Skocz do zawartości
czaq

zestaw do developmentu i grania

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zestaw ma służyć dwóm celom.

1. Praca

Ma odpalać UDK. Wymagania rekomendowane tegoż:

Windows 7 64-bit
2.0+ GHz multi-core processor
8 GB System RAM
NVIDIA 8000 series or higher graphics card

2. Gry

Nie zależy mi na nowościach (tj. grach nowszych niż te, które pojawiły się do tej pory) ani na gonieniu nowej generacji konsol, ale chciałbym solidnie dorównać poprzedniej generacji i bez problemów (ale też bez wszystkich wodotrysków) odpalać takie rzeczy jak BF3:

Processor: Quad-core Intel or AMD CPU
RAM: 4GB
Graphics card: DirectX 11 Nvidia or AMD ATI card, Nvidia GeForce GTX 560 or ATI Radeon 6950.
Graphics card memory: 1 GB

I teraz:
1. Nie są dla mnie istotne wybitne osiągi ani szczegółowość grafiki. 
2. Chcę żeby rzeczone UDK nie napotkało wąskich gardeł w mojej konfiguracji.
3. Nie zakładam że zestaw będzie specjalnie przyszłościowy ani zdatny rozbudowie.
4. Chciałbym wydać jak najmniej, i celować w podzespoły o dobrym ratio cena/wydajność.

Zatem na początek tak:
1. Intel Pentium G3220 (3M Cache, 3.00 GHz) BOX
2. Gainward  GT 640 1GB 426018336-2579
3. Team Group  Vulcan Gold - DDR3-1600 CL9 - 8 GB (2x4GB)

Mamy zewnętrzny dysk 1TB, więc tam będę trzymał puchnące dane, natomiast na system i soft chciałbym ssd:
4. Dysk SSD A-Data SP900 128GB SATA3

Reszta (chciałbym malutką obudowę, mam bardzo mało miejsca w domu):
5. Płyta główna ASRock  H81M-ITX
6. Obudowa Cooler Master  Elite 130 RC-130-KKN1
7. Zasilacz Chieftec  GPS-400A8

I teraz, finalnie, moje do Państwa pytania:
1. Czy w mojej kompozycji są jakieś rażące błędy?
2. Czy da się niedrogo któryś element zastąpić wyraźnie lepszym?
3. Czy da się bez strat wydajnościowych zastąpić któryś element tańszym?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na GT 640 to ty nie powojujesz. Ja bym rozglądał sie za jakimś  radeonem 7770. Ten Pentium G3220 to bardzo wydajny procesor. Do BF3 powinien być OK. Nie wiem jak z BF4, ale skoro nie celujesz w max detale to też powinno być OK. Może dostać zadyszki przy dużej liczbie graczy, ale tragiedii nie powinno być. 

Edytowane przez Devil
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję.

Ano właśnie rzecz w tym, że radeon 7770 podwaja mi nakład na grafikę. A może jest sens kupić używaną kartę graficzną? Czy dobrze rozumuję, że jeśli już, to z chłodzeniem pasywnym, żeby nie ryzykować zajechanego rzęcha?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te Vulcany to bardzo dobre pamięci i wciąż jedne z tańszych wśród grupy 1600MHz CL9 i napięć 1,5V. Natomiast jeśli chcesz przyciąć to teraz w świetnej cenie są Ballistixy 1333MHz, ale to raczej chwilowa okazja i mogą postać tak parę dni lub równie dobrze jutro wrócić do starej ceny ~280zł. Radzę obserwować sprawę na bieżąco.

http://www.morele.net/pamiec-crucial-2x4gb-ballistix-sport-1333mhz-ddr3-cl9-non-ecc-dimm-1-5v-heat-spreader-bls2cp4g3d1339ds1s00ceu-540178/

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi