyglądem, ale są solidne i zwykle w dobrej cenie. W każdym większym mieście powinieneś znaleźć taki serwis. Podłączą Ci monitor, pokażą jak działa i jeszcze dostaniesz gwarancję na jakiś czas. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojeczny Opublikowano 26 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2013 (edytowane) Co do budy - zależy żeby za duża nie była, stąd MiniATX. Zasilacz natomiast - przewiduję grafikę, niemniej, niezbyt szybko. Tutaj kolejne pytanie - czy warto inwestować w i3? na myśli mam iGPU. Edit: A właśnie - jaki fortron najlepszy? Edytowane 5 Stycznia 2014 przez kojeczny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...