Skocz do zawartości
qwasz11

PC cena do ustalenia - laik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam a wiec tak, patrzylem zestawy polecane do pewnej kwoty i w sumie nic mi to nie mowi, Powiem tak, Potrzebuje komputera na kilka lat, totalnie sie nie znam zeby sobie cos co rok dokladać, i to chyba niestety kosztowne, tak komputery szybko tanieja.

a wieć tak, narazie nie chce KARTY GRAFICZNEJ, KARTY DZWIEKOWEJ I HDD, jedynie kupie ssd i cala reszte, ( ale ZEBY KONFIGURACJA BYLA PRZYGOTOWANA na zakup, grafiki, i dziekowej czyli mysle ze chodzi tu o zasilacz ) reszte chce dokupic za jakies kilka miesiacy jak sie pojawi wiecej kasy

czytam ze nie ma sensu kupowac wiecej niz 8 ram, wiecej niz i5, ssd do 128 giga, zasilacz do 600 wat?

Nie podalem kwoty .. chcialbym sie zmieścic do 1,7 k pln ... max to 2000 ale naprawdy max

a i jaki polecicie moniitor 22-23 cale, z dekoderem dvbt, czytalem ze takie dobre sa po 750 pln ( ta wasza tabelka  POLECANE )

zakup tv za 1000-1100 32 cale bedziie skutkował duzo gorsza jakościa?

dodatkowo chcilbym procesor ktory mozna podkrecic, chyba ze sie nie oplaca

ps ; prosze o odpisane na wszystko Dołączona grafika szykam gotowego zestawu

a i zapomnialem dodac ze grafike pozniej kupie dobra, zeby dala rade z grami przez kilka lat za 1000 pln, dlatego nie kupuje teraz tylko pozniej ; )

Edytowane przez qwasz11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Asrock h81m-hds 181

i5 4440 669

Crucial 2x4 239

Plextor m5s 128 349 (normalnie polecilbym 840 evo, ale jego cena w morelach jest chora. )

BQ L8 500W 251

SPC M23 lub M40 139 lub 205

1828 lub 1894

darujmy sobie oc (;

co do monitora to osobiscie brałbym tv ale to tylko moje chore upodobanie Dołączona grafika

dorzuć sobie do tego jeszcze jakas wieze na cpu po taniosci he1224 95zl lub he924 67zl, zawsze to ciszej.

Edytowane przez Yogi311

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• osobiscie tez bym wołal wiekszy TV  ; ) jednak ważna dla mnie jest jakość jesli mam miec starsza matryce w tanim tv vs dobra matryca w ałym monitorze to wole monitor a kiedys sie uzbiera na fajny tv ; )

ok, popatrze na te czesci co wyslaleś, to bedzie zestaw na kilka lat co da rade z netem i grami jak kupoc fajna karte pozniej ? :)

a i czekamu nie warto kupowac cos do podkrania, z odblokowanym mnoznikkiem ( K )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aa nno taaak, chodziło mi tylko o to czy ogolniie gry bedzie chodzic dobrze, w koncu wywala sie 3k albo 3,5 i slabo by było jak by sie wieszało za ta kwote ; D

to teraz zrobiles mi dylemat czy 1800 czy 2300 .... ogolnie duzo siedze przy kompie (praca w domu ) na wybietnie slabym lapku lenovo b570e, tak ze gry chodza jedynie jakies bardzo stare, np setlers 3, itp net tez sie czasem potrafi zawiesic jak za duzo pootwieram, ale generalnie  nie zamula,

wiec podejzewam ze przesiadajac sie na PC bedzie lepiej, duzo. a widzialem mniejsze obudowy. nnie juz takie krowy jak kiedys, wolalbym taką , to nawet mozna by było przenieść tego kompa czasem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

coś mi się wydaję, że jednak bardzo zalezy Ci na OC sprzetu także napisze alternatywe do swojej wczesniejszej propozycji.

z87-g43 369

4670K 859

1x4 (CT51264BA160BJ) 134

VS550 184

m5s 128 349

Raijintek EreBoss 152

M23/M40 ewentualnie jakis tracerek za 60zł jak bardzo ciać koszty.

