Skocz do zawartości
HuboPL

Tani piecyk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, planuję w najbliższym czasie kupić drugi komputer. Ma on mieć przeznaczenie do multimediów i gier(oczywiście nie na najwyższych obrotach ;D). Złożyłem taki oto komputerek:

MoBo: Asrock Z77 PRO3

CPU: Intel Celeron G1620 BOX (Najtańszy możliwy i mi odpowiadający; później przestawię na coś lepszego)

GPU: Radeon HD 7770 1GB DDR5 128bit

RAM: Kingston HyperX 4GB DDR3 1600MHz

HDD: Jakaś używka z allegro do 150zł (Nie proszę o przykłady, jednak są mile widziane :D)

PSU: SilentiumPC Deus G1 500W

Cooler: SilentiumPC Spartan PRO HE924

Case: SilentiumPC Brutus M23

I teraz kilka pytań:

• Czy słabszy procesor nie będzie gryzł się z tą kartą graficzną?
  • Ta grafika wydaje mi się najlepsza w swoim przedziale cenowym. Jak istnieje jakaś inna lepsza o podobnej cenie to proszę o przykłady :D. (Może być używana)
  • Czy trzeba kupować oddzielne chłodzenie CPU? Czy chłodzenie fabryczne wystarczy?

Chodzi o same bebechy komputera bez peryferiów. Całość ma działać na Win 7 64bit.

Proszę o ogólne opinie na temat tego zestawienia oraz o przedstawienie zamienników w podobnej cenie.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

P.S.:To mój pierwszy post proszę o wyrozumiałość :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki masz budżet? Zestaw beznadziejny. Z77 + G1620 to jakas pomyłka. Chcesz kupować używany HDD za 150zł jak masz nówke za 180zł? Chłodzenie Ci nie potrzebne. Jaką masz rozdzielczość monitora? To co złożyłeś jest warte ~1700zł, za tyle można kupić zestaw z i5 i z gorszą grafiką lub i3+trochę lepsza grafika. Planujesz rozbudowę tego komputera w niedługim czasie?

http://www.morele.net/inventory/info/52Z6tx/

Całość z nowym dyskiem 1783zł

Edytowane przez kaijitsu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mógłbyś wyjaśnić dlaczego ten chipset z g1620 to pomyłka? Czy jak bym zmienił na płytę ASRock P67 PRO3 B3 to było by lepiej? Co do dysku i chłodzenia to dzięki ;D

+ tak, planuję rozbudowę. 

Edytowane przez HuboPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi