lucjuszxx Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2014 Witam wszystkich ! Niespodziewanie zostałem zmuszony do kupienia nowego komputera ( definitywna awaria laptopa ). Na chwilę obecną dysponuję dość ograniczoną kwotą i dlatego planuje kupić zestaw z możliwością późniejszej modernizacji. Ze względu na praktycznie zerowe doświadczenie w składaniu zestawów komputerowych, chciałbym usłyszeć wasze porady i opinie na temat mojego w miarę ostatecznie dobranego zestawu. Komputer będzie mi służył głównie do gier takich jak BF3, AC IV i Lineage 2, oraz do pracy w różnych programach na studiach technicznych (AutoCad, Ansys, Catia, MathCad). Maksymalna kwota jaką mogę w tym momencie przeznaczyć to 3000 zł z małym plusem jeżeli zdecyduje się też kupić monitor (który jest w planach ale za ok miesiąc) Docelowo chciałbym kupić zestaw z Intel Core i5-4670K (w planach mam podkręcanie procesora) i GTX 770 ale obecnie nie mogę sobie na to pozwolić dlatego zastanawiam się nad podanym poniżej zestawem który mam nadzieję, że za mniej niż rok poradzi sobie z tymi podzespołami. Bardzo zależy mi na dysku SSD oraz aby zestaw był oparty na produktach Intela i nVidi. Zastanawiam się czy póki co nie zrezygnować z dysku HDD i w jego miejsce tymczasowo ( przez ok. 2 miesiące ) używać dysku zewnętrznego (2,5”, 750GB USB 3.0). Trochę się tego obawiam gdyż dysk zewnętrzny zawsze traktowałem jako backup. Mam też wątpliwości czy jest sens kupować teraz GTX 660 od Asusa czy lepiej jakąś tańszą jego wersję. Mam awersję do produktów AMD, we wspomnianym laptopie Asus k50AB posłuszeństwa odmówiła karta graficzna AMD i mostek północny (Sprzedam tanio bez dysku ) ale jeżeli podacie mi jakieś naprawdę mocne argumenty za jakąś kartą AMD to obiecuje, że się zastanowię , w końcu za maksimum rok będę ją wymieniał. Póki co mój zestaw wygląda tak: Zasilacz XFX Pro Series 550W PSU 120mm 80+ Dysk Seagate Dysk Seagate 1TB, SATAIII, 7200RPM, 64MB cache Pamięć Crucial Ballistix Tactical DDR3-1600 CL8 - 8GB Dysk SSD Plextor 2,5' 128GB, SATA III ( 520/200MB/s ), 9,5mm Karta graficzna Asus GeForce CUDA GTX660 2GB DDR5 PX 192BIT 2DVI/HDMI/DP Asus Napęd DVD -/+RW, E-Green 24x (Czarny Panel), SATA, BULK Płyta główna ASRock Fatal1ty H87 Performance, H87, DualDDR3-1600, SATA3, GBLAN, RAID, ATX (H87 Performance) Procesor Intel Core i3-4130 (3M Cache, 3.40 GHz) Obudowa Zalman Z3-Plus Midi-Tower Biały Cały koszyk Razem 2877,96 zł a więc poważnie zastanawiam się nad monitorem. Czy taki zestaw z planem modernizacji ma sens ? Czy może lepiej zejść z cenami głównie płyty głównej i zasilacza a może nawet przejść na zestaw z LGA 1155 (wybrałem na razie 1150 gdyż uważam tą podstawkę za bardziej przyszłościową) i kupić lepszy procesor lub kartę graficzną i odpuścić sobie modernizację i podkręcanie ? Komputer będzie musiał służyć minimum 4 lata i chciałbym aby w tym czasie mógł on sobie porodzić z każdą nową grą. Proszę o wszelkie opinie, rady i propozycję, każdy komentarz mile widziany Z góry dziękuję i czekam na odpowiedzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2014 (edytowane) Bez sensu brać i5 4440 żeby później wymienić na co coś z K. Jak już na czymś ciąć to proponowałbym wziąć 4GB RAMu i sam SSD. Dlaczego? Bo sam system już działa w miare dobrze i jest w pełni funkcjonalny. Jak dołożysz jeszcze 4GB ramu i jakikolwiek inny dysk to nic nie będziesz musiał instalować/zmieniać. http://www.morele.net/inventory/info/8Vd508/ EDIT: Ahh no tak, nie zauważyłem że dwa razy płyta jest wrzucona. http://www.morele.net/inventory/info/WsLW7L/ Żeby było z obudową to można te 4GB na razie wziąć i obudowa wg uznania. Edytowane 9 Stycznia 2014 przez Bonusso3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lucjuszxx Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2014 (edytowane) Dziękuję za odpowiedzi Czy polecany przez was zasilać Corsair VS 550W da sobie rade z docelowym i5-4670K i GTX 770 ? Nie za bardzo wiem czy ma jakikolwiek certyfikat 80+ Naprawdę muszę dopłacać do płyty głównej Z87 ? Nie interesuje mnie jakieś ekstremalne podkręcanie, chciałbym po prostu wyciągnąć kiedyś min 4 GHz z procesora a ASRock Fatal1ty H87 Performance przyciąga mnie trochę lepszym wyposażeniem (m.in. kodek audio, 8 faz) Zmieniłem trochę koszyk i na pewno cena mi się bardziej podoba ( na pewno dokupię monitor ) Z procesorem i grafiką myślę, że mogę poczekać (pierwsza modernizacja procesor/grafika po wakacjach). Czy na tym poprawionym trochę zestawie będę miał jakieś problemy w grach ? Będę zadowolony z chociaż 30+ FPS ponieważ w poprzednim laptopie cieszyłem się gdy 2 letnia gra wogóle się odpalała EDIT: Zestaw ostateczny: koszyk Najprawdopodobniej jutro złoże zamówienie, jakiekolwiek uwagi bardzo mile widziane :) Edytowane 12 Stycznia 2014 przez lucjuszxx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...