suma 2,1-2,2k pln

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam ponownie, poprostu mam takie podejscie zeby ten komputer mozna bylo pozniej podkrecic zeby zystac szybkosci bez wymiany procka na nowego, jesli to by bylo tansze/skuteczniejsze rozwiazanie to tak bym wolał

komputer uzywany bedzie to neta, gry, filmy, podlaczany bedzie TV, bedzie pozniej dobra karta dzwiekowa, wzmacnniacz głosniki. no i czywiscie grafika ( pozniej kupiona ) ewentualnie drukarka,

ale i tak ostateczna decyzja nalezy do was, wy tu jestescie specami, ja tylko ufam ze to bedzie dobrze chodzci przed dłuzszy czas ; )

a jak by dac uzywanego procka ?

http://allegro.pl/intel-i7-2600-3-8ghz-s1155-oem-gw-12m-fv-i3872643012.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CZyli potrzebujesz zestaw który teraz będzie ok, ale za jakiś czas jak zabraknie mocy to go podkręcisz, tak?

Weź ten zestaw co kolega wyżej podał tylko nie bierz na razie chłodzenia. Jak będziesz chciał podkręcać to sobie po prostu kupisz chłodzenie i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CZyli potrzebujesz zestaw który teraz będzie ok, ale za jakiś czas jak zabraknie mocy to go podkręcisz, tak? - > tak sobi e myslalem na zdrowy chłopski rozum  ; )

rowniez z tego co wiem , oplaca sie kupowac uzywane procki. w cenie nowego i5 jest ten i7z linka ?

http://allegro.pl/intel-core-i7-3770-3-4ghz-ivy-bridge-gwarancja-i3867380364.html jeszcze ten jest chyba spoko, ale bedzie kosztował wiecej niz 700

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CZyli potrzebujesz zestaw który teraz będzie ok, ale za jakiś czas jak zabraknie mocy to go podkręcisz, tak? - > tak sobi e myslalem na zdrowy chłopski rozum  ; )

Na chłopski rozum, jak zabraknie mocy, to żadne podkręcanie nie pomoże. Podkręca się od początku, by mieć maksymalną wydajność.

Zastanów się ila masz obecnie do wyłożenia i czego potrzebujesz.

Zastanów się kiedy i za jaką kasę będziesz chciał kupić kartę graficzną.

Zacznij pisać po polsku. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sory Panowie, jesli chodzi o decyzje konsumenckie to tak niestety mam, ze nie moge sie zdecydowac  ;(
http://allegro.pl/intel-i7-2600-3-8ghz-s1155-oem-gw-12m-fv-i3872643012.html ten procek jest 130 pln taniej od nowego i7 z moreli, jak by zszedl jeszcze z 50 pln to bym go wział. mysle ze warto i było by bez podkrecania, wiec tanszy zestaw kolegi Yogi311

budzet ruchomy najpierw było do 1,8k, ale ja by było wiecej do 2,3k to tez dam rade, wiec te i7 z linku albo podobne plus zestaw z drugiego posta ok ?

grafika bedzie kupiona w przeciagu max 3 miesiecy do 1000 pln, jaka nie wiem bo sie nie znam.

Edytowane przez qwasz11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamiętaj też, że pod procesory z serii 2*** i 3*** potrzebujesz płyty z socketem 1155, natomiast pod cpu z serii 4*** z socketem 1150. Zatem ewentualnie biorąc i7-2600 wraz z resztą z posta #2, musisz zmienić też płytę główną. Żebyś czasem nie zrobił faila i nie kupił niekompatybilnych części, bo trochę bajzel już tu się zrobił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• haha :D sory, ale chyba wiadomo o co chodzi, czy rozdzielczosc bedzie dobra?,  a zurzycie pradu nie za duze, ; ) ? metr to nie , tyle ile bedzie potrzeba, 2-4

bo jednak monitor z tego co sie orietuje ciagnie 20-30 wat, a wlasnie taki tv ile  ? plazma rodzicow ma max 280, a ciagnie srednie 120-130, ledowy powinien troche mniej prada?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.samsung.com/pl/consumer/tv-audio-video/televisions/led/UE40EH5000WXXH-spec

Rozdzielczość 1920 x 1080 Czy dobra ? sam sobie odpowiedz, tak ledowy TV/monitor będzie zarł mniej "prądu". Czy potrafisz logicznie formułować zdania  ? nie. Czy ciężko się czyta co piszesz ? tak. Czy temat zostanie zamknięty ? nie wiem, ale powinien :] 

pozdrawiam 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup LG 23EA63V-P + jakiś tuner na USB (ok 100zł). Takie monitory z dedykowanym DVB-T są przecenione w stosunku do swoich możliwości. Takie rozwiązanie jak ja proponuje sprawdzi się tak samo ale jest bardziej użyteczne i tańsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi