Skocz do zawartości
Ta-Kumsawa

Konfiguracja PC za około 2kPLN - prośba o komentarz.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów. Niestety nie jestem stałym bywalcem, mam jednak ogromną nadzieję, że poświęcicie parę minut swojego cennego czasu aby mi pomóc Dołączona grafika

Poniżej znajdują się dwa zestawy komponentów jakie mi polecono. Sprzęt ma być budżetowym komputerem do grania (o ile coś takiego w ogóle w przyrodzie występuje). Bardzo proszę, abyście w miarę możliwości wypowiedzieli się o nich. Nie tyle chodzi mi o zmianę jakichś podzespołów a bardziej o wasza opinię o poniższych konfiguracjach. Pragnę się dowiedzieć, czy te rekomendacje mają ręce i nogi, czy są jakąś poczwarą z która będą same problemy i frustracje po paru latach?

• Czy jedna jest znacząco lepsza od drugiej?
  • Czy warto kupować lepszy procesor przy zachowaniu tej samej karty graficznej (chodzi o przełożenie na granie, czy dzięki temu sprzęt będzie dłużej mógł obsługiwać coraz to nowsze tytuły)?
  • Czy 8GB ramu to nie przesada? W konfiguracjach jakie znalazłem na waszej stronie (do 2000 PLN) znajdowały się przeważnie 4GB ramu.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Serdecznie pozdrawiam i z wypiekami na twarzy czekam na wasze opinie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W obu zestawach płyty zdecydowanie za drogie.

Sprawdź ile wyniesie Cię zestaw: i5 4440, płyta na H81, dysk 1TB, HD7790/GTX 650Ti Boost, Corsair 450W i jakas tania obudowa od np. CM/Zalmana.

Możesz kupić na razie 4GB RAM, aby dołożyć do lepszej karty i za jakiś czas dokupić kolejne 4GB.

Nie masz napędu DVD ze złączem Sata z poprzedniego komputera?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Druga bramka, z tym, że CPU i5, a mobo na B85/H81. Zasilacz? Pierwszy raz taki widzę, więc może coś innego, np. Corsair VS 450?. Reszta z grubsza ok. Wolałbym SSD zamiast HDD, chyba, że pojemność jest kryterium nadrzędnym.

@Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi