m1m Opublikowano 1 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2014 HejSzukam sprzętu który zastąpi mój stary serwer/router (Pentium II 332MHz, 256MB RAM :))Poza funkcjami typowymi dla routera i access pointa potrzebuję:- dostęp przez ssh (z zewnątrz również)- QOS- serwer www + php- mała baza mysql- możliwość odpalania skryptów python i perl- dostęp do crona- NAS (samba)- cache proxy- statystyki wykorzystania łącza- programy do pobierania plików (torrent, rsget.pl etc)- owncloud (może)Zalezy mi także na tym aby komputer był bezgłośny i energooszczędny.Rozważam 3 możliwości:1. Zbudować od podstaw PC w formacie ITX na Intel Atom- płyta głowna AD2700-ITX http://www.asrock.com/mb/Intel/AD2700-ITX/index.asp- karta wifi TL-WN951N http://www.tp-link.com/en/products/details/?model=TL-WN951N- pasywny zasilacz np. PICO PSU- dysk twardy SATA 2.5"- 4GB ram2. Kupić gotowy terminal (thin client) np. Neoware, Dell lub HP, dołożyć ram, dysk 2.5" i kartę wifi.3. Kupić gotowy router np TL-WDR3600 http://www.tp-link.com/en/products/details/?model=TL-WDR3600 + odpowiednio duży pendrive jako dysk i wgrać OpenWRT. Każde z rozwiązań ma wady i zalety, który sprzęt będzie wystarczający, biorąc pod uwagę moje wymagania? Obawiam się że gotowy router może nie podołać.Jako os chciałbym gotową dystrybucję opartą o linuxa z webowym gui i dużą ilością pakietów.Czytałem że OpenWRT można wgrać także na normalny PC. Czy w takim razie pójdzie on na terminalu albo komputerze z 2 rdzeniowym atomem?OpenWRT, m0n0wall, pfsense, zeroshell, ipcop, ipfire, ??? co polecacie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 2 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2014 1. budżet, rodzaj lącza? 2. pfsense wywodzi sie z m0n0wall, bo chcieli dorzucic troche dodatkow; pfsense jest firewallem samym w sobie i nic wiecje bym na niego nie pakowal, czyli np cala reszte softu itd mialbys na drugiej maszynie np w DMZ. 3. router jakikolwiek / intel atom - kazdy znich umrze z powodu bazy danych, szczegolnie jak masz na owncloud mase plikow - one sie nadaja tylko na routing oraz nas storage, ale nie na baze danych. 4. nas, jakiej pojemnosci ? 5. zapomnij o cache proxy, 95% internetu dziala na no-cache i sie nie oplaca, no chyba ze ustawisz bardzo agresywne zasady ja mam osobny router z tomato do netu, do niego wpiety komp ktory robi za htpc/nas/skrypty/owncloud i mase innych dziwnych rzeczy ( bialy mis z sygnatury). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzoe Opublikowano 2 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2014 Od kilku lat do takich zastosowań używam serwerka z Atomem D525 i jestem z niego zadowolony. Mam bazy MySQL, PostgreSQL i MongoDB, przy niewielkim ruchu procesor bynajmniej nie umiera, a wręcz przez większość czasu się nudzi (obecny load average: 0,02, 0,04, 0,08). Z mojego punktu widzenia jedyną wadą jest to, że transfer danych z serwerka do LAN-u (sieć gigabitowa) wynosi maksymalnie ok. 30 MB/s, ale to bardziej wina dysku niż płyty czy procesora. Nie korzystam z żadnego gotowego rozwiązania, na serwerku stoi zwykły Debian. Jeśli dasz radę z konfiguracją to polecam takie rozwiązanie do daje największą swobodę w dostosowywaniu funkcjonalności serwera do potrzeb. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m1m Opublikowano 2 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2014 (edytowane) Łącze 6MB/s, budżet 300-400zł. Przemyślałem temat i ITX raczej nie bedę składał - za drogo i nie potrzebuję aż takiej mocy. Te usługi które wymieniłem w 1 poście to na moje prywatne potrzeby, żadnego hostingu tam nie będzie, więc nie obawiam się że coś umrze. A co myslicie o tym:http://allegro.pl/thin-client-viac7-1ghz-1gb-ram-pci-epia-itx-router-i3848547121.html Via C7 1GHz, doloze do 2GB ramu, wsadze dysk (moze ssd). Calkowicie pasywny i 22W pobor prądu Jeśli chodzi o OS to jednak wolałbym gotowca, bynajmniej nie dlatego że nie dam rady - nie mam zwyczajnie czasu - wolę kliknąć i zapomniec Edytowane 2 Stycznia 2014 przez m1m Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...