Skocz do zawartości
kurier

Kilka części, dylemat do zestawu, pomocy.

Rekomendowane odpowiedzi

Baza obudowa: http://www.x-kom.pl/p/121700-obudowa-atx-btx-cooler-master-haf-xb-czarna.html

Dołączona grafika

Do tego dochodzą 2 hdd 250gb Seagate Barracuda 7200.10

I tu nasuwa się pytanie:

Mobo: PCI-express 3.0, usb 3.0, 4 sloty RAM, Sata III

Zasilacz: Stabilny i cichy

Jestem oczywiście otwarty na propozycje innych konfiguracji. Dla mnie liczy się cisza, maksymalna wydajność w swoim przedziale cenowym (aktualnie ciężko mi określić, rozważę wasze propozycje).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie mobo i zasilacz do tych podzespołów. Od dawna nie jestem w temacie więc wydajemi się że 1155 jest lepszy. Chyba że tak nie jest, dlatego proszę o poradę. 

Edytowane przez kurier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro nie kręcisz i bierzesz 4570 to taką płytkę bym proponował:

http://www.x-kom.pl/p/151872-plyty-glowne-socket-1150-gigabyte-ga-b85m-d3h-b85-2xpci-e-ddr3.html

(coś droga w tym sklepie)

A zasilacz, skoro ma być cichy to może be quiet! ?

http://www.x-kom.pl/p/151574-zasilacz-komputerowy-be-quiet-500w-pure-power-l8-box.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Mimaaacz, moim zdaniem bardzo dobre propozycje. Be quiet! bardzo dobra firma z tego co słyszałem, znajomy ma wersję 650W z kablami modularnymi. Byłem ostatnio u niego i jestem pewien że się nie zawiodę. A możecie mi wyjaśnić czemu 500W wystarczy?? Nie wiem jak się oblicza max wartość obciążenia podzespołów w PC. A chciałbym w końcu się nauczyć, wszak mobo i zasilacz najważniejsze "sprzęty" przy składaniu PC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie taka prosta sprawa. Policzyć dokładnie w zasadzie się nie da, raczej oszacować co najwyżej. Najbardziej prądożerne części, czyli procesor i karta graficzna, są zasilane z linii +12V. Reszta idzie z 3.3V i 5V. W tym BQ masz 2 linie +12V o łącznej obciążalności 456W, natomiast 5V i 3,3V mają łączną obciążalność 120W. Jednak łącznie ze wszystkich linii maximum to 500W, gdyż wartości z poszczególnych linii nie sumuje się. Czyli z +12V - max 456W, z 3.3V/5V - max 120W, ale łącznie nie więcej niż 500W.

Co do samych części - w testach kart zwykle podaje się pobór całego zestawu z daną kartą. Niektóre serwisy wyliczają natomiast dodatkowo w przybliżeniu maksymalny pobór karty - dla R9-270X to ok. 180W. Robiąc takie szacowania procesor zwykle baaardzo przesadnie zaokrąglam do 100W. Płytę podobnie do 50W. Cała reszta części to ledwie kilkanaście wat... Resztę policz sam. 

Warto zaznaczyć też, że w normalnym użytku nigdy nie osiągniesz maksymalnego poboru. 

Mam nadzieję, że w miarę jasno się wyraziłem.

Co do samej zasiłki - jeśli chcesz modularnego BQ to masz  http://www.morele.net/zasilacz-be-quiet-pure-power-bqt-l8-cm-530w-80-plus-bronze-activepfc-2xpci-e-bn181-418344/

Jeśli walnąłem jakąś gafę, to proszę o poprawienie mnie Dołączona grafika

Edytowane przez Mimaaacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właściwie jeśli dodasz do siebie TDP procesora i karty graficznej i do wyniku dołożysz jakieś 20% to markowy zasilacz z taka mocą ci wystarczy. Procek 84W + radek 180W = 264 + 20% = 317W - czyli spokojnie starczy ci zasilacz 350-400W.

@Mimaaacz: 50W na płytę? Lekka przesada.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Up - Zapewne tak, co sam zresztą specjalnie zaznaczyłem. Aczkolwiek różnice w poborze między różnymi płytami potrafią być całkiem spore. Jakiś czas temu znalazłem gdzieś przypadkiem ciekawy artykuł na ten temat. Z chęcią bym podlinkował, jeśli tylko uda mi się go odkopać.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziki panowie za odzew. Sensownie i rzeczowo napisane.

Aktualnie posiadam

http://www.morele.net/zasilacz-ocz-corexstream-series-500w-atx-non-modular-ocz-cxs500w-eu-463853/

Czyli w teorii da radę. Musiałbym jednak zmierzyć jak napięcia trzyma, gdyż ma już on swoje lata. Co o tym sądzicie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się, jeśli zasilacz jest na chodzie to sobie spokojnie poradzi.

Na szybko nic nie znalazłem, ale może on nie obsługiwać niskich stanów napięcia w i5 4570 - oczywiście można je wyłączyć w biosie.

edit: Jednak je obsługuje.

Edytowane przez Leon166

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super ! Tak jak pisałem wyżej, sprawdzę czy trzyma napięcie. Miałem przeboje z obecną płytą główną (spalona kart. dźwiękowa i karta graficzna), a to może czasami być przez zasilacz. Jeśli będzie "sprawny", lepiej dla mnie.

Jeszcze jedno pytanie, kiedyś byłem na bieżąco Jeśli chodzi o sprzęt PC, ale konkrety, jak się ma radeon 270 do 270X i wiem że jakiś czas temu zmienili nazewnictwo, jak wcześniej były "oznaczane" te modele?? 

Edytowane przez kurier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

Finalnie tak prezentuje się zestawik. Jeśli stary zasilacz nie będzie dobrze trzymać napięcia, to do zestawu dołożę :

http://www.morele.net/zasilacz-be-quiet-pure-power-bqt-l8-cm-530w-80-plus-bronze-activepfc-2xpci-e-bn181-418344/

Co myślicie o powyższym ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi