Skocz do zawartości
Rosio

Hercules Firtissimo III i amplituner - problem :(

Rekomendowane odpowiedzi

Kolega kupil sobie ta karte bo chcial ja podlaczyc pod amplituner Philipsa FR 960 by moc korzystac na razie z dzwieku 5.1 (7.1 w przyszlosci) ale jest problem bo dzialaja mu tylko dwie kolumny. Czy moze mi ktos powiedziec jak to podlaczyc?

UPDATE:

jak podłączyc amplituner z kina domowego pod kompa? jakimi kablami? chce uzyskac tak sam dzwięk jak z dvd? czy jest to mozliwe i czy da sie to zrobic?mam juz podłączony amplituner z kompem za pomocą kabla czincza- jack(jack wlożony jest w wejscie nr.1) ale mam tylko dzwiek dolby pro logik. co z tym mam rzobic zeby był tak sam dzwiek jak z dvd?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam taki sam problem z amplitunerem, gdy słucham przez niego radio, albo puszczam CD. Musisz (najlepiej przez wyjscie optyczne) wprowadzić sygnał 5.1. Jak puścisz stereo, to amplituner też będzie odtwarzał stereo. Np. muzyka mp3, CDaudio = stereo. Ja na swojej lipnej karacie Avacs mam (przy sterownikach) wybór na ile głośników chce puszczać dzwięk, ale nie przez wzmacniacz tylko przez minijack (Crative 5100).

P.S. Duzo to ci nie podpowiedziałem :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam podpieta karte z amplitunerem cyfrowo.....

tyle, ze kozystam ze stereo ;)

nie orzumiem towjego pytania za bardzo..... :)

o z tym mam rzobic zeby był tak sam dzwiek jak z dvd?

o co chodzi?

ten update to pisal akurat moj kolego (wlasciciel tej karty :)) ale chodzi mu o to ze jak oglada filmy z dvd (ale tego wolnostojacego nie w kompie) to ma ladny dzwiek 5.1 ale on chce miec taki dzwiek jak oglada filmy divx i w tym celu kupil wlasnie tego Herca

BTW

wiem ze te divx musza byc zrippowane w formacie 5.1 i on ma niby taki film (james Bond i Agent XXX)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ej no panowie nie wierze zeby nikt z kilku tysiecy forumowiczow nie mial podpietej karty pod amliturem z wyjsciem 5.1 8O   :?

nie wsciekaj sie tak ... ja n.p mam 5.1 tylko ze mam 3 wzmacniacze ... wiec Twoja konfiguracja nie jest jedyna mozliwa ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ej no panowie nie wierze zeby nikt z kilku tysiecy forumowiczow nie mial podpietej karty pod amliturem z wyjsciem 5.1 8O   :?

nie wsciekaj sie tak ... ja n.p mam 5.1 tylko ze mam 3 wzmacniacze ... wiec Twoja konfiguracja nie jest jedyna mozliwa ...
]

z calym szacunkiem ale nie wsciekam sie tylko sie dziwie i nie chodzi mi o to kto ma jaka konfiguracje tylko co zrobc zeby dziala wszystko dobrze na takej konfiguracji jakiej mam wiec twoj post jak na razie nie wnosi zadnych przeslanek do rozwiazania mojego problemu, a szkoda :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeciez to proste jak konstrukcja cepa. Na karcie powinny byc trzy wyjscia stereo czyli (lacznie 6 wyjsc) prawy/lewy prawy tylny/lewy tylny oraz centralny/sub Amplituner powinien posiadac 6 wejsc. Kupujesz 3 kabelki jack stereo--> dwa chinche i podlaczasz do kupy. We wlasciwosciach karty ustawiasz konfiguracje kolumn na 5.1 , amplituner przelaczasz na to wejscie gdzie jest caly bajzel podpiety i jazda. Jezeli plyta ma wyjscie cyfrowe i amplituner ma wejscie cyfrowe to mozna to zalatwic jednym kabelkiem cyfrowym zamiast trzema analogowymi. A dzwiek 5.1 dopiero uslyszysz gdy material dzwiekowy filmu jest zapisany w odpowiednim formacie i masz zainstalowany dekoder np. AC3 filter. A tak wogole to chodzi Ci tylko o filmy czy rowniez o gry ?? Bo jezeli wsio jest w porzadku poza filmami to znaczy ze nie potrzebnie sie rozpisalem i wszystko jest podlaczone dobrze tylko wlasnie brakuje dekodera AC3 do odtwarzania dzwieku w formacie 5.1 z filmow.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...