Skocz do zawartości
Mikum

Zestaw z grudnia za 1300. Padła płyta co w zamian.. ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

W grudniu kupiłem zestaw za ok 1300 w Morele.net polecany ze strony purepc.

http://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_zestawy_komputerowe_na_grudzien_2013?page=0,3

Miałem niestety pecha. Najpierw dysk fabrycznie okazał sie uszkodzony. Morele staneło na wysokości zadania i już cieszę się nowym.

Teraz odkryłem, że na płycie głównej nie działa USB 3.0 oraz LAN.

Też będę musiał złożyć reklamację.

Niestety komputer miał byc prezentem pod choinkę i nie mam już więcej czasu żeby czekać na uznanie reklamacji i wymiane więc muszę jutro do godz.14 kupić w jednym z tych najbliższych sklepów inna płytę:

http://www.znak.pl/index.php

http://proline.pl/

Był bym bardzo wdzięczny za pomoc w wyborze TANIEJ sztuki na której będą hulały powyższe części.

Jeśli z jakichś powodów łamię zasadę podając linki do sklepów innych niż morele.net to przynajmniej proszę o info czy na płycie :  

Gigabyte GA-H81M-S1

moje podzespoły pójdą bez problemu .. ?

PZDR.

Słów kilka o problemie z w/w płytą główną. Nie mogę zainstalować ze strony Gigabyta http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-h81m-hd3rev_10/download/

sterownika do Chipsetu Intel Management Engine Interface :/ Dostaję info o tym że komputer nie spełnia minimalnych wymagań :/
Jest on chyba niezbędny żeby LAN i USB 3.0 działały prawidłowo. Ale problem leży chyba jednak gdzieś głębiej bo ten sam błąd otrzymuję na W8 jak i na W7 64bit. Program EVEREST Ultimate Edition 5 nie wyświetla info jakoby były jakieś urządzenia nie zainstalowane. W Sieci brak pozycji . Pod linuxem to samo (mam tylko "lo 127.0.0.1" - ale to wiadomo ... ) .

Jakieś pomysły co zrobić przed odesłaniem sprzętu na gwarancję ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli z jakichś powodów łamię zasadę podając linki do sklepów innych niż morele.net to przynajmniej proszę o info czy na płycie :

Gigabyte GA-H81M-S1

moje podzespoły pójdą bez problemu .. ?

Będą chodziły na każdej z podstawką 1150. Jak wejdziesz do sklepu to i tak się przekonasz, że płyty na H81 mają ze dwie i nie będziesz miał wyboru.

Z tym sterownikiem wygląda na to, że nie pasuje co jest raczej dziwne. Na pewno pobierasz odpowiedni sterownik pod odpowiedni system (z bitowością)?

Edytowane przez Bonusso3
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym sterownikiem wygląda na to, że nie pasuje co jest raczej dziwne. Na pewno pobierasz odpowiedni sterownik pod odpowiedni system (z bitowością)?

Tak na 100% mam dobre Dołączona grafika Za równo stery  (.exe) z płyty dołączonej do zestawu jak i te sciągnięte ze strony producenta .

Dzięki za info Dołączona grafika

Żeby bylo ciekawiej to po naciśniejciu F9 przy starcie wyświetla się tabelka Biosu "system information" i tam w ostatniej pozycji karty lan, MAC : mam same xxxxx . Co już sugeruje chyba, że coś jeste nie tak.,

Płyta ma niby jakiś bezpiecznik który broni przed przepięciami na portach usb3.0 i LAN. Kto wie czy czasem on nie jest uszkodzony przez co mam takie przygody :/

Jeszcze zapytam :

Gigabyte GA-H81M-S1

oraz

MSI H81M-E33

tanie ale widze, że oprócz okrojonych wyjść video z zintegrowanej grafy (absolutnie nie potrzebne) to mają też brak zwykłego PCI i co ważne EPS 4pin . Czy w przypadku gdy do mojego zestawu będzie ktoś chciał wrzucić  i5 to nie będzie problemu z prądem  ?

Edytowane przez Mikum

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ pierwszy - dzięki.  Na mojej obecnej jest 8 pin ESP. Rozumiem ze te płyty z  4 PIN pociągna i 5 ?

@ Bonusso3 - był aktualny . Oznaczenie F2 z 14.08.2013. Mimo zuploadowałem go raz jeszcze żeby sie upewnić. Płyta ma dual bios wiec co mi tam :) zaszalałem. Niestety nic to nie pomogło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej .
Niestety @grzechotnik może mieć racje.

Zaczynam się przyglądać zakupowi i kojarzyć fakty.
Pomijam mojego szczególnego pecha.

Reasumując :

* Hdd fakrycznie uszkodzony - morele szybko wymieniło na nowy. Jeszcze go nie sprawdziłem :)

* Płyta strzelona IMHO na 99% - teraz przypominam sobie że jak ją rozpakowałem i ogłądałem to widziałem odciski palców na laminacie, Biorąc pod uwagę że ja po wypakowaniu trzymałem ją tylko w narożnikach bardzo wątpie żęby były to moje odciski !

* Teraz widzę ze k.graficzna odszła do mnie bez przejsciówki. Wg.: http://pl.msi.com/product/vga/R7770-PMD1GD5.html#/?div=Driver&os=Win7%2064  powinienem mieć w zestawie kabel oraz przejscie DVI <-> VGA, któego brak.

Smutno mi :(

Udało mi się FUKSEM upolować płyte  :

GA-H81M-S2PV za niecałe 180 pln . Na gazie instalacja idzie jak burza. Wszystko działa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi