Skocz do zawartości
Małpożer

Problem z sieciówką

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Ostatnio naprawiałem komputer i musiałem przeinstalować system. Komputer jest już dosyć stary, więc nic nowszego niż XP nie ma na nim sensu. XP zintegrowany z SP3 (po drodze miałem problemy z svchost, zajeżdzającym procesor podczas uruchamiania windows update). Problem polega na tym, że sieciówka na PCI zrywa tak jakby połączenie. Dokładniej problem wygląda tak:

- brak komunikatów o rozłączonym internecie

- transfery plików przeważnie osiągają maksimum 60-80kb/s

- na speedtest.net osiaga 6-10mb/s

- pobieranie plików wg. schematu: pobiera przez 10s, 30-40s (przewaznie dluzej) polaczenie zawieszone

Sterowniki najnowsze ze strony realteka. IP, bramy itd ustawione na sztywno - nic to nie pomoglo. Wyłączone w systemie wyłączanie systemu w celu oszczędzania energii - dalej to samo.

Komputer:

Athlon XP 1.2GHz

ECS K7S5A

Radeon 9250

1GB ram

LAN RTL8139 (wg sterownika, na karcie na laminacie pisze 8100c)

Ogólnie pierwszy raz się z czymś takim spotykam. Na interneciu kilka osób miało ten sam problem ale nie widziałem aby ktoś go rozwiązał...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety innej sieciówki nie mam. Komputer podpiety kablem pod router RT-N16. Jednak drugi komputer niema najmniejszych problemów.

W hoscie mam tylko standardowy wpis 127.0.0.1 localhost.

Z testu zrobionego przed chwilą. Filmy na yt są ściagane w mgnieniu oka. Nawet te w 1080p - jedynie komputer niewyrabia z odtwarzaniem.

Edytowane przez Quave

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

0. zassij ze strony najnowsze stery realteka

1 sprawdź kabel, czy ma języczki na wtyczkach

2. zmień port na routerze

3. popatrz na statystyki sieci sieciowki, czy sa jakies errory itd

4. sprawdź w sterowniku, czy może nie przestawia się w jakis dziwny tryb sieci, np może ustawia się w full duplex kiedy router ogarnia tylko half duplex, ale wtedy oznaczałoby to raczej problemy z kablem

Ale szczerze... sieciówki bardzo łatwo zdychają, lepiej kupić nową.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sterowniki są najnowsze wgrane. Wgrałem starsze nadal są problemy chociaż już nieco mniejsze. Najdziwniejsza sprawa w tym wszystkim, że jak zaczynają się te problemy to wystarczy przez menadzer urzadzen ja odinstalowac i odczekac chwile az system na nowo ja wykryje i zainstaluje. Problem znika na jakis czas. Raczej nic się z tym nie zrobi. Co do kabla to w pełni sprawny, laptop podłączony i zero problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

not o sieciówka zdycha, ja miałem dwie sieciówki na płycie które miały podobne objawy, po dłuższym czasie obciązenia przestawły działać.

ale bez przesady, teraz karta sieciowa gigabit kosztuje 60zł, a 100mbit jakies 25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi