Mikum Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2014 Witam, W grudniu kupiłem zestaw za ok 1300 w Morele.net polecany ze strony purepc. http://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_zestawy_komputerowe_na_grudzien_2013?page=0,3 Miałem niestety pecha. Najpierw dysk fabrycznie okazał sie uszkodzony. Morele staneło na wysokości zadania i już cieszę się nowym. Teraz odkryłem, że na płycie głównej nie działa USB 3.0 oraz LAN. Też będę musiał złożyć reklamację. Niestety komputer miał byc prezentem pod choinkę i nie mam już więcej czasu żeby czekać na uznanie reklamacji i wymiane więc muszę jutro do godz.14 kupić w jednym z tych najbliższych sklepów inna płytę:http://www.znak.pl/index.phphttp://proline.pl/ Był bym bardzo wdzięczny za pomoc w wyborze TANIEJ sztuki na której będą hulały powyższe części. Jeśli z jakichś powodów łamię zasadę podając linki do sklepów innych niż morele.net to przynajmniej proszę o info czy na płycie : Gigabyte GA-H81M-S1 moje podzespoły pójdą bez problemu .. ? PZDR. Słów kilka o problemie z w/w płytą główną. Nie mogę zainstalować ze strony Gigabyta http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-h81m-hd3rev_10/download/ sterownika do Chipsetu Intel Management Engine Interface :/ Dostaję info o tym że komputer nie spełnia minimalnych wymagań :/Jest on chyba niezbędny żeby LAN i USB 3.0 działały prawidłowo. Ale problem leży chyba jednak gdzieś głębiej bo ten sam błąd otrzymuję na W8 jak i na W7 64bit. Program EVEREST Ultimate Edition 5 nie wyświetla info jakoby były jakieś urządzenia nie zainstalowane. W Sieci brak pozycji . Pod linuxem to samo (mam tylko "lo 127.0.0.1" - ale to wiadomo ... ) . Jakieś pomysły co zrobić przed odesłaniem sprzętu na gwarancję ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2014 (edytowane) Jeśli z jakichś powodów łamię zasadę podając linki do sklepów innych niż morele.net to przynajmniej proszę o info czy na płycie : Gigabyte GA-H81M-S1 moje podzespoły pójdą bez problemu .. ? Będą chodziły na każdej z podstawką 1150. Jak wejdziesz do sklepu to i tak się przekonasz, że płyty na H81 mają ze dwie i nie będziesz miał wyboru. Z tym sterownikiem wygląda na to, że nie pasuje co jest raczej dziwne. Na pewno pobierasz odpowiedni sterownik pod odpowiedni system (z bitowością)? Edytowane 9 Stycznia 2014 przez Bonusso3 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikum Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2014 (edytowane) Z tym sterownikiem wygląda na to, że nie pasuje co jest raczej dziwne. Na pewno pobierasz odpowiedni sterownik pod odpowiedni system (z bitowością)? Tak na 100% mam dobre Za równo stery (.exe) z płyty dołączonej do zestawu jak i te sciągnięte ze strony producenta . Dzięki za info Żeby bylo ciekawiej to po naciśniejciu F9 przy starcie wyświetla się tabelka Biosu "system information" i tam w ostatniej pozycji karty lan, MAC : mam same xxxxx . Co już sugeruje chyba, że coś jeste nie tak., Płyta ma niby jakiś bezpiecznik który broni przed przepięciami na portach usb3.0 i LAN. Kto wie czy czasem on nie jest uszkodzony przez co mam takie przygody :/ Jeszcze zapytam : Gigabyte GA-H81M-S1oraz MSI H81M-E33tanie ale widze, że oprócz okrojonych wyjść video z zintegrowanej grafy (absolutnie nie potrzebne) to mają też brak zwykłego PCI i co ważne EPS 4pin . Czy w przypadku gdy do mojego zestawu będzie ktoś chciał wrzucić i5 to nie będzie problemu z prądem ? Edytowane 9 Stycznia 2014 przez Mikum Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pierwszy Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2014 Jest eps 4pin - na msi koło otworu montażowego i gniazd usb. Gniazdo jest czarne i mało widoczne ale zdjęcia to nie wszystko... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2014 Bios aktualizowałeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikum Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2014 @ pierwszy - dzięki. Na mojej obecnej jest 8 pin ESP. Rozumiem ze te płyty z 4 PIN pociągna i 5 ?@ Bonusso3 - był aktualny . Oznaczenie F2 z 14.08.2013. Mimo zuploadowałem go raz jeszcze żeby sie upewnić. Płyta ma dual bios wiec co mi tam :) zaszalałem. Niestety nic to nie pomogło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechotnik Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2014 Morele mogły sprzedać Ci sprzęt poserwisowy. Nie chcę tu robić antyreklamy nikomu, ale mi to już się u nich zdarzyło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikum Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2014 Hej .Niestety @grzechotnik może mieć racje. Zaczynam się przyglądać zakupowi i kojarzyć fakty.Pomijam mojego szczególnego pecha. Reasumując : * Hdd fakrycznie uszkodzony - morele szybko wymieniło na nowy. Jeszcze go nie sprawdziłem :) * Płyta strzelona IMHO na 99% - teraz przypominam sobie że jak ją rozpakowałem i ogłądałem to widziałem odciski palców na laminacie, Biorąc pod uwagę że ja po wypakowaniu trzymałem ją tylko w narożnikach bardzo wątpie żęby były to moje odciski ! * Teraz widzę ze k.graficzna odszła do mnie bez przejsciówki. Wg.: http://pl.msi.com/product/vga/R7770-PMD1GD5.html#/?div=Driver&os=Win7%2064 powinienem mieć w zestawie kabel oraz przejscie DVI <-> VGA, któego brak. Smutno mi :( Udało mi się FUKSEM upolować płyte : GA-H81M-S2PV za niecałe 180 pln . Na gazie instalacja idzie jak burza. Wszystko działa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...